Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

“Denetim değil, eleştiri istiyoruz”


Vasat
Toplam oy: 563

Çocuk ve gençlik edebiyatı üzerine uzmanlaşan Günışığı Kitaplığı’nın düzenlediği 11. Eğitimde Edebiyat Semineri, 10 Mart’ta gerçekleşti. FMV Işık Ortaokulu’nun ev sahipliğini üstlendiği seminere 500’den fazla öğretmen, eğitim yöneticisi, kütüphaneci ve akademisyen katıldı.

Konuşmacılar arasında dikkat çeken isimlerden biri, yeni romanı Dünyadan Aşağı ile gündemde olan Gaye Boralıoğlu’ydu.  2015 Yunus Nadi Öykü Ödülü sahibi yazar, kendi yazma deneyiminden yola çıkarak, edebiyat öğretmeniyle yaşanan ilk karşılaşmanın önemini vurguladı.

 



Seminerin yoğun katılıma sahne olan oturumlarından biri “Özgür Çocuk Edebiyatı Mümkün mü?” başlıklı tartışmaydı. Çocuk ve gençlik edebiyatına uzun yıllardır emek veren yazar-yayıncı Mine Soysal; uzman klinik psikolog, pedagog İnci Vural ve blogcuanne.com adlı blog sayfasıyla tanınan Elif Doğan, son dönemde sıklıkla gündeme gelen “çocuk kitaplarında denetim” meselesini farklı açılardan ele aldı. Edebiyatta denetimin değil, eleştirinin aslolduğunu hatırlatan Mine Soysal, özgür çocuk edebiyatı için, yaratıcı yazarların özgür veriminin, bu alanda uzman editörlerle yayınevlerinin ve buluşturucuların (eğitimci, kütüphaneci, kitapçı, medya vb.) belirleyici olduğunu söyledi.


İletişim ve sosyal medya konuları üzerine çalışa, Next Academy Başkanı Levent Erden, seminerin kapanış konuşmasında, dijital çağda yazıyla farklı mecralar üzerinden ilişkilenen bu nesli anlamanın ve onların ihtiyaçlarına göre eğitimler düzenlemenin önemini vurguladı.

 



Çocuk ve gençlik edebiyatının çok sevilen, ödüllü yazarlarından Gülsevin Kıral, “Edebiyatın Umut Sokakları” başlıklı konuşmasında çocuk kitapları yoluyla sevgi, dayanışma ve barış dilini kurmanın olanaklarını anlattı.



Zeynep Cemali Öykü Yarışması Proje Başkanı ve Günışığı Kitaplığı Yayın Yönetmeni Müren Beykan, yarışmanın sekizinci yılının teması “kararlılık” üzerine bir konuşma yaptı; son başvuru tarihi 22 Mayıs olan yarışmaya ilişkin önemli ayrıntıları paylaştı.



11. Eğitimde Edebiyat Semineri’nin tüm içeriği haziran ayında, online edebiyat dergisi Keçi’nin yaz sayısında, keciedebiyat.com adresinde yayınlanacak ve ücretsiz olarak okunabilecek.

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.