Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Emma Watson'ın feminist kitaplığı



İyi
Toplam oy: 800

Harry Potter serisinden tanıdığımız Emma Watson sadece genç ve başarılı bir oyuncu değil, aynı zamanda bir kadın hakları savunucusu. Birleşmiş Milletler Kadın Güçlenmesi Birimi'nin iyi niyet elçisi olarak görev yapan Watson, feminist bir kitap kulübüne de öncülük etmişti 2016 yılı başında. Sosyal paylaşım sitesi Goodreads'e de taşınan kitap kulübü oldukça ilgi gördü. 2016 yılı sonu itibariyle birinci yılını dolduran kitap kulübü kendi feminist kitaplığını oluşturmaya başladı diyebiliriz. İşte Emma Watson öncülüğünde temelleri atılan o feminist kitaplık:

 

1. My Life On The Road - Gloria Steinem

 

Gloria Steinem Amerikalı bir feminist ve aktivist, aynı zamanda feminist dergi Ms.'in de kurucusu. My Life On The Road ise Steinem'ın seyahatlerle geçen hayatındaki tanıklıklardan damıtılmış bir kitap.

 

 

 

2. The Color Purple - Alice Walker

 

Amerikalı bir feminist ve şair olan Alice Walker, The Color Purple'da siyahi bir kadının gözünden kadın hakları sorununa ırkçılıkla kesişen bir bakış atıyor. Yazara Pulitzer Ödülü kazandıran bu romanın Mor Yıllar adıyla sinemaya da uyarlandığını söylemeden geçmeyelim.

 

 


3. All About Love: New Visions -Bell Hooks

 

Çoğunlukla ırk, sınıf ve cinsiyet meselelerinde odaklanan feminist yazar Bell Hooks, sevmenin yeni ve radikal biçimlerini ortaya koyuyor All About Love: New Visions adlı kitabında. Okur için de aşk, kültür ve öteki hakkında bir düşünme çağrısı bir nevi...

 

 

 

4. Nasıl Kadın Olunur? - Caitlin Moran

 

Nasıl Kadın Olunur? gazeteci Caitlin Moran'ın kadınlığı "yanlış anlama" hikayesi, bir anlamda özeleştirisi. Kadın olmanın gerçek anlamını keşfetme hikayesine ortak ediyor yazar bizi ve bu sırada gündelik hayat teorilerini sarkastik bir üslupla ortaya dökmekten de geri durmuyor.

 

 

 

5. The Argonauts - Maggie Nelson

 

Maggie Nelson'ın anı türündeki kitabı The Argonauts, tabir yerindeyse, cinsiyet kavramını ve rollerini eğip büken bir eser. Maggie Nelson sanatçı Harry Dodge ile yaşadığı aşkı merkeze alarak ilişkilerinin hesabını ortaya döküyor; bir yandan cinsiyetçi davranışlar sergileyen bir partnerle yüzleşmeyi ele alırken bir yandan da yazarın aşktan evliliğe, oradan da hamileliğe uzanan hikayesini ilk elden anlatıyor.

 

 

 

6. Persepolis - Marjane Satrapi

 

Bu kitaplığın muhtemelen Türkiye'de de en çok bilinen kitaplarından biri Marjane Satrapi'nin çizgi romanı Persepolis. Şah rejiminin yıkılmasının ardından gittikçe muhafazakarlaşan İran'da önce bir kız çocuğu, ardından da genç bir kadın olmanın çizgilere sığan hikayesi bu.

 

 

 

7. Hunger Makes Me a Modern Girl -  Carrie Brownstein

 

Esasen bir müzisyen olan Carrie Brownstein kaleme aldığı anıları vesilesiyle, çalkantılı bir ailede büyüyen bir kız çocuğunu müziğin nasıl özgürleştirdiğini ve ona kattığı kimliği içtenlikle paylaşıyor okurlarıyla.

 

 

 

8. Half the Sky - Sheryl WuDunn ve Nicholas D. Kristof

 

Gazeteci bir karı-koca olan Sherly WuDunn ile Nicholan D. Kristof, Asya ve Afrika'ya yaptıkları seyahatler neticesinde derledikleri, zorlu şartlar altında mücadele yürüten kadın hikayelerini sunuyorlar Half the Sky ile. Yalnızca kadın oldukları için zulme ve kıyıma maruz kalan kadın hikayeleri bizim coğrafyamız açısından da tanıdık.

 

 

 

9. Annem ve Ben - Maya Angelou

 

Sadece cinsiyetçilikle değil, ırkçılıkla da sonuna kadar savaşmış bir yazar Maya Angelou. Bu kitabındaysa annesiyle ilişkisine yönelerek kendi yaşam öyküsünü anlatıyor ve onu küçük siyahi bir kızdan adını dünyaya duyurmuş bir yazara dönüştüren serüvene ortak ediyor okurunu.

 

 


Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.