Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

KararsızOkur // Gezegeni kurtarmaya giriş




Toplam oy: 295

Bu sayının dosya konusu ekokurgu olunca, KararsızOkur sayfasında da fırsattan istifade Mavi Gezegen’i kurtaralım dedik! İnsanlık, yerel/bölgesel sıkıntılar ve baskın ekonomik sistemin getirdiği sorunlarla boğuşurken, öncelik listelerinde aşağılara düşen -hepimizin sorunu- küresel ekolojik krize farklı perspektiflerden bakmak istedik. En geniş tanımıyla yeşil hareketi, bu hareketin dallarını budaklarını ve hareketin gidişatı çevirmek için önerdiklerini sayfaya taşıdık. Günümüz ekolojik keşmekeşinin düğümlerini anlamak için felsefi, siyasi, tarihsel, ekonomik ve sosyolojik açıdan büyük resmi tanımlayacak, birbirlerini tamamlayacak kanallar inşa etmeye çalıştık. Büyük resmin yanına, hemen uygulanabilir önerileriyle aşağıdan yukarıya bir dalga peşinde koşan kitaplara da sayfada yer verdik.

 

 

(Görseli büyütmek için tıklayınız.)

 

 

Sürdürülebilirlik ve permakültür

 

 

 

Toprağı sürmeden, gübrelemeden, ilaçlama yapmadan, ağacı budamadan, her şeyi kendi yurdunda, kendi mevsiminde yalnızca ihtiyacımız kadar tarım.

 

 

Bu bir "nasıl yapılır"dan çok bir "nasıl düşünmek gerekir" kitabı. Mimarlık sanatına ve inşaat işine doğa gözlüğünden bakabilmek.

 

 

 

Çevresini sömürmeyen ve kirletmeyen, uzun vadeli sürdürülebilir insan yerleşimleri oluşturmak.

 

 

Çamaşırdan bebek bakımına, kişisel bakımdan gıdaya uzanan bir kılavuz.

 

 

Vegan beslenme söz konusu olduğunda "İyi ama..." diye başlayan otuzdan fazla itiraz tartışılıyor. Hayvanlar konusundaki ikiyüzlülüğümüze tutulan ayna...

 

 

Fikri altyapı felsefi iskelet

 

 

Zenginlikten refaha... Ekolojizmin bir ideoloji olarak ilanı.

 

 

"Hayatımız detaylarla mahvoluyor. Sadeleştirmeliyiz."

 

 

Doğayı insandan ayırmadı ve toplumsak eleştiri ve önerileri ölümünden iki bin yıl sonraya ulaşıyor.

 

 

Hayvanat bahçeleri hem devlet iktidarının hem de türler arası iktidarın uzantısı ve örneğidir.

 

 

Bir yeryüzü adaleti manifestosu...

 

 

Politik perspektif

 

 

Doğanın da bir hak öznesi olarak tanınıp tanınmayacağı sorusu sadece bir etik veya hukuk meselesi değil, bir varoluş sorunu.

 

 

Rengarenk, çoğulcu; yeşil politikaların dinamiklerinin bir analizi.

 

 

Teorik perspektifte çevreci hareketler ve radikal ekoloji düşüncesi üzerine tartışmalar.

 

 

  • Yeşiller ve Sosyalizm - der. Tanıl Bora

 

 

Mavi gezegen ve iklim

 

 

Sanki burası bambaşka bir yer, bizim o güzel dünyamızın kötü bir sureti.

 

 

 

 

Ekonomi penceresi

 

 

İpin ucu tüketicilerin ellerinde.

 

 

Kalkınmak ve büyümek sağ ya da sol siyaset için, adeta bir din gibi. Sadece bu hedefe varmak için feda edilecek olgularda anlaşamıyorlar.

 

 

Paradoks şu: Fosil yakıtların ağırlığının azalacağı beklentisi küresel ısınmayı hızlandırıyor. Ne yapmalı?

 

 

Parayla ilişkimizde yanlış olan ne?

 

  • Küreselleşme: Büyük Hayal Kırıklığı - Joseph E. Stiglitz

 

 

Kurgu gerçek el ele

 

 

 

Bir gazetecinin tanıklığında, yeryüzünün ayakta kalma mücadelesine katılan insanların hikayesi.

 

 

Kapitalist politikacısından çevreci aktivistine dünyayı elbirliğiyle yağmalayan uygar insan.

 

 

Samoa'ya iki misyoner, bir yelkenliyle gelmişti. Yerliler bu beyaz yelkenliyi ufukta bir delik olarak gördüler, beyaz adamın içinden çıkıp kendilerine geldiği bir delik. O, göğü delip geçmişti.

 

 

 


 

 

 

Görsel: Onur Atay

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.