AKORDEONCUNUN OĞLU Bernardo Atxaga
Alef Yayınevi, Çeviren: Saliha Nilüfer (13 cm x 19,5 cm)
BASKI - 1,5 yıldız
Belki de son zamanların en özensiz kitabı: İç baskıda siyahın her tonu var gibi görünüyor, cilt iyi değil, su yolu ters ve kıvrılmaz bir kapak… Ayrıca köşeler yuvarlanmış. Bu kadar kusura ancak bu kadar yıldız…
KAPAK TASARIMI - 4 yıldız
İlgi çekici bir kapak. Okunaklı bir yazıtipinin kullanıldığı başlık bu ilgi çekiciliği güçlendiriyor olsa da, “A” harfinin üzerine konan minik kelebeğin okunaklılığı azalttığını belirtmeliyiz; ayrıca, renkliliği ve kompozisyondaki yeriyle kelebek çizimleri, akordeonun görünürlüğünü da azaltıyor. Zeminle uyumu ve kapağa kattığı değer düşünüldüğünde akordeon deseninin de kelebeklerle aynı desen kalitesinde üretilmesi iyi olurmuş diye düşünüyoruz.
Oldukça iyi tasarlanmış olan arka kapak, işlevini güçlü bir şekilde yerine getiriyor. Alıntının yer aldığı çerçevenin daha açık renk olması ya da buradaki metnin dişi olarak yazılması tercih edilse daha da işlevsel olabilirdi. Zemin deseni ve ön kapaktaki bir kelebeğin tekrarlanması tasarımcının kapak sistemine bütünsel baktığının bir göstergesi olması açısından değerli. Ancak sırtta yer alan kelebek desenlerinin koyu renk daireler içinde yer alması burada dikkat dağıtıcı sert lekeler oluşmasına neden olmuş.
Kapak ve sırtta, yayınevi logosu dışında, kötü tasarlanmış bir şey olmadığının altını çizelim.
İÇ SAYFA TASARIMI - 2 yıldız
Tırnaklı bir yazıtipiyle dizilmiş iç sayfalarda satır araları fazla sıkışık. Giriş ve künye sayfalarında kullanılan yazıtipi ve büyüklükler kitabın diğer taraflarından oldukça uzak. Örneğin iç kapakta yer alan kitap adı ile kapaktaki, farklı yazıtipleriyle yazılmış.
Teamüllerin aksine, teşekkür ve içindekiler sayfalarının kitabın sonuna eklenmiş olmasını anlamadığımızı belirtelim. Kapaktaki desenler de tasarımcının eseri ise künyesi bu haliyle ayrıntılı ve yeterli.
MİMOZA SÜRGÜNÜ Nazan Bekiroğlu
Timaş Yayınları (13,5 cm x 21 cm)
BASKI – 2,75 yıldız
Gene su yolu tersliğiyle karşılaşıyoruz. Baskı fena değil ama gofre ayarsız. Kitaptaki bir yazı bana imla’nın anlamını hatırlattı. Doldurma’nın kuralları... Yazarken editör var da, ya kitap basılırken!
KAPAK TASARIMI – 3,5 yıldız
Ana figürünü bir mimoza desenini oluşturuyor. Kitap adı, yazar adı, eserin türü, yayınevi logosu ile baskı sayısı ve adedi gibi bilgiler bu desenin boşluklarına serpiştirilmiş. Bu serpiştirmenin, desenin tahakkümü ve zemin renginin görece koyuluğuyla birleşmesi sonucunda kalabalıklaşmış bir kapakla karşı karşıyayız.
Arka kapak ön kapaktan farklı olarak gücünü sadelik ve okunaklılığından alıyor. Burada yer alan tanıtım yazısı gerektiği büyüklükte ve kısalıkta olduğu için oldukça kolay okunuyor. Ön kapakta yer alan desenin kesildiği yerden sırta dönmesi daha doğru olabilirdi. Tersi bir tercihle sırttaki mimoza deseni parçası üst tarafa alınmış olsa da okunaklı ve işlevsel.
Kapak içi ve yan kağıtlarda sıcak sarı zeminler kullanmak giriş sayfalarına değer katmış.
İÇ SAYFA TASARIMI - 3,5 yıldız
Rahat okunur büyüklükte tırnaklı bir yazıtipiyle dizilmiş iç sayfalar göz dolduruyor. Ancak kullanılan kağıt arka veriyor ve kenar boşlukları biraz fazla. Ayrıca üstlerde yer alan sayfa numaralarının yanına yerleştirilmiş kitap ve yazar adı küçük de olsa koyu (bold) bir yazıtipi biçimi kullanılarak yazıldığı için gözün bu alanlara kaymasına neden oluyor. Başlıklar ve bölüm başlıkları okura yön verecek ama bir karışıklık yaratmayacak dengede tasarlanmış.
Giriş sayfaları ve künye, az rastladığımız bir biçimde oldukça iyi tasarlanmış. Tasarımcısının değilse eğer, kapak desenini çizen ismin yer almaması dışında künyesi detaylı ve yeterli görünüyor.
MİHR Eylem Tok
Hayykitap (13,5 cm x 19,5 cm)
BASKI – 3,5 yıldız
İç baskıda boya ayarı iyi değilse de cilt özenli. Sırtta kayma ve ortalama bozukluğuna rağmen ayın kitabı bu.
KAPAK TASARIMI – 3,5 yıldız
İlk bakışta romanın içeriğiyle bağ kurulmasını sağlamasa da (bu bir tercih olabilir) oldukça güçlü ve iddialı bir kapakla karşı karşıyayız. Kapağın gücü sepya-kahverengi tonlarında bir fotoğrafla, üzerine yerleştirilmiş beyaz başlık ve yazar adı arasındaki renk karşıtlığıyla elde edilmiş. Buna ek olarak kitap adının kısmi lak ile kaplanarak bir ışık derinliği elde edilmesi de bu gücü artırıyor.
Bu iddialı duruş, zemin rengi olarak sütlü kahvenin kullanıldığı arka kapak ve sırtta da sürdürülüyor. Kapakların içine katlanan kulakların tasarımı da tutarlı. Arka kapakta yer alan tanıtım metninin bir iki punto daha büyük olması okunaklılığı artırabilirdi. Özgün bir fikir içermemesi ise bu kapak tasarımının zayıf noktasını oluşturduğu için notumuzun bir puan eksilmesini sağlıyor.
İÇ SAYFA TASARIMI – 3,5 yıldız
İç sayfalar fazla abartıya kaçmadan derli toplu tasarlanmış. Kullanılan kağıt fazla arka vermiyor. Seçilen tırnaklı yazıtipi de okunaklı. Ancak satır araları sıkışık sayılır. Sayfalarda kenar boşlukları biraz azaltılarak satır araları açılabilir ve okunaklılık artırılabilirdi. Bu haliyle az ışıklı ortamlarda veya toplu taşıma araçlarında okuması zor bir kitap olmuş.
Kitabın bazı bölümlerinin tırnaksız bir yazıtipiyle dizilerek öykü içindeki farklılaşmanın biçime de yansıtılması akıllıca. Ancak bu farklılığa eşlik eden başka değişkenler olmadığı için ilk bakışta hata gibi algılanıyor.
Künyesi ayrıntılı, ancak yazar fotoğrafını kimin çektiği belirtilmemiş.
Akordeoncunun Oğlu ile ilgili: "Örneğin iç kapakta yer alan kitap adı ile kapaktaki, farklı yazıtipleriyle yazılmış," demişsiniz ama aynı fontun semibold ve light biçimleri. Biri majüskül, diğeri başlık formatıyla yazıldığı için gözünüzü yanıltmış olmalı. Teammülerle ilgili: Romanlarda teşekkür genelde arkada olur. İçindekiler de öyle. Hatta Fransa'da kurgudışı kitaplarda bile içindekilerin arkada yer aldığını görebilirsiniz.
Yeni yorum gönder