Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

2018'de beyazperdede göreceğimiz 10 roman




Toplam oy: 608

Kitabevi raflarında karşımıza çıkan kitaplara bir müddet sonra sinema salonlarında da rastlamaya alıştık. Gerek Hollywood, gerekse bağımsız sinema endüstrisi edebiyattan sıklıkla besleniyor artık. Peki 2018'de hangi romanların uyarlamalarını izleme fırsatı bulacağız? İşte 2018'de beyazperdede göreceğimiz 10 roman:

 

 

1. Görünmez Adam - H. G. Wells

 

H. G. Wells'in 1897 tarihli bu ünlü romanından uyarlanan sinema filminde görünmezliğin sırrını bulan Dr. Griffin rolünde ünlü aktör Johnny Depp'i izleyeceğiz. Ama film için henüz bir vizyon tarihi ilan edilmedi.

 

 

 

2. Zamanda Kıvrılma - Madeleine L'Engle

 

Zamanda Kıvrılma, Meg ve Charles'ın arkadaşları Calvin'i de yanlarına alarak beşinci boyuta zaman yolculuğu yapmanın imkanlarını araştırırken gizemli bir şekilde ortadan kaybolan babalarının peşine düştükleri bir macerayı anlatıyor. Zamanda Kıvrılma aynı zamanda 2018'in en merakla beklenen filmlerinden de biri; zira başrollerinde Oprah Winfrey, Reese Witherspoon, Chris Pike, Mindy Kaling ve Zach Galifianakis gibi isimler yer alıyor. Filmin vizyon tarihi ise 23 Mart .

 

 

 

3.Örümcek Ağındaki Kız -  David Lagercrantz

 

Ejderha Dövmeli Kız'ın serüveni sürüyor! Lisbeth Salander rolünde, bu kez Netflix yapımı The Crown'dan tanıdığımız Claire Foy'u izleyeceğiz. Mikael Blomkvist ve Lisbeth Salander'ın yollarının yıllar sonra yeniden kesişeceği yapım, Ekim 2018'de izleyiciyle buluşacakmış.

 

 

 

4. Neredesin Bernadette? - Maria Semple

 

Arrested Development, Mad About You ve Ellen gibi televizyon şovlarında yazar olarak görev yapan Maria Semple'ın ikinci romanı Neredesin Bernadette. Eşini ve 15 yaşındaki kızını bırakarak ortadan kaybolan Bernadette Fox rolünde Cate Blanchett'ı izleyeceğimiz yapım, Mayıs 2018'de vizyona girecek.

 

 

 

5. Labirent: Son İsyan - James Dashner

 

Labirent serisinin üçüncü kitabı olan Labirent: Son İsyan'ı da serinin önceki iki kitabı gibi sinema perdesinde göreceğiz. Serinin hayranlarını hayli sevindirecek olan bu üçüncü film aynı zamanda 2018'de izleyeceğimiz belki de ilk edebiyat uyarlamalarından; 9 Şubat'ta vizyona giriyor...

 

 

 

6. Başlat - Ernest Cline

 

Sinemanın bilimkurgu türüne duyduğu ilginin en yeni halkalarından biri de Ernest Cline imzalı Başlat. Başlat'ın hikayesi oldukça yakın sayılabilecek bir gelecekte, 2045'te geçiyor ve aslında oldukça mümkün görünen, enerji krizi, iklim değişikliği, kıtlık, yoksulluk, bulaşıcı hastalıklar ve geriye kalan son kaynaklar için süren nükleer savaşlarla cehenneme dönen bir dünya tasvir ediyor. T. J. Miller, Simon Pegg ve Olivia Cooke gibi isimleri izleyeceğimiz yapım ABD'de 30 Mart'ta vizyona giriyor; Türkiye'deki vizyon tarihi ise henüz belirsiz.

 

 

 

7. Hayatın Kıyısında - Jennifer Niven

 

Ölümü büyüleyici bulan Theodore Finch ile ölümün acısıyla baş etmeye çalışan Violet Markey'in bir çan kulesinde kesişen hayatlarını konu alan hikayede Violet rolünde genç yetenek Elle Fanning'i izleyeceğiz. Filmin ne zaman vizyona gireceği ise henüz belirsiz.

 

 

 

8. Simon Homo Sapiens'e Karşı - Becky Albertalli

 

Hayli ilginç adıyla dikkat çeken Simon Homo Sapiens'e Karşı geçtiğimiz günlerde Türkçede de yayımlandı. Eşcinsel kimliğini gizli tutmaya çalışan 16 yaşındaki Simon etrafında şekillenen hikayesi cinsel kimliklere ve son yılların dikkat çekici konularından siber-zorbalığa da değiniyor. Filmin vizyon tarihi ise belirsiz.

 

 

 

9. Elveda Sevgilim -  Alyson Richman

 

İkinci Dünya Savaşı'nın sanatçılara verdiği ilham asla tükenmiyor, İkinci Dünya Savaşı hikayeleri asla eskimiyor! Elveda Sevgilim de bunun örneklerinden biri. Roman bizi savaş öncesinin Prag'ına götürüyor ve Hitler'in Çekoslovakya'yı işgal etmesiyle yerle bir olan bir aşk hikayesine tanıklık etmemizi sağlıyor. Fakat kader de ağlarını örüyor elbette! Filmin başrolünde ise Star Wars hayranlarının yakından tanıdığı Daisy Ridley var.

 

 

 

10. Beklenmeyen Misafir - Agatha Christie

 

Doğu Ekspresi'nde Cinayet'in ülkemizde vizyona girmesine birkaç gün kala, bir başka Christie uyarlamasının da yolda olduğunu duyurmuş olalım. Beklenmeyen Misafir, esasen 1957'de de sinemaya uyarlanmıştı fakat ünlü aktör Ben Affleck şimdilerde bu ünlü romanı tekrar beyazperdeye taşımak için kolları sıvamışa benziyor. 2018'e taşınan Beklenmeyen Misafir'i merakla bekliyoruz!

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Kaynak: Harpers Bazaar UK

 

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.