Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

FKM'de söyleşi: Üç kadın, üç olağanüstü hikaye



Toplam oy: 800

8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle, İstanbul Fransa Başkonsolosluğu ve Türkiye Fransız Kültür Merkezi, mart ayı boyunca ''Kadın'' konulu birçok etkinlik içerisinde yer aldılar. Bu etkinlik serisi, Fransız Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir söyleşiyle tamamlanıyor. Fransız gazeteci ve yazar Michèle Fitoussi, Fransa’nın en saygın okullarından Ecole Nationale d’Administration (ENA) direktörü Nathalie Loiseau ve dünyaca ünlü yazar Elif Şafak, bu söyleşi kapsamında, kadınların kişisel ve iş hayatlarındaki yükümlülükleri, kadınlık ve modernlik gibi konuları tartışacaklar. Gazeteci Yazgülü Aldoğan, 29 Mart tarihinde saat 18.30'da gerçekleşecek söyleşinin moderatörlüğünü üstlenecek.

 

 

Yazar, gazeteci ve senarist Michèle Fitoussi uzun yıllar ELLE dergisinin editörlüğünü yaptı. Kadınlar üzerine, 1987'de yayımladığı satış rekorları kıran kitabı Ras le bol des super women (Süper-kadınlardan bıktık) ve 2013'te yayımladığı, iç çamaşırı ve hazırgiyim markası olan Princesse Tamtam'ın kurucusu olan ve 2008 yılı Mumbai saldırısında hayatını kaybeden Loumia Hiridjee'nın hayatını ele aldığı La nuit de Bombay (Bombay gecesi) gibi birçok esere imza attı. 

 

Diplomat olan Nathalie Loiseau, ülkesi Fransa'yı farklı kıtalarda birçok ülkede temsil etti. Aynı zamanda Paris Dışişleri Bakanlığı'nda, önce İnsan Kaynakları Müdürü daha sonra Genel Müdür olarak çalıştı. Halen Fransa'da Ulusal İdare Okulu (Ecole Nationale d’Administration) direktörlüğü görevini yürütüyor. Choisissez tout (Hepsini seçin) adlı kitabın da yazarı. Bu kitapta kendi deneyiminden yola çıkarak, kadınları çalışma hayatı, aile ve erkekler ile olan ilişkileri konusunda tekrardan düşünmeye teşvik ediyor. 

 

Türkiye’nin en çok okunan kadın yazarlarından Elif Şafak uluslararası iliskiler mezunu olup, master ve doktorasını kadın çalışmaları ve siyaset bilimi alanlarında yaptı. Fransızca dahil olmak üzere 40’ın üzerinde dile çevrilen Şafak’ın eserlerinin ana konularını hafıza, aidiyetsizlik, aşk, kimlik ikilemleri, yaratıcılık, kadın ve azınlık hakları oluşturuyor. Fransa'da da hem okur hem de edebiyat çevrelerince övgüyle karşılanan Elif Şafak'ın, İskender romanı 2013 yılında Prix Relay des Voyageurs; 2014 yılında da Prix du livre Lorientales ödülüne layık görüldü. Bit Palas, Baba ve Piç, Siyah Süt, Aşk, Ustam ve Ben (Nisan 2015) Fransızca yayınlanan diğer romanları. Elif Şafak 2010 yılında Fransa Devleti tarafından ''Chevalier dans l'Ordre des Arts et Lettres'' ile onurlandırıldı.

 

Gazeteci ve Posta gazetesi köşe yazarı olan Yazgülü Aldoğan, farklı üniversitelerde gazetecilik üzerine dersler veriyor. Kiralık Adam ve Güneşi Görmedi Şafak adlı iki romanı bulunan Aldoğan kadın hakları, ifade özgürliğü ve insan hakları konularında konferanslar veriyor. 

 

29 Mart Pazar, 18:30

Simültane tercüme. Giriş ücretsizdir.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.