Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Pablo Neruda öldü mü, öldürüldü mü?



Toplam oy: 444

23 Eylül 1973'te, 69 yaşındayken hayatını yitiren Şilili ünlü şair Pablo Neruda'nın ölüm belgesinde belirtildiği gibi prostat kanserinden ölüp ölmediği konusunda soruşturma başlatıldı. Henüz konuyla alakalı kesin delillere ulaşılamamış olsa da, Nobel Ödüllü şairin doğal sebeplerle ölmediği konusunda kuvvetli şüpheler bulunuyor.

 

Pablo Neruda 23 Eylül 1973'te, Augusto Pinochet'nin askeri bir darbe ile seçimle başa gelen başkan Salvador Allende'nin hükümetini devirmesinden 12 gün sonra Santiago'da bulunan Santa Maria Clinic'te vefat etmişti. 2013 yılında Pablo Neruda'nın doğal sebeplerle ölmediği, hastanede yattığı sırada kendisine çeşitli müdahalelerde bulunulduğu iddiası üzerine yargıç Mario Carroza ünlü şairin mezarının açılmasına ve naaşı üzerinde incelemelerde bulunulmasına karar vermişti.

 

 

 

Neruda'nın naaşından alınan örneklerin dört farklı ülkede incelenmesinin ardından Şili hükümeti şairin ölümünde üçüncü şahısların etkisinin bulunmuş olabileceğini duyurdu. Geçtiğimiz cuma günü bir araya gelen 16 bilim insanı ise Neruda'nın ölüm belgesinde belirtilen "kanser kaşeksisine bağlı bedensel güçsüzlük" nedeninin gerçekçi olamayacağına oybirliği ile karar verdi.

 

Kopenhag Üniversitesi Adli Tıp Bölümü'nden Dr. Niels Morling bu gerekçenin gerçeği yansıtmadığını belirtiyor ve "Kaşeksi belirtisi yoktu. Neruda öldüğünde obez bir adamdı. Yaşamının son zamanlarındaki diğer tüm koşullar bir tür enfeksiyona işaret ediyor," diyor. Dr. Niels Morling bu inancında yalnız değil, İspanya'da bulunan Murcia Üniversitesi'nden Aurelio Luna ve Kanada'da bulunan McMaster Üniversitesi'nden Debi Poiner de Dr. Niels Morling'i destekleyici açıklamalarda bulunuyor ve Pablo Neruda'nın ölümüne laboratuvar ortamında yaratılmış bir tür bakterinin neden olmuş olabileceğini belirtiyorlar.

 

Ünlü şairin yaşamının son günlerine ilişkin tanık ifadeleri ise birbiriyle çelişiyor. Kimi tanıklar Neruda'nın koma halinde olduğunu söylerken diğerleri ise şairin sekreteri Homero Arce'ye anılarını dikte ettirecek denli iyi olduğunu savunuyor. Şairin ölümünden bir gün evvel Meksika'nın Şili Büyükelçisi Gonzalo Martínez Corbalá tarafından ziyaret edildiği ve büyükelçinin şaire tedavisini daha iyi şartlarda sürdürmek için Meksika'ya nakledilmesini teklif ettiği, ancak Neruda'nın karar vermek için birkaç gün istediği ve ertesi gün de öldüğü söyleniyor. Zehirlenme hipotezinin savunucularının iddiası ünlü bir komünist olan Neruda'nın yurt dışında askeri cunta karşısında güçlü bir muhalif ses haline geleceği düşünüldüğü için öldürüldüğü yönünde.

 

Ünlü şairin örtük bir suikasta kurban gidip gitmediği konusunda kesin bir sonuca ulaşılması amacıyla yürütülen araştırmalar sürüyor.

 

 

 


 

 

 

Kaynak: The Guardian

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.