Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Gabriel Garcia Marquez'e eşlik eden kitaplar




Toplam oy: 916

Latin Amerikan edebiyatının Gabo'su Gabriel Garcia Marquez yakın çağın tartışmasız en büyük yazarlarından biriydi. Yüzyıllık Yalnızlık, Kolera Günlerinde Aşk ve Kırmızı Pazartesi gibi birçok başyapıtın altında imzası bulunan Marquez aynı zamanda iyi bir okurdu da.

 

Sözcüklerle tanışması dedesine ait, oldukça kalın ve resimli bir kitabın sayfaları arasında kaybolmasıyla gerçekleşen bu büyük usta hayatının geri kalanında da kitaplarla iç içe yaşamış ve okumaya karşı büyük bir arzu duymuştu hep. Öyle ki yatılı okuduğu liseye dair en özlemle bahsettiği şey yatma saatinden önce yatakhanede yüksek sesle kitap okunmasıydı. Çocukluk ve gençlik anılarını anlattığı Anlatmak İçin Yaşamak adlı kitabında da hayatına ve yazarlık macerasına eşlik eden kitapları da anıyordu sıklıkla. İşte o kitaplar:

 

1. Büyülü Dağ - Thomas Mann

 

2. Demir Maske - Alexandre Dumas

 

3. Ulysses - James Joyce

 

4. Ses ve Öfke - William Faulkner

 

5. Döşeğimde Ölürken - William Faulkner

 

6. Çılgın Palmiyeler - William Faulkner

 

7. Kral Oidipus - Sophokles

 

8. The House of the Seven Gables - Nathaniel Hawthorne

 

9. Tom Amcanın Kulübesi - Harriet Beecher Stowe

 

10. Moby Dick - Herman Melville

 

11. Oğullar ve Sevgililer - D. H. Lawrence

 

12. Binbir Gece Masalları

 

13. Dönüşüm - Franz Kafka

 

14. Alef -  Jorge Luis Borges

 

15. Ses Sese Karşı - Aldous Huxley

 

16. Fareler ve İnsanlar - John Steinbeck

 

17. Gazap Üzümleri - John Steinbeck

 

18. Bahtiyarlık ve Diğer Öyküler -  Katherine Mansfield

 

19. Orlando - Virginia Woolf

 

20. Mrs. Dolloway - Virginia Woolf

 

 


 

 

 

Kaynak: Brainpickings

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.