Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (30 Temmuz 2015)



Toplam oy: 623

Milliyet Gazetesi Kadri Gürsel’i işten çıkardı

Milliyet Gazetesi, Suruç'taki terör saldırısından sonra Erdoğan'ı suçlayan tweetlerinden dolayı Kadri Gürsel’i işten çıkardı. Gazete, Gürsel’i etik kurallara, yayıncılık anlayışına ve sorumluluğuna uygun davranmamakla suçladı. Gürsel, Suruç saldırısından sonra Twitter hesabından, “Yabancı liderlerin Türkiye'deki IŞİD terörünün bir numaralı sebebini oluşturan kişiyi arayıp Suruç için başsağlığı dilemeleri utanç verici” mesajını paylaşmıştı.

 

 

Yayın yasağı kalktı ama Diken’in haberlerine erişilemiyor

Suruç’taki terör saldırısına ilişkin görüntülere yayın yasağı getirilmesinin ardından İnternet haber portalı Diken’in üç haberine ve Twitter’daki haber paylaşımlarına erişim engellendi. Yayın yasağı kaldırılmasına rağmen sitenin sansürlenen haberlerine hala erişilemiyor.

 

 

Bianet’e sansür

İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliği, Bianet'te yayınlanan ve Üniversite Konseyleri Derneği’nin Milli Eğitim eski Bakanı Ömer Dinçer hakkındaki intihal iddialarına ilişkin hazırladığı raporunu konu alan “Aradaki Farkı Bulun” başlıklı makalenin erişime engellenmesine karar verdi. Karar; konuyla ilgili Milliyet, İnternethaber, Memurlar.net, CNNTürk, Cumhuriyet, Aktifhaber, Sondakika, Hürriyet, Haberx, Radikal, BirGün, Bugün ve Sabah gibi sitelerdeki haberlere ilişkin URL’leri de kapsıyor. 

 

 

Etha’ya Facebook sansürü

Etkin Haber Ajansı'nın (ETHA) Facebook sayfası ‘Facebook ilkelerinin ihlali’ gerekçesiyle kapatıldı. Gerekçe olarak sayfada Kobani’de yaşamını yitiren MLKP'li Halil Aksakal’ın röportajının paylaşılması gösterildi. ETHA, sayfanın yeniden erişime açılması için Facebook’a başvurdu.

 

 

Basın Özgürlüğü Günü...

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) ‘Basın Özgürlüğü Günü’ olarak kutladığı 24 Temmuz’da bu sene 23 gazeteci ve 9 dağıtımcı cezaevinde bulunuyor. 2015’te şimdiye kadar 30 gazeteci gözaltına alındı, 4’ü TMK uyarınca 127 yıl 1 ay hapis istemiyle yargılandı. RTÜK, toplam 3 milyon 137 bin 334 TL idari para cezası verdi. 8 gazeteci, 2 gazete ve 1 hukukçu ‘Erdoğan'a hakaret’ iddiasıyla 2 yıl 7 ayı ertelemeli olmak üzere toplam 4 yıl 6 ay 10 gün hapis, 31 bin 860 TL adli para cezası ve 35 bin TL de tazminat cezasına mahkum oldu.

 

 

AGİT’ten Dışişleri Bakanı’na ifade özgürlüğü mektubu

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatovic, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na bir mektup göndererek Türkiye’de ifade ve medya özgürlüğünü tehdit eden yasalarda reform çağrısı yaptı. Cezaevlerinde hala 21 gazetecinin bulunduğunu aktaran Mijatović; “Hapsin gazeteciler ve sosyal medya kullanıcıları üzerindeki otosansür etkisi gözardı edilmemeli” dedi. Mektubun tamamı için (İngilizce): http://www.osce.org/fom/173186

 

 

Ateizm Derneği Başkanı’na Erdoğan’a hakaretten dava

Ateizm Derneği Başkanı Tolga İnci'ye, Facebook üzerinden yaptığı paylaşımlarla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Savcılık, hazırladığı iddianamede İnci'nin 6 Kasım 2014’te yaptığı paylaşımda, Cumhurbaşkanının bulunduğu makama yetersiz olduğu anlamını taşır nitelikte benzetmeler yaptığını ve bu benzetmeleri de başka cümlelerle pekiştirdiğini belirtti.

 

Pankarta Erdoğan’a hakaret davası

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zeytinburnu İlçe Başkanı Barbaros Doğruel hakkında yolsuzluk soruşturmalarıyla ilgili ilçe binasına asılan pankart nedeniyle dava açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ile suçlanan Doğruel, 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle Bakırköy 37. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak.

 

Cumhurbaşkanı’na hakaret davası açıklamasına da dava

‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla yargılanan Onur Kılıç’a aynı suçlamayla ikinci bir dava daha açıldı. Yeni açılan davanın sebebi Kılıç’ın hakaret suçlamasına karşı basın açıklamasına katılmış olması. İlk duruşması 13 Kasım’da İzmir 19. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek davanın iddianamesine göre, söz konusu açıklamada “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı suçlayan ve hakaret içeren sloganlar atıldı”.

 

 

Kaynak: Düşünce Suçuna Karşı Girişim 

Görsel: Serpil Yıldız

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.