Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Literatürk Edebiyat Festivali başlıyor!



Toplam oy: 808

Bu sene 10 yaşına giren, ilk ve en büyük Türk- Alman Edebiyat Festivali olan Literatürk 1-10 Ekim tarihleri arasında Türkiye’den ve Almanya’dan edebiyatçıları ve sanat dostlarının katılımıyla Almanya’da gerçekleşecek.

 

Türkiye'nin Essen Başkonsolosluğu'nun himaye ettiği festivale destek veren kurumlar arasında; Kuzey Ren Vestfalya Aile, Çocuk, Gençlik, Kültür ve Spor´dan Sorumlu Bakanlık, Kuzey Ren Vestfalya Kültür Vakfı KRV, Essen Belediyesi Kültür ve Uyum Dairesi, Türkiye ve Uyum Araştırmalar Merkezi Vakfı var. Festivalin bu yılki medya sponsoru ise Hürriyet gazetesi.

 

Festivalin danışma kurulunda yer alan isimler ise şöyle: Yazar ve gazeteci Tanıl Bora ve Türkiye Araştırmalar Müdürü Dr. Andreas Goldberg’in eş başkan olduğu kurulumuzda; Can Dündar (Gazeteci-Yazar), Sibel Oral (Gazeteci- Yazar), Osman Okkan (Türk-Alman Kültür Forumu Yönetim Kurulu Başkanı), Christian Scholze (Tiyatro Yönetmeni- Dramaturg), Sabine Adatepe (Yazar- Çevirmen), Klaus-Peter Böttger (Essen Merkez Kütüphanesi Müdürü), Serap Türkel Ayık ve Melek Topaloğlu (Sanat Danışmanları)

 

İşte festivalin 10. Yılına özel hazırlanan etkinliklerden bazıları:

 

Festivalin açılışı tarihi Glückauf Sineması‘nda gerçekleştirilecek. Almanya'nın ünlü yazarlarından Feridun Zaimoğlu, Türkiye ́den hakkında“ mermi yerine kelimelerini kullanan silahşör“ denilen yazar Hakan Günday ilk gün okurlarıyla buluşacak. “Almanya ́ve Türkiye geçmişiyle nasıl hesaplaşıyor?” başlıklı söyleşide Tanıl Bora ve Imre Török konuşacak. Emrah Serbes, Barış Uygur, Alper Canıgüz, Murat Uyurkulak okuma etkinliklerine katılacak ve festival katılımcılarının sorularını yanıtlayacak. Çevirilerinden tanıdığımız Sabine Adatepe ilk romanını anlatacak. Orhan Pamuk ́un çevirmeni Gerhard Meier’in sunacağı etkinlikte Almanya’nın en ünlü isimlerinden Lilo Wanders Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü romanından okumalar gerçekleştirecek. Almanya'nın en ünlü polisiye yazarlarından ve Spiegel dergisinin en çok satan listesinden inmeyen Wolfgang Schorlau festivalin konukları arasında. Alman şair Achim Wagner, Çerkez kökenli Safiye Can ve Endülüs kökenli Jose Oliver ile şiir dinletisi festival programında. Kapanış konseri ise Yeni Türkü‘den.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.