Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Jack Kerouac'ın ellerinden Yolda kapağı




Toplam oy: 505

Genç Jack Kerouac 1950 yılında ilk romanı The Town and the City'yi yayımladığında yayıncısı Harcourt Brace tarafından tasarlanan kitap kapaklarını pek beğenmiyordu doğrusu. Takvimler 1952'yi gösterdiğinde ise Jack Kerouac Beat kuşağının şaheserleri arasında sayılan Yolda'yı kaleme almıştı ve kitabı için yeni bir yayıncı arıyordu. Fakat ünlü yazar bu kez romanı yazmanın biraz ötesine geçmiş ve kitabı için bir de kapak tasarlanmıştı! Bu yeni dosyasını potansiyel yayıncılardan biri olan  A.A. Wyn'e gönderirken küçük bir not eklemeyi de ihmal etmedi.

 

"Sevgili Bay Wyn;


Kitaba ilişkin ilgi çekici ve ticari bir kapak tasarımı fikrini de sunuyorum. The Town and the City'nin kapağı kitabın adı kadar sıkıcı ve kapak fotoğrafı da donuktu. Wilbur Pippin'deki fotoğrafım Yolda için de çok uygun. Kapak aşağıdaki gibi görünecek."


J.K.

 


 

Wyn romanı (ve haliyle kapağı da) reddeti ve Yolda 1957'ye dek yayımlanma fırsatı bulamadı. Yayımlandıktan sonra modern klasikler arasına girdi ve dünya genelinde birçok farklı kapakla basıldı Yolda. Jack Kerouac'in tasarladığı kapak ise edebiyat tarihindeki yerini aldı.

 

 

 


 

 

 

Kaynak: Open Culture

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.