Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Haftanın "edebi" etkinlikleri



Toplam oy: 810

Bu hafta da yolu edebiyatla kesişen birçok etkinlik var. Bunlardan öne çıkanları derledik:

 

 


 

 

Festival - 21. Uluslararası Altın Koza Film Festivali

 

Adanalı ünlü edebiyatçı Orhan Kemal, doğumunun 100. yılında, 21. Uluslararası Altın Koza Film Festivali’nde anılıyor. Festival kapsamında, edebiyatçının eserlerinden uyarlanan filmler izleyiciyle buluşacak. Yine Orhan Kemal eserlerinden uyarlanan filmlerin afişlerinden ve set fotoğraflarından oluşan bir sergi de sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

 

Tarih: 15 - 21 Eylül
Yer: Adana (Detaylı bilgi için tıklayınız.)

 

 


 

 

Sergi - Kağıdın İnadı Kalemin Sabrı

 

B. Haldun Erdoğan'ın kişisel resim sergisi 15 Eylül tarihinde açılıyor. 50 yıldan fazladır kağıt, kalemin ısrarlarına tahammül etmekte. Son yıllarda kalem ve fırçadan çıkanlar, toplumsal ve güncel olaylara bakış açısını mimari ve çevresel anlayışı, şehirli kadınları renkler ve çizgilerle oluşan duygu ve düşünceleri yansıtmaktadır. Bazen sözle söylenmek istenmeyenler çizgi ve renklerle anlatılır. Mimari duygular da çizgi ve şekiller öne çıkarken yeşil alanların özlemi öne çıkar. Hepsinde de sözlerle söylenmemiş duygular saklıdır.

 

Tarih: 15 - 30 Eylül
Yer: Galeri Eksen, İstanbul

 

 


 

 

 

Sempozyum - Çeviri ve Kültür İmgeleri

 

“Transferring/Translating Cultural Images: Parallels between Stereotyping and Globalising” başlıklı sempozyum, Yeditepe Üniversitesi Çeviribilim Bölümü, Leuven Katolik Üniversitesi CETRA Kürsüsü ve Hongkong Lingnan Üniversitesi’nin Çeviribilim Bölümüyle birlikte gerçekleştirilecek.

 

Tarih: 16 - 17 Eylül
Yer: Yeditepe Üniversitesi

 

 


 

 

Festival - 8. Beyoğlu Sahaf Festivali


İstanbul'un çeşitli bölgelerinde ve semtlerinde kitap satan 80 sahafın yanı sıra Ankara'dan da gelecek sahaflar, Taksim'deki Beyoğlu Sahaf Festivali'nde buluşuyor. Kartpostallardan sigaralıklara, siyah-beyaz fotoğraflardan sinema afişlerine kadar pek çok eşya ve değerli kitap stantlarda satışa çıkıyor.

 

Tarih: 17 Eylül - 7 Ekim
Yer: Tepebaşı, Beyoğlu, İstanbul

 

 



 

 

Sergi - Düğün

 

Şiir ve şiir olgusundan etkilenerek yapılmış resim ve heykellerin yer aldığı sergi için bir de kitap hazırlandı. Sergiyle aynı adı taşıyan kitap, Türkiye ve dünya şiirinden 30 şaire ait 16 ressam ve bir heykeltıraş tarafından seçilmiş 58 şiirin yanı sıra bu dizeler üzerine yapılmış 82 resim ve heykeli kapsıyor.

 

Tarih: 2 Ağustos - 15 Ekim
Yer: Tem Sanat Galerisi

 

 


 

 

Sergi - Howl

 

Bu sergi, Beat kuşağının başyapıtlarından Howl'un (Uluma) ruhunu çağırıyor. Howl'un kapaklarının seçilen sanatçılar tarafından birer "artwork'e çevrilmesi" konseptiyle yola çıkan serginin, koordinasyonu ise 6:45 Yayınevi'nin kadim dostları Periferi Kolektif'ten Alper İnce ve Rafet Arslan'a emanet edildi.

 

Tarih: 9 Eylül - 19 Ekim
Yer: Nişantaşı 44A Galeri

 

 


 

 

Sergi - to be - Crea: Kağıt İşler

 

Koç Üniversitesi Medya ve Görsel Sanatlar Bölümüöğrencilerinin “to be” ve “Crea: Kağıt İşler” adlı sergileri MAVA Gallery ve RAMPA Gallery’de sanatseverleri bekliyor.

 

Tarih: 8 Mayıs - 8 Ekim
Yer: Rampa

 

 


 

 

Sinema - Körlük

 

Norveçli yönetmen Eskil Vogt'un ilk uzun metrajlı filmi Körlük, görme duyusunu kaybedince eve kapanan bir kadın yazarın aklını da kaybetmemek için gerçekliğe sıkı sıkı sarılma mücadelesini işliyor. Filmin baş rollerinde ise Vera Vitali, Ellen Dorrit Petersen ve Henrik Rafaelsen var.

 

Yer ve saat: Seanslar hakkında bilgi almak için tıklayınız.

 

 


 

 

Sinema - Günah Şehri: Uğruna Öldürülecek Kadın

 

Frank Miller'ın Günah Şehri adlı çizgi roman serisinden uyarlanan filmi Robert Rodriguez, Frank Miller ile birlikte yönetiyor. Oyuncular ise Bruce Willis, Jessica Alba, Joseph Gordon-Levitt, Eva Green ve Mickey Rourke. Dwight (Josh Brolin) hayatta sevdiği tek kadın olan tehlikeli Ava (Eva Green) tarafından tuzağa düşürülmüştür. Fakat hiç kimse Ava'nın gerçek niyetinden haberdar değildir.

 

Yer ve saat: Seanslar hakkında bilgi almak için tıklayınız.

 

 


 

 

Sinema - Aynı Yıldızın Altında

 

Josh Boone’un yönetmenliğini üstlendiği film, John Green’in romanından Scott Neustadter ve Michael H. Weber tarafından uyarlandı. Filmin başrollerindeyse Shailene Woodley, Ansel Elgort ve Willem Dafoe yer alıyor. 16 yaşındaki Hazel üç yıldır tiroid kanseriyle boğuşmaktadır. Kanserli hastalar için oluşturulan destek grubunda Augustus ile tanışır. Augustus da beyin tümörüyle savaşmış ve bu yolda bir bacağını kaybetmiştir. İkili birlikte zaman geçirdikçe birbirlerine aşık olurlar. Augustus, sevgilisinin çok istediği bir hayali gerçekleştirmek için onunla birlikte yola çıkar. Planlarına göre Amsterdam'a gidecek ve Hazel'ın en sevdiği yazar olan Peter Van Houten'i bulmaya çalışacaklardır...

 

Yer ve saat: Seanslar hakkında bilgi almak için tıklayınız.

 

 


 

 

Sinema - Şeker Portakalı

 

Zezé şehir dışında bir kasabada, oldukça büyük ekonomik sıkıntılar çeken bir ailenin çocuğudur. Son derece hassas ve olgun olan Zezé'nin en sevdiği şey hayalgücüyle başbaşa kalıp yeni hikayeler üretmektir. Yeni taşındıkları evde karşısına çıkan portakal ağacı ise tam anlamıyla sığınabileceği tek varlık olur. Aynı adlı kitaptan uyarlanan filmi Marcos Bernstein yönetiyor.

 

Yer ve saat: Seanslar hakkında bilgi almak için tıklayınız.

 

 


 

 

 

GG

 

 

Görsel: Deniz Defne Acerol

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.