Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

The Beatles'a "dokunan" kitaplar



Zayıf
Toplam oy: 691

Son günlerde müzik kitaplarının raflarda kapladığı alan hızla artmaya başladı, öyle ki artık yalnızca müzik kitapları basan bir yayınevi bile var: Kara Plak! Yayın hayatına The Beatles'ın tek onaylanmış biyografisi ile başlayan Kara Plak'ın bu tercihi tesadüf olmasa gerek. Zira 60'lı yılların efsanevi The Beatles'ı bilmeyen yoktur. Hem müzikal hem de ticari manada büyük bir başarıya imza atan grubun şöhreti kısa sürede İngiltere sınırlarını aşmış ve tüm dünyaya ulaşmıştı. Geniş ve çağının ötesinde bir hayran kitlesine sahip olan The Beatles edebiyat açısından da bir ilham kaynağı olmuştu elbette. Hal böyle olunca bir ucuyla The Beatles'a dokunan kitapların ortaya çıkması da kaçınılmazdı. Biz de bu kitaplardan dört tanesini BookGlow'dan sizin için derledik. Ne yazık ki Hunter Davies imzalı The Beatles dışındaki kitapların henüz Türkçe çevirisi bulunmuyor. Umuyoruz diğer üç kitabı da en yakın zamanda Türkçe okuma şansını buluruz!


1. The Beatles - Hunter Davies


Kara Plak Yayınları'nın Türkçe'ye kazandırdığı birçok kitabın ilki Hunter Davies imzalı The Beatles. Hunter Davies'in grubun zirvede olduğu 1967-1968 yılları arasında grupla beraber 18 ay geçirerek kaleme aldığı kitap aynı zamanda grup üyeleri tarafından da onaylanan tek biyografi. İlk yayımlanışından sonra, 1985'te ve 2009'da eklenen uzun bölümlerde grubun dağılma sürecini, dağıldıktan sonra yaşananları, grup üyelerinin solo kariyerlerini de anlatan kitap, bu sayesinde güncelliğini kaybetmiyor.

 

 

2. I Shot Bruce - Brett Busang


I Shot Bruce altmışlı yılların İngiltere'sinde beş yıllık bir zaman dilimine yayılıyor ve merkezine bir rock yıldızı olma arzusuyla yaşayan Vijay Asunder'ı alıyor. Karakterimiz dünyaca ünlü bir müzik grubunun menajeri tarafından  reddedilmesiyle birlikte ondan sürekli kaçan başarıyı simgeleyen, kendi yerini işgal ettiğine inandığı bir kişiyi öldürmeye karar veriyor. Bir antikacıda çalışarak yaşamını sürdüren Asunder bir yandan da grup üyelerinin hayatlarını takibe alıyor ve bu hayata kendisinin de sahip olabileceği fikriyle intikamını planlamaya başlıyor. Romanı The Beatles'a bağlayansa sadece romanda geçen altmışlı yılların ünlü müzik grubunun The Beatles'ı çağrıştırması değil, grubun bu büyük şöhrete ulaşmasından hemen evvel gruptan çıkarılarak ve yerini Ringo Starr'a bırakan, nam-ı diğer beşinci Beatles Pete Best'ten ilham alması. Pete Best'in gruptan çıkarılmasından kısa bir süre sonra müziği bıraktığını ve 20 yıl boyunca devlet memuru olarak çalıştığını da ekleyelim.

 

 

 

3. Revolution in the Head: The Beatles' Records and the Sixties -  Ian MacDonald


Bu kitap için "The Beatles'ın kutsal kitabı" desek yalan olmaz. The Beatles üyelerinin genç ve hevesli müzisyenlerden birer kültür elçisine dönüşümüne tanıklık eden kitap, aynı zamanda grubun 1957'deki amatör kayıtlarından başlayarak 1995'teki son bir araya gelişlerinin kaydına kadar toplamda 241 şarkıyı tek tek ele alıyor ve değerlendiriyor.  Kitabın bir diğer artısı da Paul McCartney'le yapılan en son röportajları da içermesi. Kapsamlı bir rehber olan bu kitap The Beatles üyelerinin hayatları, müzikleri ve grubun zirvede olduğu yıllar hakkında oldukça ilginç detaylar sunuyor okuyucusuna.

 

 

 

4. The Beatles Anthology - The Beatles


The Beatles'ın macerasını kendi ağızlarından anlatan bir kitap The Beatles Anthology. Paul McCartney, George Harrison ve Ringo Starr'ın bir araya gelip kendi hikayelerini anlatmaya karar vermesiyle doğmuş bu The Beatles otobiyografisi. Genç yaşta hayatını kaybeden John Lennon'ın eşi Yoko Ono'nun da katılımıyla zenginleşen kitapta grup üyelerinin şahsi arşivlerinden eşi olmayan belge ve fotoğrafların da bulunduğunu ekleyelim.

 

 

 

 

EK

 

 


 

 

 

Kaynak: BookGlow

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.