Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

28. İstanbul Kitap Fuarı Yaklaşıyor



Toplam oy: 1034

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. ve Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi- Beylikdüzü'nde, 31 Ekim-8 Kasım 2009 tarihleri arasında düzenlenecek olan 28. İstanbul Kitap Fuarı'nda geri sayım başladı.

Yurt içi ve yurt dışından 550 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenen 28. İstanbul Kitap Fuarı'nda uluslararası etkinliklerin yanı sıra söyleşi, panel, şiir dinletisi, atölye ve çocuk aktiviteleriyle birlikte 297 etkinlik düzenlenecek.

Uluslararası Salon

Fuarda bu sene okurları karşılayacak önemli bir yenilik ilk kez açılan Uluslararası Salon'dur. 27 ülkeden yayıncılar, editörler ve yayıncılar birliği temsilcilerinin yer alacağı Uluslararası Salon, fuarın ilk dört günü 31 Ekim-3 Kasım 2009 tarihlerinde, 11.00-18.00 saatleri arasında açık kalacaktır. Uluslararası Salona bu sene ilk kez Avrupa Kültür Merkezleri: Fransa, Finlandiya, İspanya, Hollanda, Romanya, İsveç, İsviçre ve İtalya ortak bir standla katılırken, salonun diğer katılımcıları Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Venezüela Bolivar Cumhuriyeti, Yunanistan, Romanya ve Fransa'dan yayıncılar ve editörlerden oluşuyor.

Bağımsız bir edebiyat topluluğu olan Literature Across Frontiers ise Bask, Çek Cumhuriyeti, Galler, Estonya, Macaristan, Katalonya, Litvanya, Letonya, İskoçya, İrlanda, Polonya, Portekiz ve Slovenya'yı temsilen fuara katılıyor.

Uluslararası salon içinde bulunan Forum alanı dört gün boyunca çok sayıda yazarı ağırlayacak ve sektörel etkinliğe ev sahipliği yapacak.
Salon içinde ayrıca çevirmenlerin bir arada olacağı çeşitli çeviri etkinliklerinin düzenleneceği bir buluşma noktası olarak Çeviri Merkezi de bulunacak.

Kitapseverlerin katılımına açık olan Uluslararası Salon kapanış günü olan 3 Kasım 2009 Salı akşamı saat 18.00'e kadar ziyaret edilebilir.

Fuarın Yabancı Yazar Konukları

28. İstanbul Kitap Fuarı yurt dışından çok sayıda yazar, şair, eleştirmen ve çevirmeni ağırlamaya hazırlanıyor. İstanbul Kitap Fuarı'nın yurt dışından söyleşi ve imza günlerine katılmak üzere 47 yazar konuğu olacak.

Türkiye'de uzun zaman çok satanlar listesinde yer alan kitapların yazarı Adam Fawer bir söyleşi ve ardından imza saatiyle Türkiye'den okurlarıyla ilk kez 31 Ekim Cumartesi günü fuarda bir araya gelecek.

Türkçe'de özellikle harem ve padişah eşleri üzerine yazdığı romanıyla tanınan Amerikalı yazar Ann Chamberlin 7 Kasım 2009 Cumartesi günü okurlarıyla söyleşide bulunacak. Fuar'ın Amerikalı bir diğer konuğu ise yazar-senarist Richard Price. Senarist Richard Price da 7 Kasım
2009 Cumartesi günü bir panelde konuşmacı olarak yer alacak.


Mısır'da kadın hareketiyle ilgili önemli çalışmalar yapan ve muhalif kişiliğiyle tanınan Naw-al El Saadawi 1 Kasım 2009 Pazar günü fuarda olacak.

Fuar'ın bir diğer konuğu ise David Gibbins'tir. Gibbins 31 Ekim Cumartesi 2009 tarihinde imza günüyle okurlarıyla buluşacaktır.

Fransa'da yaşayan yazar Olivier Rolin gelmesi netleşen diğer isimler arasında. Yazar, açılış günü olan 31 Ekim 2009 cumartesi günü fuarda Türkiye'den okurlarıyla söyleşme fırsatı bulacak.

Türkiye üzerine yaptığı araştırmalar ve haberleriyle tanınan gazeteci-yazar Marc Semo ise Fransız Kültür Merkezi'nin davetlisi olarak 31 Ekim 2009 Cumartesi günü kitap fuarında Ahmet İnsel ile birlikte panele katılacak. Fransa'dan fuara katılan diğer konuklar arasında şair Michel Cassir ve Gérard Augustin de bulunuyor.

Türkiye'den şairlerle bir araya gelecek olan Fransız şairler kendi şiirlerini okuyacakları bir dinletiye katılacaklar.

Fuar'ın gelmesi netleşen diğer bir konuğu ise Türkiye'de daha çok Latin Amerika üzerine incelemeleriyle tanınan yazar Richard Gott. Uzun yıllar bulunduğu Küba ve Latin Amerika'da araştırmalar yapan Richard Gott 1 Kasım 2009 Pazar günü fuarda okurlarıyla buluşacak.

Türkçe'de Avrupa tarihi üzerine yazdığı araştırmalarıyla tanınan Hollanda'lı yazar Geert Mark ise 1 Kasım 2009 Pazar günü fuarda okurlarıyla bir araya gelecek.

Kübalı yazar-şair- kadın aktivist Nancy Morejon, Küba'dan davetli olarak geleceği fuarda Afrika ve İspanyol kültürlerinin Küba kimliğine etkileri üzerine söyleşiye katılacak.

Romanya Kültür Bakanlığı'nın davetlisi olarak İstanbul Kitap Fuarı'na katılan yazarlar Gabriella Chifu ve Dan Cristea Modern Romanya Edebiyatı üzerine düzenlenen panelde konuşmacı olarak yer alacak.

Bu sene ana teması "Kültürlerarası Diyalogda Çeviri" olarak belirlenen kitap fuarına çok sayıda çevirmen de katılıyor. Bunlar arasında Avrupa Çevirmenler Birlikleri Federasyonu Başkanı Martin de Haan,  Maureen Freely, Hanneke van der Heijden, Ingrid Iren ve Rafael Carpintero bulunuyor.

Ayrıca Tanpınar Festivali kapsamında Türkiye'de bulunan Carme Riera, Cristina Fernandez Cubas, Bernardo Atxaga, Valter Hugo Mae, Ingo Schulze,  Olga Tokarczuk, Jessica Lutz, Owen Mathews, Frank Westerman, Alek Popov, Norman Manea ve Dan Lungu fuarın diğer konukları arasında.

Fuar'ın İtalya'dan gelen konuğu ise Türkiye'de Atatürk üzerine yazığı kitabıyla tanınan Fabio L. Grassi'dir. Fuara Rusya'dan katılacak olan Dina Rubina ise açılış günü Çeviri Merkezi'nde düzenlenecek etkinlikte konuşmacı olarak yer alacak.

Fuarın 31 Ekim 2009 Cumartesi günü yapılacak açılış törenine Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) Başkanı Herman P. Sprujit de katılıyor. Sprujit törenin ardından uluslar arası kitap fuarları ve yayıncılık sektörü üzerine bir panelde konuşmacı olarak yer alacaktır.

Word Express Edebiyat Okuması Yolculuğu'nun son ayağı ise İstanbul'da yapılıyor. Genç 20 yazar ve şairden oluşan proje kapsamında Adisa Basic (Saraybosna), Netalie Braun (İsrail), Christos Chryssopoulos (Yunanistan), Aleksandra Dimitrova (Makedonya), Milan Dobricic (Sırbistan), Adela Greceanu (Romanya), Anahit Hayrapetyan (Ermenistan), Uri Hollander (İsrail), Ivan Hriston (Bulgaristan), Katerina Illiopoulov (Yunanistan), Igor Isakovkski (Makedonya), Cladiu Komartin (Romanya), Mirt Komel (Slovenya), Owen Mortell (Galler), Roman Mundair (İskoçya), Makro Pogacar (Hırvatistan), Mina Simic (Hırvatistan) ve Ognjen Spahic (Sırbistan) 3 Kasım 2009 Salı günü fuarda okuma etkinliği yapacak.

Fuar'ın Sergileri


28. İstanbul Kitap Fuarı Onur Yazarı Cevat Çapan'ın yaşamından fotoğraflardan oluşan "Uzaktan Yakına Cevat Çapan" sergisi üst kat ana fuayede fuar süresince gezilebilir.

Fuar'ın bir diğer önemli sergisi ise "Kültür Yaşamında Öncü Bir
Girişimci: Mustafa Kemal Ağaoğlu" sergisidir. Ağaoğlu Yayınevi'nin, Yazarlar ve Çevirmenler Yayın Üretim Kooperatifi YAZKO'nun kurucusu ve başkanı, Bilim, Kültür, Sanat Kurumu BİLSAK'ın kurucusu ve yöneticisi Mustafa Kemal Ağaoğlu ölümünün 10. yılında TÜYAP Kitap Fuarı'nda bir sergi ve panelle anılacak.

Fuar'da 6 no'lu salonda küratörlüğünü Jülide Bigat'ın yaptığı fotoğraf sanatçıları Uğur Ataç, Muhsin Akgün ve Adil Gültekin'in objektifinden Modalıların fotoğrafları "Modanın Yüzü" sergisi düzenlenecektir. Bu salonda gerçekleştirilen bir diğer sergi ise Avrupa 2010 Kültür Başkenti Ajansı'nın düzenlediği Geleneksel Türk Kitap Sanatları'ndan oluşan "Bugünün Ustaları 2009" sergisidir.

Fuarda ayrıca Rahmi M. Koç Müzesi "Yalvaç Ural Teneke Oyuncaklar" sergisi de fuar süresince 6 no'lu salonda ziyaret edilebilir.


Bu yıl İstanbul Kitap Fuarı'nın Onur Yazarı değerli şair, tiyatro eleştirmeni ve çevirmen Cevat Çapan olurken ana teması "Kültürlerarası Diyalogda Çeviri" olarak belirlenmiştir. Öğrenci, öğretmen ve emeklilere girişin ücretsiz olduğu fuar giriş ücreti 5 tl'dir. 28. İstanbul Kitap Fuarı, ARTİST 2009 - 19. İstanbul Sanat Fuarı ile eş zamanlı gerçekleştirilecektir.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.