Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Kitaplar ve rekorlar




Toplam oy: 801

Kitaplar ve rekorları aynı cümle içinde düşündüğümüzde ilk akla gelen uzunluklarıdır çoğu kere. Oysa kitapların rekorlara imza attığı tek konu uzunlukları değil. İşte konu rekorlar oldu mu ilk akla gelen adres olan Guiness Rekorlar Kitabı'ndan kitaplarla alakalı 8 şaşırtıcı rekor:

 

 

1. Dünyanın en büyük üç boyutlu kitabı:

Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük üç boyutlu kitabının kapalı hali 4 metreye 3 metre boyutlarındaydı. My Word ismini taşıyan kitap bir televizyon reklamında kullanılmak için hazırlanmıştı. Açıldığında içinden çıkan üç boyutlu parçaların boyu 2 metre 35 santimetreye ulaşıyordu.

 

 

 

2. Dünyanın en yaşlı çizgi roman sanatçısı:

Dünyanın yaşayan en yaşlı çizgi roman sanatçısı olan Ken Bald 1920 doğumlu, yani tamı tamına 96 yaşında. Üstelik emekli olmaya da hiç niyetli görünmüyor!

 

 


3. Şimdiye dek yayınlanmış en kalın kitap:

Polisiyenin kraliçesi Agatha Christie şimdiye dek yayımlanmış en kalın kitap rekorunu da elinde bulunduruyor. Rekora konu olan kitap ise Miss Marple hikayelerinin toplu bir baskısı. HarperCollins tarafından yayımlanan bu baskı Miss Marple'ın 12 romanını ve 20 kısa hikayesini içeriyor ve tam 4.032 sayfa! Kitabın genişliği 322 mm iken ağırlığı da 8.04 kg.

 

 

 

4. Dünyanın en yavaş satılan kitabı

Dünyanın en yavaş satılan kitabı "muhtemelen" David Wilkins'in antik Mısır dilinden Latinceye yaptığı Yeni Ahit çevirisi. Oxford Üniversitesi Yayınları tarafından 1716'da yayımlanan kitaptan sadece 500 adet basılmış ve bu 500 adet kitabın tükenmesi 191 yıl sürmüş!

 

 

 

5. Dünyanın en geniş imzalı kitap koleksiyonu

Dünyanın en geniş imzalı kitap koleksiyonu California'dan Richard Warren'a ait. 1970 yılında, 16 yaşındayken kendi kütüphanesini kurmaya başlayan Warren'ın koleksiyonunda bizzat yazarları tarafından imzalanmış 2381 kitap bulunuyor. Warren bu tutkusu uğruna birçok yere seyahat edip kitaplar imzalatmış. Koleksiyonu genişledikçe yazarlardan imzalı kitaplar da gelmeye başlamış.

 

 

 

6. Ödenen en yüksek kitap iade cezası

Kütüphaneye iade edilmekte gecikilen bir kitap için bugüne dek ödenen en yüksek ceza miktarı 345.14 dolarmış. 1955 yılında Emily Callenos-Simms'in Illinois'deki Kewanee Halk Kütüphanesi'nden ödünç aldığı Days and Deeds adlı kitabı iade etmediği her gün için iki cent ceza ödemesi gerekiyordu. Emily Callenos-Simms kitabı iade etmekte öylesine gecikti ki kitabı geri götürmeyi başardığında 345.14 dolarlık cezayla yüz yüze geldi.

 

 

 

7. En geniş katılımlı online kitap tartışması

24 saatlik bir sürede gerçekleştirilen en geniş katılımlı kitap tartışmasının 33.695 katılımcısı olmuş. Kanada'da, I Can Believe in Myself adlı kitap üzerinden gerçekleşen tartışmada asıl amaç pozitif ruh durumunu teşvik etmekti.

 

 

 

8. En genç yaşta kitap yayınlatan kişi

Dorothy Straight profesyonel yazarlık dünyasına ilk adımını attığında sadece 4 yaşındaydı! 1958 yılında doğan Straight, How the World Began adlı kitabını yazdığında takvimler 1962'yi gösteriyordu, yani küçük Dorothy 4 yaşındaydı. Kitap 1964 yılında Pantheon Books tarafından yayımlandı. Dorothy Straight bu kitabı aslında büyükannesi için yazmıştı.

 

 

EK

 


 

 

 

Kaynak: Flavorwire

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.