Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

İstanbul 2010’da Edebiyat



Toplam oy: 843

16 Ocak Cumartesi günü İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri resmen başlıyor.
Açılış etkinliklerinin duyurulmuş olmasıyla birlikte, projenin geri kalanında yer alan çoğu programla ilgili kesin bir duyuru henüz yapılmadı.

Ajansın resmi web sitesinde de yayınlanan ve genel olarak kitap projelerini içeren edebiyat etkinlikleri ise şöyle:

Bizans'tan Günümüze İstanbul Şiirleri (21-27 Mart 2010)
21 Mart Dünya Şiir Günü'nde başlayarak, izleyen 7 gün boyunca İstanbul'un üzerine kurulduğu 7 tepedeki birer tarihi mekânda düzenlenecek, yerli ve yabancı şairlerin yer alacağı birer şiir etkinliği ile Bizans'tan günümüze İstanbul üzerine yazılmış şiirlerin derlenerek kitaplaştırılmasını içeren bir proje.

Avrupa Yazarlar Parlamentosu (9-12 Ekim 2010)
Avrupa'nın önemli dil ve kültürlerini temsil eden edebiyat örgütlerinin başkanları, Avrupa Edebiyatı'nın önemli yazarları ve Türkiye'deki edebiyat örgütlerinin temsilcilerinin bir araya geleceği ve Avrupa Edebiyatı, Avrupa Kültürü, Edebiyat ve Gelenekleri, Edebiyatın İşlevi, AB Sürecindeki Türkiye'nin Avrupa ile Kültürel İlişkileri, Bir Edebiyat Müzesi Olarak İstanbul gibi konuların tartışılacağı, İstanbul'un kongre merkezlerinde düzenlenecek oturumlardan oluşan bir edebiyat etkinliği projesi.

Kitap lansmanı: Osmanlı Serpuşları
H. Necdet İşli’nin yazdığı Osmanlı Serpuşları kitabı, alanında ilk kapsamlı yayın olmasının yanı sıra Osmanlı mezar taşlarındaki başlıkların (serpuş) türleri ve özelliklerinden hareketle, Osmanlının toplumsal yapısı üzerine bilimsel bir okuma önerisidir.

Kitap lansmanı: Mahya Kitabı
İstanbul’da 400 yıllık geçmişi olan ve özellikle ramazanlarda ve dini-milli özel günlerde şehri süsleyip, anlam katan mahya sanatının tarihini görünür kılmayı amaçlayan Mahya Kitabı metin ve görsel içeriğiyle kapsamlı bir derlemeyi içeriyor.

İstanbul'un Edebiyat Haritası
Proje, İstanbul’da yaşamış edebiyatçıların envanterinin çıkartılmasını amaçlıyor. İstanbul’da doğmuş, büyümüş veya yaşamını İstanbul’da tamamlamış olan edebiyatçıların oturdukları semtler belirlenerek, bu mekânlara yazar ve şairler hakkında bilgi veren tabelalar, panolar yerleştirilecek.

Oturdukları evlerin günümüze dek ayakta kalıp kalmadığı araştırılacak ve yaşayan binalara levhalar konulacak. Sokaklara isim verilmesi, heykel veya büstler yerleştirilmesi de projenin hedefleri arasında yer alıyor.

İstanbul Yeşilini Hatırlıyor: İstanbul’un Yeşilliği
İstanbul’daki bağ, bahçe, bostan, mesire, çayır, mera, çiftlik, avlak, park, koru, kır, orman, bostan, fidanlık, arboretum, anıt ağaç, mezarlık gibi yeşil alanları bir arada göstermeyi, İstanbul’a doğal rengini veren, bazıları kaybolmuş, bazıları günümüzde de varolan yeşillik alanların tespit edilmesini, tarihten bugüne geçirdikleri değişimleri ve bugünkü durumlarını anlatmayı amaçlayan İstanbul’un Yeşilliği adlı kitap yayına hazırlanıyor.

III. Selim’in Dünyası görsel bir tarih anlatımıyla yayımlanıyor... 

İstanbul’un yenileşme tarihinin ilk adımlarını atan üç önemli Osmanlı padişahı: III. Selim, II. Mahmut ve II. Abdülhamid. İlki bilim, kültür ve sanatta, ikincisi hukuk ve teşkilatta, üçüncüsü eğitim, bilim ve kurumlaşmada bugünkü İstanbul’un temellerini attı.

Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde yayımlanacak olan eser, bir yönüyle III. Selim’i, diğer yönüyle de XVIII. yüzyılın sonu ile XIX. yüzyılın başlarındaki İstanbul’u, dönemin devlet ve toplum yapısının İstanbul’dan yansımasını bilgi ve belgeler ışığında günümüze taşıyor.

Bir sözlü edebiyat derlemesi: İstanbul Masalları okurla buluşuyor...
İstanbul’un kültür hayatını tanıtmak amacıyla hazırladığı önemli eserleriyle adı İstanbul folkloruyla özdeşleşmiş, Halkbilim’in kurucularından, Türk folkloru uzmanı ve Halk Edebiyatı araştırmacısı Mehmet Halit Bayrı’nın arşivinde bulunan ve şimdiye kadar yayımlanmamış İstanbul Masalları okurla buluşuyor.

Suluboya İstanbul resimleri eşliğinde...
Suluboya İstanbul resimleri ve İstanbul’u tanıtan yazılardan oluşan, Editions Didier Millet’in İstanbul Kitabı’nın 2009 sonunda ortaya çıkması, 2010 sürecinde saygın kitaplar arasına alınmasının sağlanması amaçlanıyor.

Sosyal ve Kültürel Tarihimiz Aydınlanıyor
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, edebiyatın, toplum hayatımızın ayrılmaz bir parçası olduğu düşüncesinden hareketle, TDV İslâm Araştırmaları Merkezi (İSAM) ile işbirliği yaparak, yüzyıllardır arşivlerin tozlu raflarında bekleyen, toplumsal tarih kayıtlarımız olan kadı sicillerini gün ışığına çıkarmaya hazırlanıyor.


Daha fazla bilgi için: http://www.istanbul2010.org/EDEBIYAT/index.htm

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.