Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (3 Mart 2015)



Toplam oy: 421

Ateizm Derneği'ne yasak

Ateizm Derneği'nin web sitesine, “halkın belli bir kesiminin inandığı değerlerin alenen aşağılanması ve eylemlerin kamu barışını bozacak nitelikte olması" gerekçe gösterilerek mahkeme kararıyla erişim yasağı getirildi.

Dernek “sitede yer alan hangi bilginin suç teşkil ettiğini bile belirtmeden muğlak ifadelerle gerekçelendirilen yasaklamayla hukukun ayaklar altına alındığını” belirterek karara tepki gösterdi.

3 Mart 2015 / radikal.com.tr

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan tazminata mahkum oldu

Başbakanlığı döneminde Kars’taki “İnsanlık Anıtı” için “Ucube” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından heykeltıraş Mehmet Aksoy’a hakaret ettiği gerekçesiyle 10 bin TL tazminata mahkum edildi.

Aksoy’un eseri olan anıt, Erdoğan’ın 8 Ocak 2011 tarihinde Kars'ta düzenlediği bir mitingde sarf ettiği sözlerin ardından yıktırılmıştı.

3 Mart 2015 / radikal.com.tr

 

Muğla’daki Gezi eylemleri soruşturmasında takipsizlik kararı

Muğla Savcılığı, Datça İlçesi’nde Gezi Parkı eylemlerine destek amacıyla 2013 yılının Haziran ayında yapılan gösterilere katılmakla suçlanan 17 kişi hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Soruşturmayı yürüten savcı Ferdi Baba, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve Anayasa’nın 36. maddesinde güvence altına alındığına ve devletin bu hakkın kullanılmasını sağlamak için gereken önlemleri almak zorunda olduğuna dikkat çekti. Savcı ayrıca düşünce ve ifade özgürlüğünün sadece toplumda beğenilen, kabul gören, fikirler için değil aynı zamanda kırıcı, şok edici veya rahatsız edici olanlar için de geçerli olduğunu" vurguladı.

3 Mart 2015 / hurriyet.com.tr

 

Bakanlık polis şiddetini savunmaya devam ediyor

İçişleri Bakanlığı, Gezi Parkı eylemleri sırasında İstanbul Fındıklı’da polislerce darp edilen C.Ö.’nün açtığı tazminat davasında savunma yaptı.

Bakanlık, C.Ö.’nün polislerce dövülüp omurgasının kırılmasını tedbir almadan olayların merkezinde olmasına bağladı, kusurun kendisinde olduğunu savundu. Ayrıca olayla ilgili adli tıp raporunun mahkeme veya savcılık talimatıyla alınmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışında tutulmasını istedi.

3 Mart 2015 / cumhuriyet.com.tr

 

13 yaşındaki çocuğa “Erdoğan’a hakaret” suçlaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sosyal paylaşım sitesi Facebook paylaşımıyla hakaret etmekle suçlanan 13 yaşındaki ortaokul öğrencisi U.R.E. ifade verdi.

Balıkesir Ayvalık İlçe Emniyet Müdürlüğü Çocuk Bürosu ekipleri tarafından ailesiyle birlikte savcılığa götürülen ortaokul öğrencisi, ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Çocuğunun okul arkadaşlarının gözü önünde suçlu muamelesine tutulduğuna dikkat çeken baba İ.E., “Her şey bitti, sıra çocukça yapılmış bir paylaşımın hesabının sorulmasına mı geldi?” diye sordu.

3 Mart 2015 / zaman.com.tr

 

“Böyle adalet olmaz” diyen avukata soruşturma!

Ak Parti’nin İstanbul İl Kongresi'nde, "Berkin'in katilleri yargılansın" yazılı pankart açan iki gencin “örgüt üyeliği” suçlamasıyla tutuklanmasına “Böyle adalet mi olur” diyerek tepki gösteren avukat Aytaç Ünsal hakkında "yargı mensubuna hakaret" iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

Ünsal; "Türkiye'de artık ‘Adalet nerede' demek suç kabul ediliyor. Berkin Elvan için adalet talep edenler tutuklanıyor. Berkin'in katillerini bulmak konusunda son derece ağır davrananlar adalet talebimize karşı hakkımızda suç duyurusunda bulunuyor” dedi. 

3 Mart 2015 / t24.com.tr

 

Gazeteci Baransu tutuklandı

Balyoz davası sanıklarına kumpas kurulduğu iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan Gazeteci Mehmet Baransu tutuklandı.

Baransu, Taraf gazetesinde yayımlanan "Darbenin Adı Balyoz" isimli yazısından sonra savcılığa teslim ettiği belgelerle ilgili "terör örgütü kurmak" ve "devletin güvenliği ile ilgili gizli belgeleri yayımlamak"  ile suçlanıyor. 

2 Mart 2015 / evrensel.net

 

Ramazan Akyürek tutuklandı

Eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, Hrant Dink suikastına ilişkin "kamu görevlilerinin ihmali" iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında tutuklandı.

Akyürek, "ihmali davranış sebebiyle ölüme sebebiyet vermek", "resmi evrakta sahtecilik" ve "görevi kötüye kullanmak" ile suçlanıyor.

2 Mart 2015 / bianet.org

 

Bursa’da protestoya dava, saldırgana takipsizlik

Berkin Elvan'ın ölümünü protesto için 12 Mart 2014’te Bursa’da yapılan gösteriye katılanlara tırmıklarla saldıranlar hakkında “kovuşturmaya yer olmadığı” kararı verildi.

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı, üç saldırgan hakkında yaralama, tehdit, halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçlarından ötürü açılan soruşturmada takipsizlik kararı verirken, saldırganlara müdahale etmeyen polisler hakkında da Bursa Valiliği “iddia ötesinde delil ve emare bulunmadığı için” soruşturma izni vermedi.

Ancak yürüyüşe katılan 9 kişi hakkında Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ve dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret iddiasıyla dava açıldı. Savcılığın hazırladığı iddianamede, “15’inde fidan Berkin Elvan” sloganı suç kapsamında gösterildi.

2 Mart 2015 / radikal.com.tr

 

AYM, HDP’li vekil Tuncel’in yeniden yargılanmasına karar verdi

Anayasa Mahkemesi, terör örgütüne üye olma suçundan mahkum olan HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in, Anayasa’nın 36. maddesinde güvenceye alınan “adil ve makul sürede yargılanma” hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

Tuncel, yargılandığı İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 18 Eylül 2012 tarihinde 8 yıl 9 ay hapis cezası almış ve cezası Yargıtay 9. Ceza Dairesince onanmıştı. Tuncel, 27 Temmuz 2007'deki genel seçimlerde, İstanbul 3. Bölge'den bağımsız milletvekili seçilmiş ve yargılandığı bu dava kapsamında tutuklu bulunduğu Gebze M Tipi Kapalı Cezaevi'nden 24 Temmuz 2007'de tahliye edilmişti.

Yüksek Mahkeme, ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması bakımından yeniden yargılama yapılmak üzere dosyanın ilgili mahkemeye gönderilmesine ve yargılama faaliyetlerinin uzunluğu sebebiyle Tuncel'e 5 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

2 Mart 2015 / milliyet.com.tr

 

 

Fotoğraftaki polis 1,5 yıldır tespit edilemedi

Gezi Parkı eylemleri sırasında 31 Mayıs 2013’te polisin yakın mesafeden attığı plastik mermiyle gözünü kaybeden İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencisi Sepehr Vahabi ile ilgili soruşturmada bir buçuk yıldır ilerleme kaydedilemedi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü olay yerinde görevli olan 16 polisin isimlerinin yer aldığı listeyi savcılığa gönderirken, savcılık şuana kadar polislerin ifadesini bile almadı. Öte yandan Vahabi’nin vurulduğu ana ilişkin dosyaya giren fotoğraflarda net olarak görülen plastik mermi sıkan polisin kimliği hâlâ tespit edilmedi.

27 Şubat 2015 / birgun.net

 

Son 3 ayda 80 kişiye “Erdoğan'a hakaret” suçlaması

Avukat Benan Molu ve akademisyen Dağhan Irak’ın yaptıkları araştırmaya göre  “cumhurbaşkanına hakaret” suçunu düzenleyen ve dört yıla kadar hapis cezası öngörülen TCK 299. maddesi gerekçesiyle açılan soruşturmalarda artış yaşandı.

Yapılan araştırmaya göre son üç ayda 80 kişi hakkında söz konusu madde kapsamında işlem yapılırken, 37 kişi “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla gözaltına alındı ya da ifadeye çağrıldı. 5 kişi tutuklandı, 3’ü itiraz üzerine serbest bırakıldı, bazıları hakkında da denetimli serbestlik kararı verildi. Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, Birgün Gazetesi Yazıişleri Müdürü Barış İnce ve Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı hakkında da aynı suçlamayla soruşturma açıldı.

27 Şubat 2015 / t24.com.tr

 

Ramazan Akyürek Gözaltına Alındı

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davada ismi geçen eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek Ankara'da gözaltına alındı.

Akyürek, geçtiğimiz Ekim ayında, soruşturmayı yürüten savcı Gökalp Kökçü’ye ifade vermişti. Akyürek ifadesinde Hrant Dink’e yönelik ses getirecek bir eylem yapılacağı konusundaki bilgileri, dönemin Trabzon Valisi ve Trabzon İl Jandarma Komutanıyla paylaşmadığını itiraf etmiş, bunun kasti bir hareket olmadığını iddia etmişti.

26 Şubat 2015 / bianet.org

 

Pınar Selek beşinci kez yargılanabilir

Mısır Çarşısı’ndaki patlama nedeniyle 17 yıldır yargılanan sosyolog Pınar Selek için 19 Aralık’ta verilen dördüncü beraat kararı da savcılık tarafından temyiz edildi.

Selek için ağırlaştırılmış müebbet isteyen Cumhuriyet Savcısı Yılmaz Kıstı, Selek’in ülke bütünlüğünü bozma suçundan cezalandırılması gerekirken beraat kararı çıkmasına itiraz etti, beraat kararının esas ve usul yönünden kanuna aykırı olduğu belirtilerek bozulması istedi.

26 Şubat 2015 / diken.com.tr

 

Nihat Kazanhan cinayetinin şüphelisi polis ifade değiştirdi

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 14 Ocak günü Nihat Kazanhan'ın başından vurularak öldürülmesi olayı ile ilgili tutuklanan Mardin Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şubesi’nde görevli polis memuru H.V. tahliye edildi.

Olayla ilgili Cizre Cumhuriyet Savcısı ve Sulh Ceza Mahkemesi'ne ifade veren H.V. daha önceki beyanlarını değiştirerek, 12 yaşındaki Kazanhan'ı M.N.G. isimli özel harekat polisinin öldürdüğünü söyledi.

H.V. olayın ardından karakola döndüklerini, amirleriyle yapılan görüşmenin ardından M.N.G.’nin ateş ettiği noktaya giderek boş kovanları topladığını ve karakolun içine gömdüğünü söyledi, “Biz bu dosyada kimsenin tutuklanmayacağını düşünüyorduk. Yapmadığım bir suç için cezaevindeydim. Bu nedenle ifademi değiştirdim” dedi. Ankara’da gözaltına alınan M.N.G. ise tutuklandı.

26 Şubat 2015 / cumhuriyet.com.tr 

 

Yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili pankarta dava

CHP Konya Gençlik Kolları Başkanı Osman Killik hakkında 17 Aralık yolsuzluk operasyonunun yıldönümünde partinin il binasına asılan pankart nedeniyle “Kamu görevlisine hakaret” suçundan dava açıldı.

“Paraları sıfırladım babacığım” yazan pankartta, eski bakanlar Egemen Bağış, Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Erdoğan Bayraktar ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan “hırsız” maskeleriyle resmedilmişti.

Kilik, her bir bakan için iki yıla kadar hapis cezası istemiyle Konya Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak.

26 Şubat 2015 / birgun.net

 

İnternet paylaşımına hapis istemi

Manken Merve Büyüksaraç hakkında, sosyal paylaşım sitesi instagram hesabı üzerinden yaptığı paylaşım nedeniyle iddianame hazırlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şikayeti üzerine açılan soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede Savcı Umut Tepe, Büyüksaraç’ın “ustanın şiiri” başlıklı paylaşımıyla “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret" etmekle suçladı, 2 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmasını istedi. Şiirin uyarlamasını kendisinin yapmadığını, kendisine komik geldiği için paylaştığını söyleyen Büyüksaraç iddianamenin kabul edilmesi halinde hakim karşısına çıkacak.

25 Şubat 2015 / hurriyet.com.tr

 

Af Örgütü 2014 raporunu açıkladı

Uluslararası Af Örgütü, 160 ülke ve bölgede insan hakları ihlalini mercek altına aldığı 2014 raporunu açıkladı.

Örgüt; Avrupa ve Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika, Amerika Birleşik Devletleri, Suriye ve Türkiye başlıklarından oluşan 34 sayfalık raporda ifade özgürlüğü, işkence ve diğer kötü muameleler, aşırı güç kullanımı, cezasızlık, adil olmayan yargılamalar, barınma hakları, kadına yönelik şiddet, mülteci ve sığınmacılar, vicdani retçiler ile LGBTİ hakları temelinde yaşanan ihlaller ve eleştirilere yer verdi.

Raporun verilere göre; 160 ülkeden 62'sinde hükümet sadece ifade özgürlüğü hakkını kullandığı için vatandaşları tutukladı. 119 ülke, yani her dört ülkeden üçünde hükümetler ifade özgürlüğünü keyfi olarak sınırlandırdı. 93 ülkede adil olmayan yargılama gerçekleştirildi.

25 Şubat 2015 / bianet.org

 

4 çocuğa ağırlaştırılmış müebbet hapis istemi

Mersin'de 26 Eylül 2014 tarihinde gerçekleşen “izinsiz” gösteriye katıldıkları iddia edilen 15 yaşındaki 4 çocuk hakkında, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle Mersin 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Mersin Cumhuriyet Savcılığı, hazırlanan iddianamede, çocukları “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen dağılmamak, kamu malına zarar vermek, silahlı terör örgütüne üye olmak, terör örgütü propagandası yapmak, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” ile suçlarken, Mersin Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görevli 2 polis memurunu da mağdur olarak gösterdi.

25 Şubat 2015 / radikal.com.tr

 

Poşu takan 3 genç tutuklandı

İstanbul’da Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getirilişinin yıl dönümü olan 15 Şubat protestoları i boyunlarında poşu ve şal olduğu için gözaltına alınan 3 genç, İstanbul Anadolu Hakimliği 6. Sulh Ceza Mahkemesi’nce “kuvvetli suç şüphesi” gerekçesiyle tutuklandı. 

Tutuklanan gençler soğuk hava nedeniyle atkı taktıklarını ve gözaltındayken polisin yüzlerini zorla kapatarak maske süsü verdikten sonra fotoğraflarını çektiğini söyledi. Avukat Nihat Öcal da poşunun delil olarak kabul edilmesinin hukuka aykırı olduğunu belirterek tutukluk kararına itiraz etti.

25 Şubat 2015 / cumhuriyet.com.tr

 

 

Mustafa Hoş'un kitabı hakkında toplatma davası açıldı

Gazeteci Mustafa Hoş'un kaleme aldığı “Big Boss” isimli kitabın yayımının durdurulması ve kitabın piyasadaki nüshalarının toplatılması için dava açıldı.

Hasan Yeşildağ tarafından “Basın yoluyla hakaret ve iftira” suçlamasıyla açılan davayı Twitter adresinden duyuran gazeteci Hoş, kitapta Yeşildağ ile ilgili yer alan bölümlerin tamamen arşiv taraması ve mahkeme kararlarından oluştuğunu belirtti, “İddianamede kararları bile suç unsuru olarak tanımlanıyor” dedi.

Hoş daha önce de "Abluka" isimli kitabıyla AKP'nin medya üzerindeki baskısını anlatmıştı.

25 Şubat 2015 / cumhuriyet.com.tr

 

Yazar Özsoy’a Bilal Erdoğan’a hakaret suçlamasıyla dava

Yazar Ali Emre Özsoy hakkında, “Hırsız vaaar” adlı kitabında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan'a hakaret ettiği suçlamasıyla dava açıldı.

Özsoy kitabında Bilal Erdoğan’ı “çete üyesi” olarak tanımlayarak babasının talimatlarıyla yasadışı işlere aracılık ettiğini yazmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu savcısı Umut Tepe, hazırladığı iddianamede Özsoy’un iki yıl sekiz aya kadar hapis cezasıyla yargılanmasını istedi.

25 Şubat 2015 / birgun.net

 

Kaynak: Antenna

Görsel: Ece Zeber

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.