Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Yaşar Kemal hayatını kaybetti



Toplam oy: 887

Yaşar Kemal tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. 14 Ocak 2015'te solunum yetmezliği nedeniyle İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan Yaşar Kemal yoğun bakımda tedavi altına alınmıştı. Yapay solunum desteği uygulanan Kemal'in, çoğul organ yetersizliği de ortaya çıkmıştı. Kemal tedavi altına alındıktan 1,5 ay sonra 28 Şubat günü, 92 yaşında hayatını kaybetti.

 

Yazar'ın cenazesi 2 Mart Pazartesi günü Teşvikiye Camisi’nde kılınacak öğle namazının ardından, Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek. Aynı gün 15.30’da ise Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda Yaşar Kemal’in ailesi ve yakınlarının ev sahipliğinde veda toplantısı düzenlenecek.

 

Yazar Yaşar Kemal'in hayatını kaybetmesinin ardından, siyasiler hastaneye gelerek Kemal'in ailesine ve yakınlarına taziye ziyaretinde bulundu. Hastaneye gelen ilk isimlerden Turizm Bakanı Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ile CHP Milletvekili Şafak Pavey, Kemal'in eşine ve yakınlarına başsağlığı dileğinde bulundu.

 

BUGÜN 16:46'DA KENDİLERİNİ KAYBETTİK

 

Yaşar Kemal'in ölümüyle ilgili açıklamalarda bulunan İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Mehmet Akif Karan, Kemal'in hastalığının son dönemde gittikçe artığını hatırlattı. Karan, “Yaşar Kemal Beyefendi bugün saat 16:46 itibariyle maalesef vefat etmiştir, kendilerini kaybettik. Biliyorsunuz, karaciğer hastalığı vardı. Üzerine eklenmiş olan enfeksiyon sebebiyle ortaya çıkmış çoklu organ yetersizliği tablosu söz konusuydu. Yoğun bakım ünitemizde 14 Ocak'tan bu yana tedavi görmekteydi. Çoklu organ yetersizliği dediğimiz zaman solunum sistemi, dolaşım sistemi, kalp ve damarlar,  böbrek ve diğer organların etkilenmesi söz konusu. Bu süreçte günlük olarak bilgilendirdiğimiz gibi yapay solunum desteği ve diğer tedaviler yapıldı. Fakat giderek ortaya çıkan hastalıkları sebebiyle bugün saat 16:46'da kendilerini kaybettik. Kendisine rahmet diliyorum. Değerli ailesine, yakınlarına, sevenlerine ve tüm ulusumuza başsağlığı diliyorum" dedi.

 

KONUŞMASI BOYUNCA DOKTORUN ELİNİ BIRAKMADI


Ardından söz alan Yaşar Kemal'in eşi Ayşe Semiha Baban, usta yazarın 40 günü aşkın bir süredir hastanede tedavi altında olduğunu hatırlattı. Baban, gazetecilere açıklamalarda bulunduğu sırada duygulu anlar yaşadı. Konuşması boyunca Yaşar Kemal'in tedavi süresince yoğun bakım ünitesindeki doktoru Lütfü Telci'nin elinden tutan Baban, “Hepimizin başı sağolsun. Başından beri medyanın büyük bir ilgi, sevgi ve saygıyla izlemesi çok memnun etti ve her şeyden önce meslektaşınız olan Yaşar Kemal'in de çok gurur duyacağı bir şeydi. Ben bugün burada sadece teşekkür etmek için varım. 40 günü aşkın bir süredir İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde olabilecek en iyi bakım, sevgi ve saygıyla yolcu ettik. Çok teşekkür ederim" diye konuştu.

 

ÇELİK: "TÜRKİYE VE İNSANLIK BUGÜN EKSİLDİ"


Hastaneye gelerek Yaşar Kemal'in ailesine başsağlığı dileğinde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ise, “Türkiye çok büyük bir değerini kaybetti. Türkiye ve insanlık bugün eksildi. Yaşar Kemal milletimizin ortak değeridir, Anadolu'nun gür sesidir. Bütün bu hastalığı süresince bütün Türkiye büyük bir saygıyla, dualarıyla ona olan saygısını ve hürmetini gösterdi. O'nun büyüklüğünü anlatmaya gerek yok. O'nun büyüklüğünü, hayatı boyunca ona gösterilen saygı zaten açık bir biçimde ifade ediyor. Bu hastalığı müddetince de bütün Türkiye'nin gözü buradaydı. Ailesinin, yanında olmaya çalıştılar. Gereken ihtimam gösterilmeye çalışıldı. Hepimizin gözü, kulağı buradaydı" diye konuştu.

 

 "TÜRKİYE'NİN VE İNSANLIĞIN BÜYÜK DEĞERİNİ KAYBETTİK"


Yaşar Kemal'in Türkiye için önemli bir değer olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, “Sevgili dostları sürekli yanındaydılar. Sizler, ilgi ve alakayı gösterdiniz. Hem Türkiye'nin hem insanlığın büyük bir değerini kaybettik. Hakikaten acımız çok büyük. Allah rahmet eylesin” dedi. Çelik, ayrıca Yaşar Kemal'in cenaze töreninin Pazartesi günü yapılacağını belirtti.

 

TÜRKİYE'NİN BAŞI SAĞ OLSUN


Ardından söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ise  “Türkiye'nin başı sağ olsun. Dünya çok büyük bir değerini kaybetti. Yaşar Kemaller çok kolay yetişmiyor. Türkiye'nin ve dünyanın başı sağ olsun. Çok önemli bir şahsiyetti” diye konuştu. 

 

44 YILLIK DOSTUMU KAYBETTİM


Sanatçı Zülfü Livaneli, Yaşar Kemal'in ölümünden sonra ailesine başsağlığı dilemek için İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne geldi. 44 yıllık dostunu kaybettiğini söyleyen Livaneli, Yaşar Kemal'in Türkiye'nin bölünmemesi için dimdik duruş sergilediğini aktardı. 
Kemal'in ölümünden sonra ailesine başsağlığı dilemek için sevenleri hastaneye akın etti.

 

Hastaneye gelen ünlü sanatçı Zülfü Livaneli, Yaşar Kemal'in eşi Ayşe Semiha Baban'a başsağlığı dileğinde bulundu. Çıkışta açıklama yapan Livaneli, dünya basının da büyük ilgisi olduğunu belirtti. Zülfü Livaneli, “Ben bugün 44 yıllık dostumu kaybettim. En yakın dostumu kaybettim. Ama aynı zamanda yalnız Türkiye'de değil, insanlık çok büyük bir evladını kaybetti. Yaşar Kemal öyle kolay kolay rastlanacak, kolay kolay yetişen bir insan değildi. Hem romanıyla hem de sanatıyla bütün dünyada ve kendi ülkesinde çok büyük bir şekilde benimsendi. Ama sadece romancılığıyla değildi hayatı Yaşar Kemal'in. Ömrü boyunca bu ülkenin bölünmemesi için, bu ülkenin daha güzel günler görmesi için, bu ülkede sömürü olmaması için, emekten yana emekçiden yana, barıştan yana ve kardeşlikten yana dimdik bir duruş sergiledi.” ifadelerini kullandı.

 

Yaşar Kemal'in hayatında hiç bir leke olmadığını söyleyen Livaneli, şunları söyledi: “Bu duruşundan da hiç taviz vermedi. En çok düşündüğü şey, son gününe ve son anına kadar Türkiye idi ve Türkiye'nin halkıydı. Dolayısıyla hepimizin başı sağ olsun. Dünyanın her yerinden mesajlar geliyor. Bütün dünya basını da sizin gibi ilgi gösteriyor, başta Newyork Times olmak üzere. 60 yıl oldu İnce Memed yayınlanalı. 60 yıldır Türkiye neler geçirdi ama İnce Memed ve Yaşar Kemal dimdik ayakta kaldı. Bundan 60 yıl sonra da çocuklarımız torunlarımız onu okumaya devam edecekler. Bir devir kapan amam kitaplarıyla yaşamaya devam edecek.”

 

YAŞAR KEMAL'İN EŞİ AYŞE SEMİHA BABAN HASTANEDEN AYRILDI


Yaşar Kemal'in vefatının ardından hastanede başsağlığı dileklerini kabul eden Ayşe Semiha Baban, yakınları tarafından özel aracına bindirilerek hastaneden ayrıldı.

 

YAŞAR KEMAL KİMDİR?

 

Yaşar Kemal, 1923 yılında Gökçedam, Osmaniye'nin Gökçedam köyünde doğdu.

 

Türk edebiyatının en önde gelen yazarlarından biridir. İlk öykü kitabı Sarı Sıcak'ta da yer alan Bebek öyküsü ile ilk romanı İnce Memed, Cumhuriyet'te tefrika edildi. İnce Memed, yaklaşık kırk dile çevrilerek yayımlandı ve kitaplarının yurtdışındaki baskısı yüz kırktan fazladır.

 

Yaşar Kemal pek çok yapıtında Anadolu'nun efsane ve masallarından yararlanmıştır. PEN Yazarlar Derneği üyesidir. Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen ilk Türk yazardır.

 

 

Kaynak: Radikal 

Görsel: Kaan Bağcı

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.