Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Bir yazar gibi kokmak ister misiniz?




Toplam oy: 1216

Bir pazarlama yöntemi olarak, parfümlere popüler simaların isimlerini vermek kadar, yazarların ya da tiyatro, roman, öykü veya opera karakterlerinin adlarını vermek de Avrupa'da epey yaygın. Türkiye'de de bunun örneği yok değil. Mesela 1920'lerde piyasaya Çalıkuşu parfümü sürülmüştü. Kutusu kitap şeklindeki bu parfümün içinde romandan bir alıntı da yer alıyordu:

 

"Feride bütün vücudu titreyerek ayaklarının ucunda yükseldi. Genç adamı omuzlarından çekti. Vücudunun bütün kanı dudaklarında toplanmış, boynunu uzattı. (Reşat Nuri Bey’in Çalıkuşu romanından)"

 

 

Bu parfümün nasıl koktuğunu bilemiyoruz belki ama şu parfümlerden edinerek, bir roman karakterine veya bir yazara öykünmek mümkün:

 

* Byredo'nun Charles Baudelaire'den esinlendiği "Baudelaire" adlı parfüm

 

 

* Byredo'nun kütüphanelerden esinlenerek yarattığı Bibliothéque adlı parfüm

 

 

* "Bougies parfumées"in "Jardin d'écrivains" serisi de yazarlardan esinlenilerek hazırlandı. Bu seride Karen Blixen, Sidonie-Gabrielle Colette, George Sand, Victor Hugo, Guy de Maupassant, Stefan Zweig, Lev Tolstoy, Giacomo Giralomo Casanova ve Rudyard Kipling'in adını taşıyan parfümler bulunuyor.

 

 

 

* Yine "Bougies parfumées"in "Jardin d'écrivains" serisi kapsamında piyasaya sürdüğü "Kamelyalı Kadın" (Alexandre Dumas'ın aynı adlı romanından esinlenerek), "Orlando" (Virginia Woolf'un aynı adlı romanından esinlenerek), "Wilde" (Oscar Wilde'dan esinlenerek), "Gigi" (Collette'in romanından esinlenerek) ve "George" (George Sand'den esinlenerek) adlı parfümler:

 

 

* Ah&OH Studio'nun piyasaya sürdüğü, (George) Orwell, (Edgar Allan) Poe, (Marquis) De Sade ve (Pierre Choderlos de) Laclos parfümleri

 

 

* Jacques Guerlain tarafından 1919'da Claude Farrčre'nin "La bataille" adlı romanından esinlenerek yaratılan Mitsouko adlı parfüm

 

 

* CB'nin piyasaya sürdüğü "In the Library" (Kütüphanede) adlı parfüm

 

 

* Black Phoenix Alchemy Lab'in Lewis Carroll'ın Alice Harikalar Diyarı adlı ünlü kitabından esinlenerek hazırladığı el yapımı parfümler:

 

 

 

 

* Lush'ın  Leonard Cohen, Gil Scott-Heron ve Alan Ginsberg'den esinlenerek hazırladığı "The Voice of Reason" (Mantığın Sesi) adlı parfüm

 

 

 

GG

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.