Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Karne: Kötü Roman, Cumhuriyetin Kuruluşunda İktidar Kavgası, Kötülük Üzerine Bir Deneme




Toplam oy: 1133

Üç kitabı baskısı, kapağı ve iç sayfaları yönünden değerlendirdiğimiz Karne'nin baskı kritikleri Libris Lipum, tasarım kritikleri Bila Perve tarafından yapılmıştır.

 

 

 

Ferhat Ünlü - Kötü Roman / Turkuvaz Kitap

 

 

Sırt bandı yeterli olmasına rağmen, sırt dar tutulup yuvarlatılmış. Yan tutkal kullanılmamış. Kapak kağıdının su yolu ters kullanılmış. Sonuç: İyi olmayan bir cilt. Ancak baskı ve katlama sorunsuz.

 

 

 

1954’de İstanbul Boğazı’nda boy gösteren buzul plakalarını hatırlatacak şekilde kurgulanmış (ve kitabın sırtını dolaşarak arka kapağa da yerleşen) bir kapak kolajı. Fonda köprü ve şehir, önde buz üzerinde havaya yükselmiş (ya da sıçramış) bir kadın patenci, karşısında suların üzerinde yükselmiş üniformalı bir Atatürk heykeli ve buzların üzerinde yürüyerek onlara doğru giden, izleyiciye sırtını dönmüş parkalı bir adam ve üzerinde martıların uçtuğu bulutlarla kaplı gökyüzü. Adam ile patencinin etraflarını kaplayan buz beyazı bir ışık halesi ve kolajın tamamına hakim bir buz mavisi renk. Bu çalışmanın üst tarafında, içine yapıştırılmış resmi algılamamızı engelleyecek bir incelikte seçilmiş bir yazı tipi ile ama kocaman
yazılmış bir başlık: Kötü Roman. İşte size romandaki her imgeyi kapağa taşıyarak yapılmış bir görsel malümatfuruşluk örneği daha. Üstelik arka kapakta yer alan tanıtım metninin sonunda sanki kapağı da anlatır gibi “Kötü Roman, psikolojik ve toplumsal gerilim unsurlarını ironiyle birleştiren bir kurmaca şöleni” yazıyor.



Kitap adı bir tür görsel denge gözetilerek ama olabilecek en büyük şekilde yazılmış. Hemen altında siyaha çalan bir renk ve gölgeyle yazılmış görece küçük yazar adı var. İkisi de okunaklı ve rafta görünürlük açısından şanslı.



Arka kapak ise okura kitap hakkında fikir verebilecek kısa bir tanıtım yazısı ve yazarın yüzünü tanımamızı engelleyecek kadar küçük bir fotoğrafını içeriyor.

 

 

 

İç sayfalarda yeterli büyüklükte, tırnaklı ve okunaklı bir yazı tipi seçilmiş. Ancak satıraraları biraz sıkışık. Bize iletilen baskı biraz silik olduğu için toplu taşıma araçlarında ve az ışıkta okumaya uygun görünmüyordu. Sayfaların alt, üst ve kenar boşlukları ile kitabın künyesi ayrıntılı ve yeterli.

 

 

 

 


 

 

 

 

Hakan Özoğlu - Cumhuriyetin Kuruluşunda İktidar Kavgası / Kitap Yayınevi

 

 

Sırt 90 derece. Böylece kapak havalanmıyor, kitap daha güzel görünüyor. Ciddi bir baskı ve katlama sorunu yok ancak kapakta sırt bölümü dar tutulmuş. Bu yüzden, ön kapaktaki kırmızı bant hafif arkaya dönmüş.

 

 

Cumhuriyetin Kuruluşunda İktidar Kavgası-150’likler, Takrir-i Sukun ve İzmir Suikastı Kitap Yayınevi’nin tüm kitapları için yapılan kapak kimliği tasarımının uygulanmasıyla oluşturulmuş. Kitapların bu yayınevine has ebadı, kapağı ortadan yatay olarak bölen iki renge ayrılmış bir görsel ve bu görselin üstte kalan kısmında yer alan kitap adı, yazar adı gibi bilgiler ve kapağın tam ortasında yer alan yayınevi logosu (sevimli kedi) bu kimliğin ana öğelerini oluşturuyor. Kimliklendirme Bülent Erkmen imzasını taşıyor olsa da, uygulamada kitap adı sırta fazla yakın konulunca kapak pilyajına (katlama çizgisi) denk gelmiş. Bu hata seçilen Atatürk fotoğrafının kadrajı ile birleştiğinde kapağın yarım yıldız kaybetmesine neden oluyor.



Arka kapak kitap hakkında bilgi ve kısa alıntılardan oluşuyor.

 

 

İç sayfalar yine yayınevine ait kimliklendirmenin bir parçası olarak, yeterli büyüklükte, tırnaklı ve okunaklı bir yazı tipi ile dizilmiş. Ancak satır araları biraz sıkışık. Bize iletilen baskı biraz silik ve bu yüzden sosyal alanlarda ya da yetersiz ışıkta okunması zor. bir kopya idi. Umarız tüm baskılar bu siliklikte değildir. Sayfaların alt, üst ve kenar boşlukları, alıntı-metin-dipnot hiyerarşisi iyi. Künyesi ayrıntılı ve yeterli.

 

 

 

 


 

 

 

 

Terry Eagleton - Kötülük Üzerine Bir Deneme / İletişim Yayınevi

 

 

Kapak hafif eğri takılmış ve su yolu ters. Muhtemelen sırt tutkalı kurumadan kesim yapılmış. Sırt çarpık ve hafif yuvarlanma var. Baskı idare eder; katlama ve kesim sorunsuz.

 

 

Kötülük Üzerine Bir Deneme İletişim’in “Edebiyat Eleştirisi / Kuramları” serisi içerisinde bir kitap. Doğal olarak kapağı da bu serinin bir parçası olarak tasarlanmış. Kullanılan renkler ve seçilen yazı tipleri, kapakta yer alan başlık, yazar, çevirmen ve yayınevi bilgisi arasındaki hiyerarşiyi oluşturmakta oldukça başarılı. Yazılarda espas (aralık) hataları yok, seçilen iki yumuşak renk pek az kapakta rastladığımız güçlü bir uyumla kullanılmış. Serinin diğermkitaplarını detaylı incelemediğimiz için, bir genelleme yapmadan, Kötülük Üzerine Bir Deneme’nin kapağı ustaca tasarlanmış diyebiliriz.

Ancak tasarımın bir seriye ait olması, kitabın konusu üzerine yoğunlaşan bir fikri taşımasına izin ver(e)miyor. Bu eksiklik zemindeki el yazısının desen gibi kullanılmasıyla giderilmeye çalışılsa da diğer kitaplar ile farkların altını çiz(ebil)mek için yeterli görünmüyor. Arka kapak ön kapaktaki ustalığa kıyasla hayal kırıklığı yaratıyor.

Tanıtım metni için seçilen yazı tipi zayıf, üstelik daha fazla metin sığdırabilmek için olsa gerek, oldukça küçük kullanılmış ve bloklanmış. Bu blok görüntünün ve metnin etrafına yerleştirilen sert ve köşeli çerçevenin ön kapaktaki yumuşak duyguyla alakası yok. İlk satırda yer alan “O” harfi için kullanılan rengin kötülüğü bir yana, metnin geri kalanıyla ilişkisi de bir felaket. Arka kapak bu haliyle İletişim’e yakışmadığı gibi, bu kitaba 1 yıldız kaybettiriyor.

 

 

 

İç sayfalar İletişim’in tüm kitaplarında rastladığımız bir standartta tasarlanmış. Anlaşılabilir alıntı-dipnot-metin hiyerarşisi, okunaklı bir yazı tipi, uygun harf büyüklüğü, yeterli kenar boşlukları gibi kriterler açısından okunaklı bir kitap.

Kullanılan kağıt az arka veriyor ve kitap kağıdı olduğu için beyaz kağıtlar gibi göz yormuyor. Temel künye bilgilerinin de tamamı verilmiş.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.