Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

İntihal mi, şantaj mı? Kızlar'ın yazarı intihalle suçlanıyor


İyi
Toplam oy: 575

Charles Manson’ın hayatı ve tarikatından ilham alan Kızlar 2016 yılında yayımlanmasının ardından uzun bir süre çoksatanlar listelerinde kendine yer bulmuştu. Türkçede de Pegasus Yayınları tarafından yayımlanan Kızlar şimdilerde bir intihal iddiası ile gündemde.

 

Kızlar'ın yazarı Emma Cline eski erkek arkadaşı tarafından intihalle suçlanıyor. Cline ve eski erkek arkadaşı Chaz Reetz-Laiolo'nun karşılıklı olarak açtıkları davalar San Francisco'da federal mahkeme tarafından görülmeye başlandı. Chaz Reetz-Laiolo, Emma Cline'ın kendisine ait bilgisayarda bulunan ve aralarında yayımlanmamış senaryolar ve e-postalar da olan birçok materyeli çaldığını ve bu materyellerin bir kısmını Kızlar adlı romanının birden çok sahnesinde kullandığını iddia ediyor. Fakat  Reetz-Laiolo'nun iddiaları yalnızca Emma Cline'a yönelik değil, Chaz Reetz-Laiolo yazarın menajerinin ve Amerika'daki yayıncısı Penguin Random House'un söz konusu materyellerin çalıntı olduğunu bildiği ve buna rağmen kitabı yayımlamaya karar verdiği iddiasında.

 

İlk romanıyla hızlı bir çıkış yakalayan ve Penguin Random House ile 2 milyon dolar karşılığında üç kitaplık bir seri yazma konusunda anlaştığı iddia edilen Emma Cline ise açtığı karşı dava ile intihal iddialarının gerçeği yansıtmadığını ve gerek ruh sağlığına gerekse edebi itibarına zarar verdiğini belirtiyor. Ayrıca olası intihal iddialarının dayandırıldığı bölümlerin Cline ve Reetz-Laiolo'nun geçmişteki ortak yaşantılarının, sohbetlerinin ve 2009 yılında beraber katıldıkları bir atölye çalışmasının neticesi olduğu iddia ediliyor.

 

Chaz Reetz-Laiolo'nun avukatları tarafından Şubat 2017'de yapılan ve Emma Cline'ı erkek arkadaşının bilgisayarına casus yazılımlar yüklemek ve erkek arkadaşına ait çalışmaları çalmakla suçlayan başvurunun ardından taraflar arasında uzun bir müzakere süreci başlamıştı. Cline'ın fiziksel istismar ve sadakatsizlik iddiaları karşısında Reetz-Laiolo'nun avukatları uzlaşma sağlanamaması halinde Cline'ın cinsel hayatına ilişkin kişisel kayıtlarının mahkemeye sunulacağını belirtmişlerdi. Cline'ın avukatlarından Carrie Goldberg ise The New Yorker dergisine yaptıkları açıklamada "Hukuki şikayetler kamuya açıktır. Basit bir anlatımla bize 'Eğer müvekkilimizin istediğini vermezseniz bu oldukça kişisel verileri açığa çıkarırız ve tüm dünya cinsel hayatınız, cinsel geçmişiniz ve yönelimlerinize dair tüm özel detayları öğrenir,' diyorlar" dedi.

 

 

Aralarında The New Yorker dergisinin yazarlarından Ronan Farrow'un da bulunduğu bir grup eleştirmen ise Reetz-Laiolo'nun avukatlığını üstlenen ve bir dizi taciz ve tecavüz iddiasıyla karşı karşıya olan ünlü yapımcı Harvey Weinstein'i de temsil etmesiyle gündeme gelen David Boies ve firmasının kadınlarla hukuki uyuşmazlıkları bulunan erkekleri temsil ederken kullandıkları ve şüpheli görülen yöntemlere dikkat çekiyor. Cline'ın avukatları ise yazarın eski erkek arkadaşının asılsız intihal iddiaları ile gözdağı vererek yazardan para sızdırmaya çalıştığını iddia ediyor ve açtıkları karşı dava ile Cline'ın kişisel verilerini ifşa eden eski sevgilisinden 75.000 dolar tazminatın yanı sıra intihal iddialarının asılsız olduğunu kabul eden bir belge vermesini talep ediyor.

 

Emma Cline ise The New Yorker dergisinden Sheelah Kolhatkar'a yolladığı e-postada davaya ilişkin duygularını şu sözlerle ifade ediyor: "Bir roman yayımlamanın bir avuç avukatın benim pornografik alışkanlıklarımın kayıtlarını taramasına ya da hangi çıplak fotoğrafımı dava dosyalarına ekleyeceklerini seçmelerine sebep olacağını asla düşünemezdim. Her halükarda, bir yazar ve birey olarak kazandığım bağımsızlık bu saldırıları anlamsız kılıyor."

 

 

 


 

 

 

Kaynak: Bustle

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.