Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Bakanlık isimleri "tamamen insani duygularla" gizlemiş



Toplam oy: 679

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, önceki gün Pekin’de “edebiyata destek” tartışmalarıyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyerek soruları yanıtladı. Toplantının Pekin’de yapılması dikkat çekerken, Nihat Gül, bakanlıktan destek alan 40 kişinin adlarını “tamamen insani duygularla” gizlediklerini söyledi.

 

Cumhuriyet gazetesinden Aslı Uluşahin'in haberine göre, destek verilen kişilerin eserlerini 20 Kasım’da tamamlanmış olarak teslim edeceğini ve yeni bir değerlendirmeye tabi tutulacaklarını kaydeden Gül, yapıtı kurulca beğenilmeyenlerin rencide olmaması için adlarının açıklanmadığını belirtti. Seçici kuruldaki kişilerin isimlerinin ise kendi istekleriyle gizlendiğini aktardı.

 

‘Küçük hacimli’ eserlere destek

 

Bakanlık kimlere destek verileceğini ağustos ayında karara bağlamışken, hak kazananların üç ay içinde bir edebiyat eserini nasıl yaratacağı merak konusu. Bu yöndeki soruyu Nihat Gül, “Süre kısıtlı olduğu için, deneme mahiyetinde küçük hacimli eserlere destek verildi” sözleriyle yanıtladı. İlk açıklamada, roman, şiir, öykü, antoloji, inceleme gibi alanların desteklendiği duyurulmuştu. Bu durumda, bir şiir, roman ya da antolojinin küçük hacimlisinin nasıl olduğunu kitaplar yayımlandığında göreceğiz.

 

Eseri beğenilmeyen faizi öder

 

Yönetmelikte, destek alan kişilerin ücreti amacına uygun kullanması, başvurduğu eserinin konu ve içeriğinde herhangi bir değişiklik yapmaması gerektiği yazılı. Destek sahipleri koşulları yerine getirmez ya da eseri kurulca kabul edilmezse ücretten aldıkları ilk yarıyı yasal faiziyle bakanlığa geri ödemek zorundalar. Yani 20 Kasım’dan sonra eseri beğenilmeyenler parayı faiziyle iade edecek.

 

Konu toplantıda gündeme geldiğinde Nihat Gül uygulamayı savundu: “Tüyü bitmemiş yetimin hakkını buraya aktarıyoruz. Amacına uygun kullanmadıysa geri almak zorundayız. Başvuranlar iyi kötü camiada birbirini tanıyorlar ama hep iyi niyetli bakmayın, belki de istismar edilir.”

 

‘Motamot kriterler’ yok

 

Haliyle akla gelen diğer konu, eserlerin hangi kriterlere göre değerlendirildiğiydi. Gül, ilk başta “yönetmelikte hepsi yazılı” dedi. Ancak yönetmeliği açıp tek kıstasın “Türk edebiyatının gelişmesine katkı sağlayacak nitelikte özgün edebiyat eserleri üretilmesi” olduğunu fark edince, “Biz böyle motamot şeylere girmedik, kurul gerekli değerlendirmeyi yaptı,” demekle yetindi.

 

Nihat Gül’e, tiyatroya getirilen genel ahlak kriteri, yine tiyatroda Gezi’yi savunan toplulukların destek dışı bırakıldığı hatırlatılıp, edebiyat alanında da benzer bir mekanizmanın işleyip işlemediği sorulunca da, “Genel ahlakın bir anayasa maddesi” olduğunu vurgulayarak “bu konularda içiniz rahat olsun” açıklamasında bulundu.

 

‘Gizliliği kurul istedi’

 

Basının karşısına, kurulda olduğu konuşulan Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celâl ve Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün ile ayrı bir görüşme yaptıktan sonra çıkan Nihat Gül’e elbette seçici kuruldaki kişilerin neden gizlendiği sorusu da yöneltildi.

 

Müsteşar Yardımcısı, bunun kuruldakilerin isteği olduğunu belirtti ve “Kuruldaki kişiler ‘Biz rahat çalışalım,’ diyerek isimlerinin açıklanmasını istemedi. Çünkü işin kurucu unsuru olan bu kişiler büyük sorumluluk aldılar,” dedi.

 

Edebiyat TÜSAK’a dahil

 

Uzun süredir üzerinde tartışmalar devam eden, devletin sanat kurumlarını lağvedecek TÜSAK yasa tasarısı da toplantıda konuşuldu.

 

Yeni yasama yılında Meclis’e gelecek TÜSAK’ın bakanlığın internet sitesinde bulunan son halinde, edebiyat tasarıya dahil edilmiş, bu alandaki desteğin sanat kurumu tarafından dağıtılacağı belirtilmişti.

 

Ne ki, Edebiyat Eserlerinin Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik’in yayımlanması ve uygulamaya geçilmesinin ardından, edebiyatın TÜSAK’ın dışında bırakılacağı izlenimi doğmuştu.

 

Nihat Gül toplantıda konuya açıklık getirdi:

 

“Bu alandaki uygulama da TÜSAK üzerinden yürüyecek. TÜSAK’ın kendi içinde yeniden kurul oluşturulacak. Biz yasa çıkana kadar beklemeyip uygulamayı başlatalım dedik. Çünkü bakanımız özellikle bu yıl başlamamızı istedi. TÜSAK için de tüm hazırlıklar tamam, gerisi siyasi iktidarın takdiri.”

 

"Görevden almalar TÜSAK’tan bağımsız"

 

Bir buçuk saat süren toplantıda, TÜSAK yasa tasarısı konuşulurken, eski Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen ile birçok ismin tasarıya karşı çıktığı için görevden alındığı haberleri de görüşmeye yansıdı.

 

Müsteşar Yardımcısı, ardı ardına yaşanan görev değişimlerinin TÜSAK’la ilgili olmadığını iddia ederek “Yeni genel müdür Selman Ada da eleştiriyor. TÜSAK’ın anayasaya aykırı olduğunu söylüyor. Bununla ilgisi yok. 2004’te atandım, 2005’te alındım. 2007’de tekrar geldim. Kamuda, bürokrasi içindeki olağan olaylar,” açıklamasında bulundu.

 


 

Kaynak: Cumhuriyet

 


 

>>> Kültür Bakanlığının maddi desteği hangi yazarlara gitti?

 


 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.