Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Edebiyat dergisinin keyiflisi de olur!




Toplam oy: 1414

Günümüzde edebiyat dergilerinin geleceği kuşkusuz en çok tartışılan meselelerden birisi. Özellikle dijital medyanın son dönemlerdeki baş döndürücü gelişimiyle birlikte bu sorun giderek içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Ülkemizde de edebiyat dergilerinin genel kaygılarını göz önünde bulundurduğumuzda kendimizi ister istemez, bir kaosun ortasında buluyoruz.

 

Durum yurtdışında da pek farklı değil. Neyse ki, bizi tüm bu tartışmaların sıkıcılığından kurtaran güzel dergiler var! Şubat ayında The New York Times gazetesinin T Magazine ekinde yer alan bir makalede Stephan Heyman on adet alternatif edebiyat dergisi sıralamıştı. İngilizce bilen herkes, bu on derginin hepsini de keyifle okuyabilir.
İşte o liste:

 

Cousin Corinne’s Reminder: Brooklyn’de kurulmuş olan dergi, internet üzerinden gönderilen şiir, kurgu ve fotoğrafları yayımlıyor. Yılda iki defa yayımlanan ‘Kuzen Corninne’nin Andacı’ birbirinden çekici karikatürleri de bünyesinde barındırıyor.

 

 

 

 


 

 

Abe’s Penny: Şüphesiz listedeki en ilginç dergi. Sebebi ise görsel sanatın ve edebiyatın minimalist bir düzlemde buluşması. Dergi, her hafta abonelerine e-posta yoluyla bir fotoğraf ve metnin birleşiminden oluşan kartpostal yolluyor. Dört haftalık serilerden sonra fotoğrafçılar ve yazarlar değişiyor. 2009 yılında Brooklyn’de kurulmuş olan dergi, sanat ve edebiyata getirdiği yenilikçi bakış açısıyla geleceğin kültür sanat anlayışını büyük ölçüde etkileyeceğe benziyor.

 

 

 

 

 


 

 

A Public Space: Adı ‘Ortak Alan’ anlamına gelen dergi 2006 yılında New York’ta yayın hayatına başlamış. Sanat, tartışma ve kurgu içeriğiyle 21. Yüzyıla yeni bir boyut kazandırmayı hedefleyen dergi, yılda dört defa basılıyor ve her yeni sayıda okuyucularını yeni bir yetenekle tanıştırıyor.

 

 

 

 

 


 

 

The Coffin Factory: Yılda üç kez yayımlanan dergi, klasik edebiyat dergilerinin çizgisinden farklı bir yol izliyor. Misyonu ise nitelikli edebiyat. İçinde sanat, kurgu ve makaleler bulunduran ‘Tabut Fabrikası’’nın hedef kitlesinde edebiyat dergisi okumayanlar bile var. Derginin sosyal medyadaki sloganı ise “ Kitapseverlerin dergisi”.

 

 

 

 


 

 

Little Star: Dergi, 2009 yılında The New York Review of Books dergisinin eski editörlerinden Ann Kjellberg ve ödüllü yazar Melissa Green tarafından kurulmuş. Yıllık olarak yayımlanan bu ‘Cici Yıldız’, şiir ve düzyazıya ağırlık veriyor.

 

 

 


 

 

Armchair/Shotgun: Türkçe’ye ‘Koltuk ve Tüfek’ olarak çevirebileceğimiz dergi 2009 yılında kurulmuş. Asıl hedefleri ise yeni yazarların da katkıda bulunabileceği bir platform oluşturmak. Ekip, gönderilen her yazıyı okuyup değerlendiriyor. Bu yüzden onlar için kim olduğunuzun hiçbir önemi yok. Dergi, aynı zamanda iyi bir yazının yalnızca hikayede gizli olduğunu düşünüyor. Böylece kendilerinin son derece esnek bir sanatsal duruşu olduğu rahatlıkla söylenebilir. İnternet üzerinden sipariş seçeneği de mevcut.

 

 

 


 

 

Unstuck: Adı ‘Gevşek’ olan bu dergi ise, Teksas’ta kurulmuş. En ayırt edici özelliklerinden biri ise fantastik, sürreal ve fütüristik öğeleri tek bir çatı altında toplaması. Aynı zamanda dergi, gerçekçilik akımından salt bilim kurguya kadar geniş bir yelpazeye sahip. Bunların dışında seçilmiş şiir ve makaleleri de yayınlıyor.

 

 

 

 


 

 

 

Electric Literature: 2009 yılında kurulan dergi, iPhone ve iPad üzerinden yayımlanan ilk kurgu dergisi olma ünvanına sahip. Edebiyatın dinamizminden esinlenerek hem dijital hem de basılı medyada yeni yazar ve okuyuculara önderlik ediyor. Belki de isimlerinin sırrı bu dinamizmde saklıdır. Elektrik Edebiyatı.

 

 

 

 


 

 

Annalemma: Adını astrolojik bir şekil olan günsekizinden alan dergi 2007 yılında kurulmuş. Yılda iki kez basılı olarak, internet üzerinden ise haftalık güncellenerek yayın hayatını sürdürüyor.

 

 

 

 


 

 

PANK: 2006 yılında kurulmuş olan dergi, çoğunlukla deneysel şiir ve düzyazı yayımlıyor. Gelecek vaadeden yazarları ve derginin sıkı takipçilerini değişen medya aracılığıyla çeşitli platformlarda buluşturuyor.

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.