Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap


“Wattpad genç okuru daha iyi anlamamıza imkan veriyor.”


Serhat Tolga Yıkıcı ve Ayşegül Kirpiksiz ile söyleşi:


 “Wattpad genç okuru daha iyi anlamamıza imkan veriyor.”


Ece KARAAĞAÇ

 

Günümüzde hikaye anlatıcılığının yöntemleri hızla değişiyor ve çeşitleniyor. Yayıncılık dünyası da bu süreçte yeni yöntemler ediniyor elbette. Akla ilk gelenlerden biri de online bir “hikaye anlatıcılığı” platformu olan Wattpad. Wattpad’de yer alan eserler son dönemde sık sık basılı olarak da karşımıza çıkmaya başladı. Wattpad şimdilerde ise, DEX ile işbirliği içinde, düzenlediği “İlk Romanım” yarışmasıyla gündemde. Wattpad’in Türkiye’deki partneri Netcom’un Genel Müdür Yardımcısı Serhat Tolga Yıkıcı ve Doğan Egmont’un Pazarlama Direktörü Ayşegül Kirpiksiz ile hikaye anlatıcılığının yeni yüzü Wattpad ve yayın dünyasının yeni hikaye anlatıcıları üzerine konuştuk.

 

Wattpad’i tam olarak nasıl tanımlayabiliriz? Wattpad bir online yayıncılık platformu mu, yoksa özellikle genç kuşak için bir tür buluşma yeri mi?

 
Serhat Tolga Yıkıcı: Wattpad, özgün içeriğin farklı formatlarda oluşturulması ve dağıtılmasını sağlamak için topluluk ve teknolojinin gücünü kullanan global ve çok yönlü bir eğlence şirketi. Kullanıcıların dijital, mobil ve sosyal web üzerinden hikayeler yazmasına, okumasına ve hikayelerini paylaşmasına olanak tanıyan, hikayeler için sosyal ağ da diyebiliriz. Ayda 15 milyardan fazla dakika geçiren, orijinal hikayelerle meşgul olan 60 milyondan fazla kişinin yer aldığı bir topluluğa ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla özellikle genç kuşak için yeni bir buluşma noktası da diyebiliriz. Biz de Türkiye olarak Amerika ve Filipinler’den sonra 3. büyük Wattpad ülkesi konumundayız. Türkiye’de aylık aktif 3,5 milyon Wattpad kullanıcısı bulunuyor.

 

Wattpad üzerinden eser yayımlamanın belli kuralları var mı? Wattpad’de her türden içerik yayımlamak mümkün mü?


S.T.Y:
Wattpad'de hikayelerinizi ve özgün içeriklerinizi yüklemek ve paylaşmak için çalışmanızın bitmiş olması gerekmez. Hatta içerikleri parça parça yayımlamak daha iyi sonuçlar verebilir. Wattpad'de en iyi çalışan yöntem nedir derseniz, hikayeleri “serileştirme” diyebiliriz. Çalışmalarınızı bölüm bölüm yayımlamak, Wattpad yolculuğunuzda giderek artan kitleyle birlikte hikayenizi tamamlamaya çalışırken size sürekli olarak hevesli geribildirim sağlar.


Wattpad tüm hikaye anlatıcılarını, yaratıcılıklarını ve hayal güçlerini orijinal hikayelerle ifade etmeleri için teşvik ediyor. Platformda herhangi bir telif hakkı ihlaline veya korsan materyale izin vermiyoruz ve yasa dışı olarak yayımlandığını keşfettiğimiz tüm işleri kaldırıyoruz.

 

Wattpad bu ortamda hikayelerini yayımlayan yazarların telif haklarını da koruyor mu? 

 

S.T.Y: Wattpad'de, çalışmalar ile ilgili tüm haklar eser sahiplerine ait ve dağıtım, performans ve eserin yaratılması gibi alanlarda telif hakkı yasası tarafından korunurlar. Hikayenizi Wattpad'e gönderirken, sizin için o hikayenin yayımlandığı tarihi otomatik olarak dosyaya ekleriz. Telif hakkını çok ciddiye alıyoruz ve her zaman yazarlarımızın kendilerini koruma altında hissetmelerini istiyoruz. Amacımız da zaten yazarları desteklemek ve yazarın başarısını sağlamak.

 

 

 

Wattpad’de yayımladığı öykülerle ünlenip sonrasında yazdıkları kitaba dönüşen birçok isim var. Wattpad’i yayıncılar açısından çekici kılan nedir?

 

Ayşegül Kirpiksiz: Wattpad, yazarlarla okurların yakın ilişki içinde olduğu bir platform. Yazarın da okurun da yaşları birbirine çok yakın, oldukça genç bir kitle. Birbirlerini iyi anlıyorlar, aralarındaki diyalog oldukça kuvvetli. Özellikle yazma aşamasındayken okurlardan gelen bire bir eleştirinin de yazarın hikayesini olumlu anlamda geliştirdiğine inanıyorum. Yayınevleri için ilk kitabı basılacak bir yazarla çalışmak heyecan verici olduğu kadar riskler de taşır. Henüz okuru olmayan bir yazarı tanıtmak çaba ve yatırım ister. Wattpad bu anlamda çok yol gösterici.

 

Wattpad aynı zamanda genç okuru daha iyi anlamamıza imkan veriyor. Genç okurun kullandığı dili, alışkanlıklarını, tercihlerini anlamak, onlarla samimi bir ilişki içerisine girebilmek için Wattpad çok önemli ipuçları veriyor bize.
Ekip olarak biz de Wattpad’in sıkı birer takipçisiyiz ve evet İlk kitaplarını Wattpad’de yazmış çoğu ismin kitaplarını da yayımladık.


Peki Wattpad’de yayımlanan öykülerin yeni kuşağın edebiyat anlayışını temsil ettiğini söyleyebilir miyiz?

 

A.K: Wattpad öykülerinin bambaşka bir anlayışı temsil ettiğini söylemek güç. Kitabevlerinde satılan kitaplardan farkı yayınevi filtresinden geçmemiş romanlar da okurunu bekliyor burada. Wattpad hevesi ve hikayesi olan herkese kendi kitabını yazma imkanı veriyor. İçerik zenginliğinin ve belki aynı zamanda zayıflığının nedeni bu. Okur belirleyici, her zaman olduğu gibi, beğenmediği kitabı –ücretsiz de olduğu için– gönül rahatlığıyla yarıda bırakma imkanı var.

 

Çoğu çok genç Wattpad yazarlarını takip ettiğimiz zaman kitaplarındaki gelişime şahit oluyoruz. Yazar da büyüyor, yetkinleşiyor, okur da aynı şekilde gittikçe daha iyiyi aramaya başlıyor. Farklı bir edebiyat anlayışı gibi gelmiyor o nedenle bana. Erken yaşta buluşma ve kendi edebiyat anlayışını arayış gibi daha çok.

 

Son olarak, bir “ilk roman yarışması” fikri nasıl doğru? Yarışmanın ayrıntılarından bahsedebilir miyiz biraz?

 

A.K: Bize o kadar çok yeni dosya geliyor ki. Gençlerin kitap yazmaya hevesli olması çok mutluluk verici. İlk roman yarışması hep aklımızda olan bir şeydi. Wattpad’in Türkiye temsilcisi ile görüştükten sonra “Bu yarışmayı neden Wattpad’de yapmıyoruz?” diye düşündük. Kesinlikle doğru bir eşleşme olacaktı: Orada yazan, okuyan gençler var.

 

Yarışmamızın bu ilk yılındaki konusu “İmkansız Aşk.” Fantastik, romantik, gerilim ya da macera; istenilen türde yazılabilir. Birinci olanın kitabını yayımlayacağız. Hikayenin daha önceden basılı olarak başka bir yayınevinde yayımlanmamış olması gerekmekte; aynı şekilde, yazarın başka bir eseri de basılı olarak başka bir yayınevinde yayımlanmamış olmalı. Burada bizim için önemli olan şey yazarın ilk romanını basmak.


Jürimiz de çok ilgi çekici bu arada: Canan Tan, Pucca, Büşra Yılmaz, Burcu Aktaş ve Eren Nadir Akşamoğlu. Yaş sınırımız yok: 18 yaşından küçük katılımcıların veli izin belgesi ile gönderim yaparak yarışmaya katılabiliyor. Bütün detaylar da DEX Yayınları’nın Wattpad sayfasında.






Toplam oy: 869

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.