Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

"Görme Biçimleri" sergisi Arter'de



Toplam oy: 555

Şimdiye kadar yer verdiği kişisel ve karma sergilerle çağdaş sanatın görünürlüğüne katkıda bulunan Arter, John Berger'ın Görme Biçimleri adlı eserinden yola çıkan yeni bir sergiye daha ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

 

 

 

Küratörlüğünü Montblanc Kültür Vakfı eşbaşkanları ve multidisipliner küratoryal platform Art Reoriented’ın kurucuları Sam Bardaouil ile Till Fellrath'ın üstlendiği "Görme Biçimleri" sergisi, çoğu Türkiye’de ilk kez sergilenecek 33 sanatçının yapıtlarını bir araya getiriyor.

 

 

John Berger’ın 1972’de yayımladığı ve görsel kültür üzerine çığır açıcı metinlerden biri kabul edilen Görme Biçimleri adlı kitabından yola çıkan sergi M.Ö. 1.000’den günümüze geniş bir döneme yayılan 70 yapıta ev sahipliği yapıyor ve resim, heykel ve fotoğraftan ses, film yerleştirmeye çeşitli mecralara uzanıyor.

 

 

"Görme Biçimleri", izleyiciyi aşina olduğumuzu düşündüğümüz formları ve kavramları sanatçıların yenilenmiş görünümler ve anlamlarla uyumlu hale getirdikleri çeşitli yolları araştırmaya davet ediyor. Sergi dönemler, janrlar ve sözde “izmler”in katılıklarını sorguluyor ve çizgisel olmayan bir zaman anlayışını benimsiyor.

 

İzleyicinin zaman, mekan ve perspektif algısıyla oynayan eserler arasında Gustav Metzger'e ait, her seferde tek bir izleyiciye açık olup kişiselleşen bir deneyim sunan eserler de bulunuyor.

 

 

 

Adının hakkını verecek biçimde, ona bakan kişiye göre şekillenen ve yeniden biçimlenen eserlerden oluşan sergide tuvallerini kitap ve dergi formunda (üstelik bir hayli de gerçekçi bir biçimde) kamufle eden Chris Bond'un eserleri özellikle edebiyatseverlerin ilgisini çekecek cinsten.

 

 

 

James Casebere'in objektifinden çıkan fotoğraflar ise çoğunlukla Nicole Kidman'ın başrolünde yer aldığı film uyarlamasıyla tanınan, Ira Levin imzalı Stepford Wives romanını hatırlatan bir gerçeklik algısına sahip. Sanatçı sonradan bir sahne yaratıp fotoğraflayacağı, gerçek gibi görünen yerler üreterek fotografik imgeyi kuşatan sahicilik algısını yapıbozuma uğratıyor.

 

 

 

Ayrıca Sanatatak Eğitim platformu da sergi ile eşzamanlı bir "Görme Biçimleri" eğitimi düzenliyor. 3-4 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan ücretsiz derslerde Murat Germen, Tolga Tüzün, Fırat Arapoğlu ve Ayşegül Sönmez eğitmen olarak bulunacaklar.

 

 

 

"Görme Biçimleri" sergisi 2 Haziran - 13 Ağustos tarihleri arasında, Arter'de görülebilir.

 

Ayrıntılı bilgi için: arter

 

 

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.