Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Sokaktan // Bozkırda, başka bir edebiyat mümkün




Toplam oy: 1821

Ankara'nın memur şehri hüviyetinden yazlıkçı şehri hüviyetine trans olduğu bir yabancı ağustos. Yabancı ağustosun aksine Ankaralılar transedebiyata oldukça aşikar ve bu edebi dönüşümün ülkemizde de hızlanması konusunda hayli talepkar. Mürekkebin nem tutuğu bozkırdan 'başka bir edebiyat mümkün' sesleri.

 

 

 

 

“Sadece benim için yazılmış gibi”

 


Metin Soyoğlu (42, Yazılım Geliştirme Uzmanı)



Twitter'dan Tuna Kiremitçi'nin hikayelerini okumuştum. Çok ilginç ve özel bir deneyimdi. Merakla hergün yeni bir cümleyi okuyordum. Yazar sadece benim için yazmış gibi hissediyordum. Kişiye özel hikaye gibi. Transedebiyatın ülkemizde daha da fazla yayılmasını istiyorum. Ben aynı zamanda bir oyun tutkunuyum. Bir oyun tutkunu olarak severek okuduğum bir kitabın karekterleriyle, mekanlarıyla, tarihi dokusuyla oyununu da oynamak çok isterim. Kitap okurken o kitapla ilgili bir oyuna başlamak, oyunun bölümlerine kitap sayfalarında devam etmek harika bir deneyim. Çağımız şartlarında edebiyatın buna dönüşmemesi düşünülemez.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

“Daha zahmetsiz, daha ekonomik”

 

 

Ayşegül Çakmak Genç (34, İşletme sahibi)



Okuma alışkanlığı figürlerinin maalesef yerlerde süründüğü ülkemiz için internet edebiyatı ve transedebiyat değişik edebiyat türlerine ilgiyi arttırıcı, daha zahmetsiz, daha ekonomik, daha eğlenceli alternatif bir yol olarak düşünülebilir. Ayrıca zamansızlıktan şikayet edenler için de, günümüzde her an her yerde internetin kolay ulaşılabilmesi ile kişiyi fiziksel engellerden, bahanelerden kurtarabilir. Umarım bu tür imkanlar ülkemizde bir an evvel yaygınlaşır, popülerleşir ve daha çok bunları takip eder hale geliriz.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

“Bu teknoloji basılı kitaplar kadar pahalı olmasın”

 

 

Ömer Yıldız (27, Muhasebeci)

 

Tablet bilgisayardan kitapları e-kitap olarak okuyorum, Yüzüklerin Efendisi'ni okuduktan sonra filmini hemen izleyerek transedebiyata ısınmaya çalıştım. Türkiye'de örneklerinin daha fazla gelişmesini ve bu teknoloji çağında edebiyat alanlarının ülkemizde de gelişmesini umuyorum. Ayrıca umarım bu teknoloji basılı kitaplar kadar pahalı olmaz ve çok sayıda kişiye ulaşabilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

“Farklı okuma alışkanlıkları yaygınlaşmalı”

 

Tuğçe Coşkun (21, Katip)


İş yoğunluğundan dolayı sadece işten eve, evden işe otobüste kitap okuyabiliyorum.  Farklı okuma alışkanlıklarının ülkemizde yaygınlaşması benim de kitaba ayıracağım zamanı daha da arttırmamı sağlayacaktır. Benim için kitap okumak yeni edebiyat arayışlarıyla bilgilenmenin yanı sıra eğlenceli vakitler geçirebileceğim bir yer olacak. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.