Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

"Fiyatlar düşsün korsan almayalım!"



Toplam oy: 905

Gazi üniversitesi Okurun Korsana Bakışını araştırdı:

"Fiyatlar düşsün korsan almayalım!"

Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nce "Korsan Üretimlere İlişkin Toplumsal Algı Araştırması" kapsamında Prof. Dr. Naci Bostancı'nın koordinatörlüğünde, 16 ilde 1-10 Nisan tarihlerinde 2 bin 466 kişinin katıldığı bir anket yapıldı.

Ankette, şu sonuçlar ortaya çıktı:

* Evinizde ve işyerinizde kullandığınız bilgisayardaki programlar orijinal mi?

      Evet yüzde 32.6, hayır yüzde 31.7, bilmiyorum yüzde 33.1.

* İnterneti en çok hangi amaç için kullanıyorsunuz?

      Kitap, tez, makale indirmek yüzde 9.4, sinema, film, DVD-VCD indirmek yüzde 17.7, müzik CD-kaset indirmek yüzde 14.9, program ve yazılım indirmek yüzde 8.3, hiçbiri yüzde 51.5.

* Korsan yayın veya korsan üretim denildiğinde aklınıza ilk önce ne geliyor?

      Kitap yüzde 21.9, müzik yüzde 31.7, film yüzde 42.1, bilgisayar programları yüzde 6.9, diğer yüzde 3.2.

* Satın aldığınız ürünün korsan olup olmadığına dikkat ediyor musunuz?

      Hiç dikkat etmem yüzde 25.4, bazen dikkat ederim yüzde 41.9, genellikle dikkat ederim yüzde 21, her zaman dikkat ederim yüzde 0.6.

* Sizce korsan ürünlerin kullanımı en çok kim ya da kimlere zarar verir?

      Fikir-sanat-bilim eserlerinin sahibine yüzde 49, eserin yapımcısına yüzde 33.1, eserin dağıtımcısına yüzde 5.6, eseri kullananlara yüzde 5.2, kimseye zarar vermez yüzde 4.4.

* Sizce korsan ürünlerin yaygınlaşmasında en önemli faktör hangisidir?

      Korsan ürünlerin fiyatının uygunluğu yüzde 68.1, etkili yaptırımı olmayışı yüzde 18.2, orijinal ürünle korsan arasında ciddi kalite farkının olmaması yüzde 10.9.

* Korsan yayın veya korsan üretim tanımlaması sizde nasıl bir duygu ve kanaat uyandırıyor?

      Ticari zekâsı ve cesareti olan girişimcilerin anlayışla karşılanması gereken faaliyetleridir yüzde 9.6, kitap-film-program pazarlaması sektöründeki şartların ortaya çıkardığı bir gereksinimdir yüzde 33.2, devletin denetimdeki eksiklerinin istismarıyla yürütülen yasadışı faaliyetleridir yüzde 52.1.

* Orijinal ile korsan ürünü birbirinden nasıl ayırt edersiniz?

      Satıcısına sorarak yüzde 12.9, bandrolüne bakarak yüzde 56.5, ambalajına bakarak yüzde 10.7, ayırt edemem yüzde 9.6, ayırt etme ihtiyacı duymam yüzde 9.7.

* Kitap, DVD, VCD-CD vb. orijinal ürünler hangi kuruluşun izni ve amblemiyle bandrol taşır?

      TRT yüzde 19.9, Kültür ve Turizm Bakanlığı yüzde 44.1, Milli Eğitim Bakanlığı yüzde 10, bilmiyorum yüzde 25.

* Korsan yayınlarla ilgili yasal düzenleme hangi kanunla yapılmıştır?

      RTÜK yasası yüzde 16.2, Fikir ve Sanat Eserleri Yasası yüzde 40.1, Basın Yasası yüzde 7.9, bilmiyorum yüzde 34.8.

* Korsan ürünlerde en etkili mücadele yöntemi sizce nedir?

      Yeni yasal düzenlemeler yüzde 21.6, tüketiciyi bilinçlendirme kampanyaları yüzde 20.6, korsan ürün satanlara karşı etkili denetim yüzde 27.2, korsan ürün alanlara karşı etkili önlemler, korsanı olan ürünlerde vergi indirimiyle fiyatların düşürülmesi yüzde 26.6.

* Korsanı önlemede mevcut cezaların yeterli olduğuna katılıyor musunuz?

      Katılıyorum yüzde 13, katılmıyorum yüzde 61.1, kararsızım yüzde 24.9.

* Korsan ürünlerin devletin vergi gelirlerini düşürmesi konusunda ne diyorsunuz?

      Kamu zararıdır, izin verilmemeli yüzde 73.8, vergi gelirlerinin düşmesi beni ilgilendirmiyor yüzde 22.8.
(Cumhuriyet)

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.