Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Karne: Ezilenler, Rölativitenin ABC'si, Goglis Ne Demek?




Toplam oy: 930

 

 


 

 

EZİLENLER Necib Mahfuz
Kırmızı Kedi Yayınevi, Çeviren:Volkan Atmaca (13,5 cm X 19,5 cm)

BASKI - 3,5 yıldız


Kapak kağıdındaki su yolunun ters oluşu dışında önemli bir kusuru yok. Sırt biraz geniş tutulsaydı daha da iyi olurdu. Bu sayının kitabı.

 

KAPAK TASARIMI - 3 yıldız
Görseldeki figürleri anlamakla birlikte zayıf bir kapak olduğunu düşünüyoruz. Kapaktaki insan ve deve figürleri biraz daha detaylı çalışılarak köklerin yüzeydeki devamı şeklinde çizilse idi bu fikrimiz değişebilirdi. Kapak yazıtipi derli toplu görünüyor.
Arka kapakta yer alan tanıtım yazısı biraz daha büyük dizilebilir, okurun raf önünde daha kolay okuması sağlanabilirdi. Yine arka kapakta yer alan ve sırta paralel bir biçimde düzenlenmiş alıntı ve yanında yer alan yazar fotoğrafının yerleşimi sıra dışı ve ilgi çekici. Sırtı okunaklı.


İÇ SAYFA TASARIMI - 4 yıldız
İç sayfalar kolay okunan tırnaklı bir yazıtipi ile dizilmiş. Bölüm başlıkları, kısım numaraları gibi değişkenler ile sayfa numaraları, kenar boşlukları gibi uygulamalar standart ama iyi bir uygulama ile çözülmüş. Kullanılan kağıt arka verse de kolay okunur sayfalarlarla karşı karşıyayız.
Künyesi ayrıntılı ve yeterli.

 

 


 

 

RÖLATİVİTENİN ABC’Sİ Bertrand Russel
Say Yayınları, Çeviren: Vahap Erdoğdu (13,5 cm X 21 cm)

BASKI – 2,5 yıldız


Sırt bandı kaymış ve yuvarlanmış; kötü bir kesim ve katlama da cabası. Bir yandan da Einstein’ı anlamak için bu kitap hâlâ çok önemli. Tavsiye ederiz...

 

 



KAPAK TASARIMI - 3 yıldız
Işık hızı çağrışımlı, siyah zeminde gökkuşağı renklerindeki yıldızların parladığı bir kapak. Merkezinde yazar adı var. Belli ki okur için “çengel” olarak Russell adı düşünülmüş. Fikrin özgünlüğü tartışılabilir, tasarım dinamikleri açısından sorgulanabilir ama rafta dikkat çekiyor ve okurla konuşuyor.
Kapağa hâkim olan siyah zeminin devam ettiği arka kapakta yazara dair kısa değinmeler de içeren bir tanıtım yazısı yer alıyor. Kapaktakinin aksine, kitap adı sırtta bir çerçeve içine yerleştirilmeden yazılmış.



İÇ SAYFA TASARIMI - 4 yıldız
İç sayfalar oldukça okunaklı büyüklükte, tırnaklı bir yazıtipi ile dizilmiş. Kenar boşlukları, sayfa numaraları ve dipnotlar dengeli ve profesyonelce kurgulanmış. Bölüm başlıklarında kullanılan tırnaksız yazıtipi biraz eski yüzlü kalsa da bu yazar bağlamında yakışıksız kaçmamış. Metnin içine gömülen çizimler grafik olarak tatminkar olmasa da işlevsel. Kağıt kısmen arka verse de özellikle yazı büyüklüğü açısından az ışıkta ve toplu taşıma araçları gibi ortamlarda kolay okunabilecek bir kitap olması bir felsefe kitabı için oldukça önemli. Künyesi ayrıntılı.

 

 


 

 

GOGLİS NE DEMEK? Candan Selman
Kafekültür Yayıncılık (12 cm X 20 cm)

BASKI – 2 yıldız


Özensiz bir baskı, katlama ve cilt... Kapakta su yolu ters ama elbette okumamak için bunlar bahane olamaz.

 

 

KAPAK TASARIMI – 2,5 yıldız
Başlık için seçilen sarı rengin risklerine rağmen okunaklı olması dışında karışık bir kapak. Kitabın aldığı “Orhan Kemal Öykü Ödülü” ile ilgili bir bilgi ön kapakta bulunmasına rağmen karışıklığın ve sarı rengin azizliğine uğramış. Temelde bir fotoğrafa grafik etki eklenerek tasarlanan bu kapağın rafta görünürlüğü yine de ortalamanın üzerinde.
Arka kapak da karışıklıktan nasibini almış. Yazar fotoğrafı, adı, kısa özgeçmişi ve kitabın tanıtımı birbirine girmiş. Sırt zayıf bir okunaklılığa sahip.

 

 

İÇ SAYFA TASARIMI - 2 yıldız
İç sayfalar tırnaksız ve sıkıştırılmış (condensed) bir yazıtipi ile dizilmiş. Satır aralarının sıkışıklığı yazıtipinin kalın dizilmesi ile birleşince, oldukça büyük dizilmesine rağmen, zor okunur satırlar ortaya çıkmış. Kenar boşlukları gereğinden fazla. Öykülerin başlık sayfalarının boşluğu dikkat çekici bir huzursuzluk yarattı bizde. Künyesi yetersiz, emeği geçenlerin isimleri unutulmuş.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.