Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

10. Eğitimde Edebiyat Semineri, 4 Mart’ta gerçekleştirildi



Toplam oy: 692

Çocuk ve gençlik edebiyatı alanında eserler yayımlayan Günışı Kitaplığı'nın düzenlediği 10. Eğitimde Edebiyat Semineri, 4 Mart’ta yoğun bir katılımla gerçekleşti. FMV Işık Ortaokulu’nun ev sahipliğini üstlendiği seminere 30’a yakın ilden, 500’ü aşkın öğretmen, eğitim yöneticisi, kütüphaneci ve akademisyen katıldı.

 

Çocuk ve gençlik edebiyatı alanındaki kuramsal çalışmalarıyla da tanınan akademisyen, çevirmen, yazar Doç. Dr. Necdet Neydim, “Zor Zamanlarda Edebiyat” başlıklı konuşmasında, ayrımcılık, nefret söylemi, göç, ölüm gibi zor konuların edebiyat yoluyla işlenmesinin önemine değinirken Harry Potter dizisinin çevirmenlerinden, medya yazarı Kutlukhan Kutlu’nun “Çocuklar Ejderhalardan Neden Korkmaz?” başlıklı konuşmasıyla ilgi gördü. Edebiyatın insana dev aynaları tuttuğunu ifade eden Kutlu, çocukların severek okumasına karşın çoğu yetişkinin mesafeli yaklaştığı fantastik edebiyatın aslında bu konuda ne kadar donanımlı olduğunu işaret etti: “İmkânsız şeylerden esinlenmeyen insanlar sadece sıkıcı olmakla kalmazlar, aynı zamanda kısır zihinler de olurlar. O yüzden sadece, bırakınız okusunlar, demiyorum; teşvik edin okusunlar.”
 
Sait Faik ve Sabahattin Ali gibi birçok usta yazarın kitaplarının editörü Sevengül Sönmez, öğretmenlik yıllarının deneyimiyle harmanladığı sunumunda, okulların, mevcut olanaklarından yararlanarak nasıl birer edebiyat mekânına dönüştürülebileceğini örneklerle aktardı. Sönmez, öğrencilerin sevdikleri bir kitap ya da yazar hakkında, sanal ortamda alanlar kurgulayabileceklerini ve bu gibi uygulamaların yeni bir “eğitimde edebiyat” algısı oluşturabileceğini belirtti.

Seminerin “Yaratıcı Okuma Uygulamaları” bölümünde, Denizli, İstanbul ve Mersin’den öğretmenler, öğrencileriyle sürdürdükleri yaratıcı okuma uygulamalarını sundular. Galatasaray Lisesi öğrencisi Bilge Arslan, 2012 yılında dereceye girdiği Zeynep Cemali Öykü Yarışması’nın bıraktığı izleri ve yaşamını nasıl yönlendirdiğini paylaşarak, yarışmaya dikkat çekti. 6, 7, 8. sınıfların katılabildiği yarışmanın 2017 başvuruları için son günün 23 Mayıs olduğu hatırlatıldı.

20. yüzyıl edebiyatımızın en önemli yazarlarından kabul edilen ve günün kapanış konuşmasını yapması planlanan Adalet Ağaoğlu, sağlık sorunları nedeniyle seminere katılamadı.

 

Çağdaş edebiyatımızın önemli öykücülerinden Behçet Çelik, seminerin kapanışında yaptığı konuşmada, her yaştan okura dokunan yazarlık verimi ve avukatlık mesleğinden süzdüğü birikimle çocuğun ve gencin edebiyat hakkını farklı yönleriyle ele aldı. Bir hakkın gereklerinin yerine getirilebilmesi için herkese görevler düştüğünün altını çizen yazar, “Bireyin yaşam hakkı vardır, bunu korumak devletin görevidir mesela. Çocuğun edebiyat hakkı da yetişkinlere ödevler yüklüyor. Bunlardan biri de onları ‘eğitici’ edebiyattan korumak,” ifadesini kullandı. Çelik, konuşmasını, “Kitap okumak bir kaçış gibi algılanır, oysa tam tersine, edebiyat okuru, farkında olmadan kendisini kovalar,” cümlesiyle sonlandırdı.

 

Onuncu seminerin tüm içeriği, e-dergi Keçi'nin haziran sayısı YAZ 2017’de yayınlanacak. Keçi edebiyat dergisi, keciedebiyat.com adresinden ücretsiz okunabiliyor.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.