Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

PEN yönetimi Tokyo'da belirlendi



Toplam oy: 842

Edebiyat, ifade özgürlüğü ve yazarlar arası iletişim için 1921’de kurulan PEN’in 76. Uluslararası Kongresi 27-30 Eylül günlerinde Tokyo’da 90 merkezin katılımıyla yapıldı. Uluslararası Yönetim Kurulu’ndaki 4 yer için 13 aday vardı. Tanıtım ve konuşmaları izleyen oylama sonucunda Norveç’te sürgünde olan Philo Njeri İkonya (Kenya PEN), Haroon Siddiqui (Kanada PEN), Gil-won Lee (Kore PEN) ve Tarık Günersel (Türkiye PEN) seçildi. Böylece Günersel Uluslararası PEN Yönetim Kurulu’na Türkiye ile Yakın Doğu’dan seçilen ilk yazar oldu.  Yeni Uluslararası PEN Genel Sekreteri ise Takeaki Hori (Japonya PEN). Geçen yıl Linz’de yapılan kongrede seçilen Uluslararası Başkan John Ralston Saul (Kanada PEN) görevini sürdürüyor.
Edebiyat etkinlikleri ile zenginleşen kongrenin Temsilciler Meclisi toplantılarında Çin, İran, Küba, Meksika, Rusya, Türkiye ve Vietnam eleştirilen ülkeler arasında yer aldı. Günersel’in Türkiye ile ilgili önergesi desteklendi: Eleştirel çağrıda PEN üyeleri Muharrem Erbey, Ragıp Zarakolu ve Pınar Selek’in durumları ile Mustafa Balbay gibi tutuksuz yargılanabilecek gazetecilerin mağduriyetlerine değiniliyor, laiklik konusundaki kaygılara, Kürt yurttaşların haklarına ve YouTube yasağı ile 301. Maddeye yer veriliyor ve Türkiye hükümeti ve bütün ilgili kurumlar demokrasiyi derinleştirmeye davet ediliyor. Çağrı hükümete resmen iletilecek ve uluslararası medyada duyurulacak.    
Kuruluş hazırlığı tamamlanan Kamboçya PEN Merkezi oy birliğiyle PEN kulüpleri arasına katıldı. Alkışlarla kutlanan Kamboçya PEN Başkanı Sreang Hang 1970lerde Kızıl Kmerler tarafından öldürülen aydınlardan birinin oğlu.
Hapisteki Yazarlar Komitesi bağlamında düzenlenen bir toplantıda davet edilen (ve dönünce hapse girmemek için takma adla katılan) Çinli yazar  ülkesindeki eleştirel aydınlara yapılan baskılardan örnekler verdi; karakoldan gelen ‘çay davetlerine’ değindi, bunun sorgu anlamına geldiğini mizahi bir üslupla açıkladı.  
1936’da Japonya’da güçlenen militarizme karşı duyarlı yazarlarca kurulan Japonya PEN Merkezi 1956 ve 1984’ten sonra üçüncü kez kongre düzenlemiş oluyor. 3000 üyesi ve verimliliği ile en güçlü PEN merkezleri arasında.
2011 PEN Kongresi Sırbistan PEN Kulübü’nün evsahipliğinde Belgrad’da yapılacak. 1926’da kurulan kulübün 100 üyesi var.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.