Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Reddit kullanıcılarına göre gelecekte klasik olarak anılacak 12 kitap




Toplam oy: 205

Hangi kitapların "klasik" unvanını hak ettiği hep tartışmalı bir konu olmuştur. Bir kitap neden klasiktir? Edebiyat tarihçilerinin onayını aldığı için mi? Çıktığı dönem edebiyatta bir kırılma yarattığı için mi? Bir şekilde insanlığa dair benzersiz bir noktayı kavrattığı için mi? Kuşaktan kuşağa aktarılırken tesirinden bir şey kaybetmediği için mi?

 

Belki bunların hepsi, belki de çok daha fazlası... Klasikleri tanımlamak zor olsa da, onları görünce bir şekilde tanırız sanki, bazen de, çağdaş bir kitabı okuyup çarpılır ve bu metnin edebiyat tarihinde kalıcı olacağını o an anlarız.

 

Pek çok konuda olduğu gibi edebiyat hakkında da hayli hararetli ve verimli tartışmaların yer aldığı Reddit forumlarında, geleceğin klasiklerinin hangi kitaplar olabileceği sorusu ortaya atılmış.

 

Klasik kitaplar denilirken kast edilenen Moby Dick, Don Kişot, Suç ve Ceza, Bülbülü Öldürmek, Sefiller gibi, yıllar boyunca tekrar tekrar üzerine yazılıp çizilmiş, tekrar tekrar okunmuş ve önemi geniş kitlelerce defalarca onaylanmış metinler olduğu da not düşülmüş.

 

Sonuçta aşağıdaki 12 kitap çıkmış ortaya. İçlerinde grafik roman da var, çok satanlar listelerine girenler de... Hepimizin ekleyecekleri, çıkaracakları vardır elbette, ancak bize sorarsanız hiç de fena bir liste olmamış! Siz ne dersiniz?

 

 

 

 

 

Maus - Art Spiegelman

 

 

 

 

 

Amerikana - Chimamanda Ngozi Adichie

 

 

 

 

 

Beni Asla Bırakma - Kazuo Ishiguro

 

 

 

 


Persepolis - Marjane Satrapi

 

 

 

 


 

Geceyarısı Çocukları - Salman Rushdie

 

 

 

 


Gülün Adı - Umberto Eco

 

 

 

 

 

İnci Gibi Dişler - Zadie Smith

 

 

 

 

 

 

Sing, Unburied, Sing - Jesmyn Ward

 

 

 

 

 

 

Napoli Romanları - Elena Ferrante

 

 

 

 

 


İmkansızın Şarkısı - Haruki Murakami

 

 

 

 

 


Küçük Şeylerin Tanrısı - Arundhati Roy

 

 

 

 

Vahşi Hafiyeler - Roberto Bolaño

 

 

 

 

 

AB

 

 

 

 


 

 

 

Kaynak: Bustle

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.