Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Okuma kültürünün yaşı olur mu?




Toplam oy: 1243

Bu yıl 200. doğum yıldönümü dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanan Charles Dickens’ın Oliver Twist, Lewis Carrol’in Alice Harikalar Diyarında'sı, Mark Twain’in Tom Sawyer adlı kitabı sadece çocukları hedefliyor diyebilir miyiz?


Çocuk edebiyatı, gençlik edebiyatı… Bu sınıflandırmayı kimler yapıyor?  Kitaplarda gençlik diye sınıflandırma yapanlar edebi yapıtların 'gençlere göre' kitap olmasına özen gösterirken çağın gençliğinin özelliklerini ne kadar dikkate alıyor?



Ülkemizde gittikçe çocuk ve gençlik kitapları yayınevlerinin sayısı artıyor. Elbette bu kategorideki kitapların pazarı çağın gençliğine göre de değişiyor. Şu sıralar gençlik edebiyatının tezgahını ağırlıklı olarak vampir-büyü temalı kitaplar kaplıyor. Yine bu tezgahtaki kitapların çoğunun politika ve ideolojiden uzak kitaplar olduğunu söyleyebiliriz.

 


Bu ay kapak konusu gençlik edebiyatı olunca sözü gençlere bıraktık. Gençler, gençlik edebiyatına bakışlarını, gençlik edebiyatının bugünkü durumunu, okudukları kitapları anlattılar. Görüşlerde, en çok ilgi gören kitap türü seri okuma kitapları oldu. Buyrun, gençlik edebiyatıyla ilgili görüşleri okumaya…

 

“Kategorize etmemeli”

 

 

Alpay Erdem, Marmara Üniversitesi Fotoğraf Bölümü öğrencisi, 26

 

 

Edebiyatta 'çocuk edebiyatı' kategorisini mantıklı buluyorum ancak 'gençlik edebiyatı' diye sınırlamak saçma geliyor. Yetişkinlerin okudukları bize göre değil mi? Gençlik edebiyatından kasıt nedir anlamış değilim. Kitapçılarda gördüğümüz gençlik edebiyatı bölümündeki popüler kitaplar bana çok fantastik geliyor. Gerçek dünyadan epey uzak.. Büyü, vampir temalı kitaplar var hep. Ben fotoğraf çekerek yani görerek daha çok öğreniyorum… Benim tercih ettiğim büyü de bu.

 

 

 

 

“Amerikan gençlik filmleri gibi”

 

 

 

 

Eda Pervaz, Restoratör, 25

 

Türkiye’deki gençlik edebiyatını çok sığ buluyorum. Gençlik edebiyatı denince vampir, büyü ve aşk temasından öteye geçemeyen kitaplar akla geliyor çünkü bu kitaplar okunuyor en çok. Bunu okuyan genç arkadaşlarım Amerikan gençlik filmindeki tiplere benziyor. O kitaplarda zaten o filmler gibi içi boş kitaplar.

 

 

“Gençlik bilgileri mi veriyor?”

 

 

 

Dilan Mutlu, Kuaför, 19

 

Macera kitapları okuyorum. Hayata gelişim veren kitaplar da okuyorum ama. İşimde, hayatımda bana faydası olacak kitaplar okumaya çalışıyorum. Çalışınca zaman az oluyor o yüzden işime yarayan kitabı seçiyorum okumak için. Bizim yaş grubunun okuduğu belli tür kitaplar var. Alacakaranlık gibi, ben de okuyorum. Gençlik edebiyatı denilmesindeki sebep ne? Gençlik edebiyatı gençlik bilgileri mi veriyor?

 

 

 

“Kurgusu basit kitaplar”

 

 

 

Pelin Çıplak, lise öğrencisi, 17

 

Genellikle yabancı yazarlar dikkatimi çekse de daha çok ülkemiz yazarlarını okuyorum. En son Aziz Nesin Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, Suzanne Collins Ateşi Yakalamak ile P.C Cast Deniz Tanrıçası kitaplarını okudum. Popüler vampir serilerini de okuyorum. Bu kitaplardan Alacakaranlık'ın kurgu anlamında basit geldiğini söyleyebilirim. Aslında gençlik edebiyatı diye ayrılan bölümdeki kitaplar daha çok kurgusu basit kitaplar oluyor. Bu ara Aziz Nesin’e odaklandım. Onun kitapları toplumsal sorunları daha iyi görmemi sağlıyor. “Vay be! bunlar da mı olmuş Türkiye’de” diyorum. Onu okudukça benzer olayları hatta daha kötülerinin bugün de sürdüğünü görüyorum. 

 

 

“Kitaplar ayrılmamalı”

 

 

 

Göktuğ-Aytuğ Aksakal lise öğrencisi, 16

 

Göktuğ: Bilimkurgu kitaplarını seviyorum. Fısıltı, Babil’de Ölüm İstanbul’da Aşk en son okuduğum kitaplar. Geçen sene de Alacakaranlık serisini bitirdim. Bu seriyi aşk öyküsünden dolayı okumadım. Vampir-kurt savaşını sevdim. Okulda da hocalar yazarlardan İskender Pala’yı öneriyor.


Aytuğ: Gece Evi serisini bitirdim. Sabahattin Ali’nin kitaplarını bitirdim. Türk yazarları okumayı daha çok seviyorum. Abartmadan anlatıyorlar çünkü. Yabancı yazarlar gerçek dışı anlatıyor. Kitaplar ayrılmamalı. Büyüklerin okudukları kitaplar ile bizim okuduğumuz kitaplar çok farklı aslında ama yine de kitaplar ayrılmamalı. Seri kitaplar bize göre: heyecanlı, olay örgüsü kolay…

 

 

 

Yaşam koçluğu yapan kitaplar

 

 

 

 

Fulya Bilgin, Coğrafya hocası


Kitapta kurgu, dil ve içeriğe dikkat ederim. Son zamanlarda beni en çok etkileyen kitap Elif Şafak’ın Aşk adlı kitabı oldu. Doğan Cüceloğlu, Haluk Yavuzer’in kişisel gelişim kitaplarını okurdum. Biz dünyayı kitaplardan öğreniyorduk. Şimdikiler sanal dünyayla büyüyor. Bu bilgileri öğrenmek için kitaba ihtiyaç duymuyor. Kızıma, Bilge Naz’a masal kitapları okuyorum. İlkokula başlayınca güzel alışkanlıklar kazanmasını sağlayacak eğitici kitaplar, hikaye kitapları okutacağım. Gençlik döneminde ise kişisel gelişim kitaplarına, tarihi romanlara yönelmesini sağlayacağım. Özetle, kızıma yaşam koçu olabilecek kitaplar sunacağım.


 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.