Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

SabitFikir'in kasım sayısı çıktı: Felsefenin aklı, kurmacanın hayali



Toplam oy: 660

Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı bu yıl “Felsefe ve İnsan” temasıyla felsefeyi selamlıyor. Fuarın onur yazarı filozof ve akademisyen İoanna Kuçuradi, onur konuğu ülke ise Almanya.


SabitFikir
’in Kasım 2016 tarihli 69. sayısı da İstanbul Kitap Fuarı’nın “Felsefe ve İnsan” temasından yola çıkan bir dosya yazısıyla yayımlandı. Dosya yazısında Seda Ateş, felsefe ve edebiyatın derin ilişkisinde odaklanıyor ve “Felsefe ve edebiyatın ilişkisi nerede başlar?” sorusunun peşine takılıyor:


“‘Yeni Hayat’ felsefi bir roman mıdır; ‘Sofie’nin Dünyası’na felsefe sözlüğü diyebilir miyiz; ‘Küçük Prens’ çocuk romanı mıdır, yoksa felsefe metni midir; ‘Alice’in Harikalar Diyarındaki Maceraları’ edebiyata mı, bilim felsefesine mi aittir? Bütün bu soruların temelinde bir soru var aslında: Felsefe ve edebiyatın ilişkisi nerede başlar? Sanırım anlatıda...”


SabitFikir
orta sayfalarının vazgeçilmezi Kararsız Okur infografiği de, her zamanki gibi kapak konusunu destekliyor. Murat Can Aşlak’ın hazırladığı ve Onur Atay’ın resimlediği Kararsız Okur bu ay Büyük Felsefe Okulu’nun kütüphanesine götürüyor bizi.


Ece Karaağaç ise bu sayıda Söyleşi sayfalarına, gençlerle felsefe arasında bir bağ kurmaya çalışan, Haydarpaşa Anadolu Lisesi felsefe öğretmeni Dilek Baştuğ’u konuk ediyor. Konu, felsefe olimpiyatları.

 

 

Güncel meseleler ve güvenilir kitap eleştirileri için…


SabitFikir bu sayıda, yakın geçmişte kaybettiğimiz usta sinemacı, yazar, tarihçi Giovanni Scognamillo’yu F. Cihan Akkartal’ın yazısıyla anıyor.


Sinema sayfalarında Abbas Bozkurt, Philippe Djian’ın Vay... romanından uyarlanan O Kadın’ı Isabelle Huppert’i merkeze alarak değerlendiriyor. Mert Tanaydın, Dünyadan sayfalarına uzun bir aradan sonra geri dönen ünlü romancıları konuk ediyor. ÇizgiRoman sayfalarında ise Levent Cantek, Neil Gaiman’ın kültleşmiş çizgi romanı Sandman’ı değerlendiriyor.


SabitFikir
’in bu sayısında ayrıca Türker Armaner, Yekta Kopan, Truman Capote, Lydie Salvayre, Tayfun Pirselimoğlu, Elena Ferrante, Murathan Mungan, Javier Marias, Hüsnü Arkan, Gabriel García Márquez ve Hasan Ali Toptaş’ın eserlerini güvenilir eleştirmenler A. Ömer Türkeş, Burcu Bayer, Ali Bulunmaz, Nazan Maksudyan, Melisa Kesmez, Can Semercioğlu, Seval Şahin, Irmak Zileli, Müge Karahan, Ahmet Ergenç ve Aydın Baran Gürpınar yorumluyor.


NesneKitap
sayfasında H. Burak Kuyaş  Edebiyatta Mimarlık adlı çalışmayı incelerken; Değini sayfasında Ani Ceylan Hazinedar Robert Burton’ın Türkçeye çevrilmesi uzun yıllardır beklenen Melankolinin Anatomisi kitabını değerlendiriyor. Müzik sayfalarında Hilmi Tezgör son günlerde adından sıkça bahsettiğimiz iki müzisyeni, Bob Dylan ve Bruce Spingsteen’i misafir ederken; Yankı Enki ise, BaşkaDünyalar’da yalandan arınmış bir toplumun hikayesini, China Miéville’in Elçilik Kenti kitabını ele alıyor.


KuşBakışı
sayfaları da bu ay Gaye Boralıoğlu’nu ağırlıyor. Yazarın çalışma masasının fotoğrafına, halen üzerinde çalışmakta olduğu kitabından tadımlık bir alıntı eşlik ediyor.


SabitFikir'in kapak illüstrasyonu Sedat Girgin’e ait. Ancak çizimler bununla sınırlı değil; iç sayfalarda dikkatli gözler, çok sayıda yetenekli ve genç çizerle de karşılaşıyor.

 

 

SabitFikir'i nereden bulacağız?

 
Yayın yönetmenliğini Ceyhan Usanmaz'ın yaptığı SabitFikir’i tüm D&R’lardan satın alabilirsiniz; idefix paketleriyle ise ücretsiz. SabitFikir’in içeriğini ve daha fazlasını www.sabitfikir.com adresinde bulmak mümkün.

 

 

 

Editörden

 
 
Ceyhan Usanmaz

 

Sanırım pek duymayan kalmamıştır ama yine de, en azından ana başlıklar halinde hatırlatabiliriz: Bildiğiniz gibi bu yıl 35.’si gerçekleştiriliyor Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın. 12-20 Kasım tarihleri arasında, Beylikdüzü’ndeki Tüyap İstanbul Fuar ve Kongre Merkezi’nde... Bu yıl “Felsefe ve İnsan” temasına sahip fuarın onur yazarı da filozof-akademisyen Ioanna Kuçuradi. Onur konuğu ülke olarak ise Almanya belirlendi; Almanya, “Sözcüklerin Etkisi-Worte Bewegen” sloganıyla fuara konuk oluyor.

(Yazının tamamı için tıklayınız.)

 

 

Dosya yazısından

 

Seda Ateş

 

“Bir gün bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti.” Sene 1994. O vakitler dilimize pelesenk olan bu cümle, Orhan Pamuk’un Yeni Hayat kitabının açılış cümlesi. Hafızam beni yanıltmıyorsa, Yeni Hayat’la birlikte ilk kez yeni yayımlanmış bir kitap ana haber bültenlerine konu olmuş, reklamları dört bir yanı sarmış, edebiyat okuru olsun olmasın herkeste merak uyandırmış, “çok satan” kavramıyla tanışmamızı sağlamıştı. Kitabı okuyanlar, okumayanları biraz da hor görerek okumaları tavsiyesinde bulunuyor, fakat kitabın konusu sorulduğunda birkaç muğlak cümleyle geçiştiriyorlardı. Aşk, kitap, yolculuk, yeni bir hayata ve arayışa dair felsefi düşünceler… Peki, Yeni Hayat felsefi bir roman mıydı, yoksa okur konusu bir nebze de olsa belirsizlik taşıyan romanların felsefi öğeler barındırdığını düşünmek kolaycılığını mı âdet edinmişti? 

 

(...)

 

Dilek Baştuğ ile söyleşi

 

Ece Karaağaç

 

"Bence bir öğrenciyi “felsefeye yatkın kılan” temel öğe, özgür düşünceye ne kadar yatkın olduğu. Malum “tez-antitez-sentez” üçlemesi. Düşünce üretirken herhangi bir dogmanın etki alanından uzak kalmak birinci koşul. "

 

(...)

 

 

 


 

 

 

Görseller: Sedat Girgin, Fatih Öztürk

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.