Tüm dünyada basın, 2016 yılında yayıncılık sektörünü nelerin beklediğine ilişkin tahminler yürüttü. Tartışmalar arasında en ilgi çekici olanlardan biri ise bilgisayarlar tarafından yazılmış kitaplar ve hatta romanlar hakkındaydı şüphesiz. Fakat hiç kimse basılacak kitapları seçen editörlerin bir algoritma ile yer değiştirebileceğini düşünmemişti. Ta ki, Berlin'de, yaklaşık bir yıldır faaliyet gösteren Inkitt, Tor Books ile ortak olduklarını açıklayana dek. Bu ortaklığın ilk ürünü, insanlar tarafından değil, bir bilgisayar tarafından seçilmiş ilk kitabı basmak olacaktı çünkü.
Inkitt'in kullandığı yapay zeka algoritmasının seçtiği roman Erin Swan'ın Bright Star (Parlak Yıldız) adlı eseriydi. Bir genç yetişkin romanı olan ve 2017'de yayınlanması planlanan bu kitap, yayıncıya "Hidden Gems" (Gizli Cevherler) adlı yarışma kapsamında sunulmuştu.
Yayınevinin algoritma kullanmaktaki amacı ise aracı kişiyi kaldırarak, çok satacak bir kitabın "isabetsiz" bir yargıyla, yayıncı tarafından reddedilmesinin önüne geçmek. Inkitt'in kurucusu ve CEO'su Ali Albazaz'ın yönteme ilişkin görüşü de şöyle: "Tor Books ile anlaşmamız yayıncılık sektörüne çok açık bir mesaj gönderiyor. Bu mesaj da veri analizinin sektörün geleceği olduğu yönünde. Inkitt bu yöntemi kullanan ilk yayınevi ve Tor Books ile anlaşmamız gösteriyor ki, işletme modelimiz işe yarıyor."
Albazaz haksız sayılmaz. Zira Amazon da bir süredir, kullanıcıların siteye yüklediği kitaplar arasından hangilerinin öne çıkarılacağını belirlemek için Kindle Direct adlı bir algoritma kullanıyor. Inkitt'in algoritmasının "işe yarayıp yaramayacağı", yani seçilen kitabın çok satıp satmayacağı ise önümüzdeki yıl belli olacak.
* Kaynak: Flavorwire
GG
Yeni yorum gönder