Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Yazarların internet tutkusu




Toplam oy: 838

İnternet çağı hayatımızın her alanında kökten değişiklikler yaparken kuşkusuz edebiyat dünyasını da es geçmedi. E-kitaplardan dijital alandaki üretimlere, son yıllarda edebiyat adına internet kaynaklı çeşitli yeniliklere şahit olduk. Özellikle sosyal medyanın getirdiği iletişim olanakları kimi yazarlara yepyeni, deneysel bir evrenin kapısını araladı. Hayranlarının avatarlarından süper kahramanlar yaratanlardan, Twitter'da ateşli tartışmalara imza atanlara... İşte interneti verimli kullanan o yazarların birkaçı!

 

Neil Gaiman



Neil Gaiman kuşkusuz gününün büyük kısmını online geçiriyor! Gaiman Tumblr ve Twitter sayfalarında sürekli okurlarıyla sohbet ediyor; okurlarından gelen en anlamsız sorulara bile yaratıcı ve uzun yanıtlar verebiliyor. Gaiman ayrıca bir seferinde tamamen okurlarının tweet'leriyle şekillenen toplu bir öykü projesine de imza atmıştı. Neil Gaiman'ın hayranlarına yaratıcı ilham kaynakları gibi davranıyor ve bunun karşılığını almadığını söylemek güç; yazar var olduğu tüm platformlarda yüz binlerce insan tarafından takip ediliyor. İnternette ve sosyal medyada paylaşımın ve iletişim iki taraflı olduğunu ispatlayan bir isim Neil Gaiman.

 


 

Paulo Coelho



Paulo Coelho aforizmaların ve hayata dair özlü lafların fazlasıyla ilgi gördüğü sosyal medya mecralarında çok popüler. Üstelik Coelho bu sosyal medya mecralarında yalnızca özlü sözler paylaşmakla kalmıyor; kendi hayatından kesitler sunuyor, fotoğraflarını paylaşıyor ve sonuç olarak takipçileriyle arasında samimi ve dostane bir ortam kuruyor. Coelho'nun internetteki başarısının kanıtı herhalde son kitabı Aldatmak için okurlarından hikayeler talep etmesinin ardından 1000'den fazla gerçek hayat kesiti içeren email alması.

 


 

Margaret Atwood


 

Margaret Atwood'un değişen yayıncılık dünyası ile arası çok iyi. Atwood hiçbir dijital gelişmeye direnmiyor ya da kayıtsız kalmıyor, aksine Atwood internetin yayıncılık alanına sunduğu tüm olanakları tümüyle benimsiyor. Örneğin Atwood Byliner ve Wattpad gibi ilk dijital yayıncılık platformlarının ilk üyelerinden. Atwood dijital dünyanın fırsatlarına kesinlikle yaratıcılığını katmadan etmiyor; okurlarının Twitter avatarlarından süper kahramanlar yaratmak, bir dijital tefrika zombi romanı üzerine çalışmak ya da yeni yazarları ortaya çıkarmak için hayran edebiyatı yarışmaları düzenlemek bu gerçeğin ispatları olsa gerek.

 


 

Ursula Le Guin


 

Le Guin yalnızca iyi bir romancı değil, iyi de bir blogger. Değil mi, bugüne dek hangi edebi blog yazısı Le Guin'in Ishiguro'yu yerden yere vurduğu eleştirisi kadar çok tıklanma ve paylaşım oranlarına ulaşmıştır ki! Le Guin dijital dünyaya inancı sağlam blogger'lığından değilse bile, en azından ücretsiz e-kitap paylaşımlarının yapıldığı meşhur online platform Book View Cafe'nin kurucusu olmasından bellidir herhalde. 

 


 

Salman Rushdie



Rushdie'nin daima tartışma yaratan işleri, hazırcevaplığı ve sınır tanımayan hali Twitter için biçilmiş kaftan. Bundan olacak ki Rushdie'yi günün her saatinde Twitter'da ateşli bir tartışmaya laf yetiştirirken bulmak mümkün. Rushdie'nin insan hakları ve düşünce özgürlüğü konularında attığı ateşli tweet'ler hemen her zaman heyecanlı bir tartışmanın körükleyicisi oluyor. Üstelik RushdieTwitter alışkanlıklarını savunma konusunda da pek ateşli. Yazar, Twitter kullanma alışkanlıklarını eleştiren Jonathan Franzen'a fildişi kulesinde mutluluklar dilemişti.

 


 

Haruki Murakami



Edebiyat dünyasının süperstarı Murakami de internetin cazibesine kendini kaptıran yazarlardan. Murakami bu yılın başında okurlarıyla yazışmak istediğini açıklayıp bir platform yaratmıştı. Bu platformda okurlarının her türlü sorusuna içtenlikle yanıt veren Murakami'nin internet sayesinde özel hayatı hakkında da pek çok şey öğrenmiştik. 

 


 

* Kaynak: Guardian


EB


* Görsel: Selman Hoşgör

 


Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.