Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

"Suçu ifşa eden yayın yapmak, suç işlemekten zor"



Toplam oy: 896

6. Türkiye Yayıncılık Kurultayı, bugün Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Abdurrahman Arıcı, İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Sanver ve Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeynioğlu'nun açılış konuşmalarıyla, İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin Santralistanbul Kampüsü'nde başladı. İki yılda bir yapılan ve iki gün süren Kurultay'ın, bu ilk gününde "Kitapta Sansür, Otosansür / Fiili Sansür", "Eğitim Yayıncılığının Geleceği" ve "Kitap Tasarımı: Kapak ve Ötesi" başlıklı oturumlar düzenlendi.

 

 

Günışığı Kitaplığı Genel Yayın Yönetmeni Mine Soysal ile Can Yayınları Genel Müdürü Can Öz, çevirmen Sabri Gürses, Metis Yayınları'nın kurucu ortağı Müge Gürsoy Sökmen ve gazeteci Sibel Oral'ın konuşmacı olarak katıldığı "Kitapta Sansür, Otosansür / Fiili Sansür" başlıklı ilk oturumda, Türkiye'nin ifade özgürlüğü tablosunu Müge Gürsoy Sökmen çizdi.

 

"30 küsür yıldır ifade özgürlüğü konusunda konuşuyorum ve artık jübile yapmak istiyorum," diyen Sökmen, "İlk başladığımda ifade özgürlüğünü uzmanlaşacağım bir konu olarak düşünmemiştim. Yeneceğimiz, birazcık mücadeleyle kurtulacağımız bir problemi çözmek için konuyu ele aldığımızı zannediyordum. 30 yıl sonra çok daha demokratik bir ülkede yaşayacağımdan yüzde 100 emindim. Ve buyrun beni burada görüyorsunuz. Umuyorum ki son defa görüyorsunuz," dedi. Gürsoy, Bakan Yardımcısı Arıcı'nın da dinlediği konuşmasında özetle şunları söyledi:

 

"Aradan geçen 30 yılda neler olduğunu tek tek anlatmaya gerek yok. Ne desek Türklüğe hakaret oldu, ne desek terörist olduk, kimi zaman Kürt meselesi daha tehlikeli oldu, kimi zaman Ermeni meselesi... Müstehcen olduk, din meselesi sorun oldu. Son dönemde henüz yayınlanmamış kitapları, yayınevi bilgisayarlarından gasp eden, yazarları kanıtlanmamış terör örgütlerinin mensubu olmakla suçlayıp hapishanelerde belirsizliğe mahkum eden bir süreç de yaşadık. Peki, sözü kontrol etmek niye bu kadar önemli? İktidarlar yönettikleri kişilere, kendileri tarafından temsil edildikleri imajını vermek ister. İktidarlarını sorgulayanlara, onlar tarafından kapsanmayı reddedenlere, farklı taleplerle protestolarda bulunanlara, 'Siz tuhafsınız, siz farklısınız, varlığınız cinsel, dinsel, etnik ve siyasi açıdan sakıncalı, aykırı, hatalı; bu yüzden yalnızsınız ve güçsüzsünüz, yok olmaya mahkumsunuz,' mesajı vermeye çalışır. Memleketin sahibi, iktidardaki kimi temsil ediyorsa odur. Yasa maddeleri her zaman 'farklı' olarak nitelenenlerin aleyhine kullanılır. Değiştirebildiklerini değiştirmek, değiştiremediklerin en iyi ihtimalle gözlerden saklamak, sansür ve otosansürle sessizleştirmek isterler. Suçu ifşa eden yayın yapmak, suç işlemekten daha zordur ülkemizde. Yapmak serbest, yazmak yasaktır. İktidarlar için kişisel düşünceleri ifade edip yaymaya çalışan her türlü mecra ciddi bir tehdit oluşturur. Çünkü yaygın bir şekilde iddia edildiği gibi, mevuct olmadıkları söylenenler, zuhur eder, ses çıkarır. Yayıncılar da tarihi kaydeder, farklı bakış açılarına alan sağlarlar, iktidarın marjinalleştirmeye çalıştığı kesimlere yalnız olmadıklarını hatırlatır ve toplumsal muhalefeti güçlendirirler."

 

Müge Gürsoy Sökmen'in çizdiği bu tablo uyarınca, Sabri Gürses sansür ve otosansür meselesinin çevirmenlere, Sibel Oral sanat ve medyaya, Mine Soysal ise eğitim kurumlarına nasıl yansıdığını anlattı. Can Öz de 12 Eylül'den bu yana değişen pek bir şey olmadığını belirtti, konuya ilişkin istatistikleri paylaştı.

 

Kurultayı takip etmek isteyenler için yarınki program şöyle:

 

10.30 

 

4. Oturum: “Akademik Yayıncılıkta Usulsüz Alıntı ve İntihaller”
Yönetici: Koray Seçkin (Seçkin Yayınları)
Konuşmacılar: Erkin Yılmaz (Telif Hakları Genel Müdürü), Altan Gürsel (Techknowledge/Ülke Yöneticisi), Engin Erdil (FSEK Uzmanı-Hukukçu-Bilirkişi), Hakan Erdem (Tarihçi)

 

12.30

 

Öğle yemeği

 

13.30 

 

5. Oturum: “Yayıncılığa Devletin Desteği”
Yönetici: Kenan Kocatürk (Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri)
Konuşmacılar: Hamdi Turşucu (Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü), Eryaşar Eyupoğlu (Yeminli Mali Müşavir), Dr. Adem Tuncer (KOSGEB İstanbul Haliç Hizmet Merkezi Müdürü), Kenan Barut (Oxford University Press)

 

15.30

 

Çay / kahve molası

 

16.00 

 

6. Oturum: “Kitap Tanıtımı: Reklam mı, İlan mı, Kampanya mı?”
Yönetici: Tuğrul Paşaoğlu (YAYBİR Başkanı)
Konuşmacılar: Yiğit Kalafatoğlu (Utopic Farm Ajans Başkanı ve Reklamcı), Uğurcan Ataoğlu (Alametifarika Reklam Ajansı), Vedat Bayrak (Alfa Yayınları), Özgür Akın (Yapı Kredi Yayınları)

 

18.00

 

Kapanış

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.