Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Encore Polisiye'nin ilk kitapları...



Toplam oy: 508

Encore Yayınları, Sami Erbes editörlüğünde yeni bir kitap dizisi başlatıyor; Encore Polisiye. Dizinin başlangıç kitabı İtayan yazar Massimo Carlotto'nun 21 Haziran'da yayımlanacak Haydutun Aşkı isimli romanı olacak.


Ayrıca Encore Polisiye dizisiyle birlikte Georgetown Üniversitesi'nde Arapça öğretmeni olan Elliot Colla, İngiliz Pen ödülünün sahibi Karim Miske gibi hatırı sayılır yazarları da yakında Türkçede okuma imkanı bulabileceğiz. Söz konusu yazarların eserleri de; "Bağdat Central" ve "Arab Jazz" isimlerini taşıyor. "Bağdat Central"de, Saddam sonrası Bağdat'ta geçen bir cinayet hikayesi anlatılıyorken; "Arab Jazz", Paris'in kuzey-doğu mahallesinde, Arap-Fransız kimliği konusunda kafası karışmış, geçmişiyle pek barışık olmayan Ahmed Taroudant'ın cinayetle suçlanmasıyla başlıyor...

 

 

 

Dizinin ilk kitabı Haydutun Aşkı'nın "ilginç" yazarıyla ilgili de, yayınevinin facebook hesabından şöyle bir tanıtım metni yayımlandı:

 

"Yazarlık, kitapları pek çok dile çevrilmiş, sinemaya uyarlanmış olan Massimo Carlotto’nun ilk işiydi. Ama adının dünyada ilk kez duyulması bambaşka bir nedenle, çok talihsiz bir olay yüzünden oldu. 1960’ta kuzey İtalya’da doğan Carlotto, daha 13 yaşında politikayla ilgilenmeye, gazetecilik ve yazarlık yapmaya başlamıştı. Aktif yaşamını solcu bir üniversite öğrencisi olarak sürdürüyorken, 1979’da hunharca öldürülmüş genç bir kadın öğrencinin cesedi çıktı karşısına… Ve bütün hayatı alt üst oldu. Telaşa kapılmış, üstü başı kana bulanmış bir halde kaçmaya kalkışmıştı. Yakalandıktan sonra daima masum olduğunu savundu. Deliller yeterli ve açık seçik olmadığı halde, üstelik önce beraat etmesine rağmen, sonunda 18 yıla çarptırıldı. Fransa’ya, oradan da Meksika’ya kaçtı. Oradaki politik aktivistler tarafından korundu ve eğitildi. Ama birkaç yıl sonra yakalanıp İtalya’ya iade edildi.

Şiddete, işkenceye maruz kaldığı bu dönemde, Carlotto davası ülkenin en büyük hukuk meselesi olmakla kalmayıp Avrupa ve Amerika’da da tartışılacaktı. Genç adamın arkasında ciddi bir halk desteği oluşmuş, uluslararası bir kampanya başlamıştı. Hatta Scotland Yard uzmanları tarafından, olay zamanındaki kriminal incelemelerin artık fazlasıyla eskimiş olduğunu belirten bir rapor hazırlandı. 1993’te İtalya cumhurbaşkanının çıkardığı af kararıyla Carlotto özgürlüğüne kavuştu.

Serbest kalınca ilk mesleğine, yazarlığa döndü. Yaşadığı tecrübelerden de ilham alarak, polisiyeler kaleme almaya başladı. Zaten 'Kaçak' adlı kitabında kendi hayat hikayesini anlatmıştır (Encore Yayınları'ndan çıkacak). Kısacası, yine dünya çapında tanınıyor Carlotto. Ama bu kez çok önemli bir yazar olarak.

 

Carlotto’nun gerilim ve heyecan dolu kitaplarında zengin bir olay örgüsünün yanı sıra toplumsal sorunlar, politikacıların yolsuzlukları da çıkar karşımıza. En tanınmış karakteri 'Timsah' lakaplı özel dedektif Marco Buratti kriminal geçmişini arkada bırakmıştır, İtalyan yemeklerine çok düşkündür, kadınlar üzerine bir hayli kafa yorar ve bol bol Calvado içer."

 

(Diziyle ilgili ayrıntılı bilgi için, Encore Polisiye'nin facebook ve twitter hesapları takip edilebilir.)

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.