Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (17 Haziran)



Toplam oy: 611

- 10 Haziran günü Avesta Yayınları'nın deposunda çıkan yangınla ilgili olarak bugün, Türkiye Yayıncılar Birliği'nden bir basın açıklaması yapıldı. Metinde şu ifadeler yer alıyor: "Avesta Yayınları’nın Diyarbakır’ın Sur ilçesi, İskenderpaşa Mahallesi’nde bulunan deposu 10 Haziran 2016 gecesi 22.00 sularında, kimliği belirsiz kişilerce ateşe verilmiştir. 3 odalı deponun bir odasında çıkan yangın Teravih Namazı'ndan dönen yurttaşlar tarafından söndürülmüş, yangının şans eseri erken fark edilmesi deponun diğer odalarına sıçramasını önlemiştir. Yangın sırasında çok sayıda kitap zarar görmüş, ciddi maddi hasar olmuş, söndürme çalışması sırasında ıslanan kitaplarla yayınevinin zararı katlanmıştır. Yayınevi sorumlusu daha önce tehdit almadıklarını, sokağa çıkma yasağı olduğu dönemde depodan 30 kitap çıkarılıp yakıldığını, iki olay arasında bağ olabileceğini belirtmiştir. Kitap yakmak, baskıcı rejimlerde görülen, toplumları hafızasızlaştırmak ve ehlileştirmek amacıyla yapılan, sonrasındaysa tarihe utanç verici bir insanlık suçu olarak geçen hazin olaylardır. Avesta Yayınları’na yapılan hain saldırıyı kınıyor, suçluların bir an önce bulunmasını ve cezalandırılmalarını, yayınevinin hasarının karşılanmasını talep ediyor, ülkemizde kitap yakma utancının bir daha yaşanmamasını diliyoruz."

 

- Gaziantep 3. Sulh Ceza Hâkimliği, kitapları için toplatma kararı verilen ve haklarında "terör örgütü propagandası" yaptıkları iddiasıyla soruşturma açılan T24 yazarı Hasan Cemal, Tuğçe Tatari ve Müslüm Yücel için kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Kararda, “altı aylık dava açma süresinin dolduğu” da belirtildi. Ayrıca, Tatari’nin Anneanne, Ben Aslında Diyarbakır’da Değildim adlı kitabının delil olarak muhafaza edilmesine karar verildi.

 

- Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde ders veren Prof. Dr. Zeynep Sayın Balıkçıoğlu'nun ders sırasındaki "En iyisini o yapıyor, en güzel nobranlığı, en güzel kabalığı, en güzel 'ben yaptım olduyu' işin aslına bakarsanız o yapıyor" sözlerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret sayan üniversite yönetimi Balıkçıoğlu ile olan ilişiğini kestiğini duyurdu.

 

 


 

 

Kaynaklar: turkyaybir.org.tr, t24.com.tr

 

Görsel: Türksen Kızıl

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.