Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Kelebek Etkisi // Sevgilinin adı Anne




Toplam oy: 1009
Bir insanın neredeyse tüm yaşamının odak noktası ve anlamı haline gelen bir kırık, kuşkusuz çok güçlü bir motif. Bu gücü fark eder etmez bu ayın yeni kelebek macerasının başladığını da seziveriyorum.

Kırık bir kemik büyük bir azap kaynağından başka ne olabilir ki? Ama söz konusu edebiyatsa, o kırık kemikten bile sarsıcı bir eserin doğduğuna tanık olabilirsiniz. Tıpkı Albertine Sarrazin’in Aşık Kemiği’nde (Everest) yaptığı gibi… Sarrazin, gerçek yaşam öyküsünden yola çıkarak yazdığı romanında, cezaevinden kaçarken kırdığı ayak bileğiyle başladığı yeni yaşamını ve kırık bir kemiğin bir yaşamda nasıl bir kırılma anına da neden olabileceğini anlatıyor. Kanun kaçaklığı ve aşkın iç içe geçtiği bu sarsıcı romanın iki ana kahramanı, görünürde Anne ve Julien olsa da, Anne’ın hayatı boyunca sürüklemeyi sürdürdüğü kırık bileğinin de başlı başına bir karaktere dönüştüğünü görüyorsunuz, edebiyatın o tuhaf gücüyle. Bir insanın neredeyse tüm yaşamının odak noktası ve anlamı haline gelen bir kırık, kuşkusuz çok güçlü bir motif. Zaten ben de romanı okurken, bu gücü fark eder etmez bu ayın yeni kelebek macerasının başladığını da seziveriyorum.

 

 

Yanılmadığım bir sonraki kitap olan Mahir Ünsal Eriş imzalı Bangır Bangır Ferdi Çalıyor Evde…’yi (İletişim) elime aldığımda kesinleşiyor. 80'lerin Güney Marmara’sında bir avuç çocuğun yaz kalabalıkları içinde geçen, birbiriyle kesişen, zaman zaman bugüne uzanan hikayeleri taşraya özgü bir hüzünle, 80'lerin nostaljisini ustaca bir araya getiren nefis öykülerden oluşuyor. İşte o öykülerden biri olan Bana Küstüler’de aradığımla karşılaşıyorum. Bu öykü 80'lerin gençler için hiç de kolay olmayan politik atmosferinde, kasabanın gençlerinin sahilde otururken başlarının bir başka grup ve polisle belaya girmesini son derece masum ve naif bir tonda anlatıyor. İşte o sahilde yanlışlıkla dayak yiyen, öykünün kahramanının aşık olduğu Fidan’ın dayaktan kırılan dizleri de, bir kez daha bir yaşamı ve kaderi geri dönülmez bir biçimde değiştiriyor. Bu kez o kırık bacakların sahibinin olmasa da, o gece Fidan’ın ve arkadaşlarının yanında durmadığı için yalnızlıklara terk edilen öykünün kahramanının…

 

 

Sıradaki kitap da yine bir öykü kitabı, üstelik aynı bir öncekinde olduğu gibi yaz döneminde geçen öyküleri anlatıyor. Bernhard Schlink’in çıkan Yaz Yalanları (Doğan) adlı kitabı gerçeklik algısı ve yalanlar üstüne kurulu nefis uzun öykülerden oluşuyor. Zarif üslubuyla da dikkat çeken bu öykülerden Ormandaki Ev’de, aradığım ‘kırığa’ rastlıyorum yine. Çok sevdiği yazar eşinin başarısını kıskanan, kendi de yazar olan bir kocanın, eşini türlü kurnazlıklarla bir orman evine nasıl kapatmaya çalıştığını, biraz mizahi ve hafif de ince bir gerilim eşliğinde anlatan öyküde; durumu fark eden kadının kızıyla birlikte arabayla kaçarken, ufak bir kaza sonucu kolunu ve kaburgalarını kırdığını görüyoruz. Vücudundaki kırıklar önemsiz ve çabuk iyileşecek olsalar da, kocasının deliliğinin farkına varan kadının hayatındaki dehşetli kırığın bir daha asla iyileşemeyeceğine tanık olduğumuz bu öykünün de ardından ‘kırık kemik’ metaforundan yola çıkarak yaşamdaki kırılma noktalarıyla yüzleşmemizi sağlayan bu ayki kelebek turumuz sona ermiş gibi hissediyorum. Ancak hala turu noktalayacak işaretle karşılaşmadığımın da farkındayım.

 

 

Aradığım işaret, Yaz Yalanları'ndaki bir diğer öykü olan Baden-Baden’daki Gece’de telaşlanmadan bekliyor beni. Sevgilisini aldatan bir adamın, kaçamağıyla yüzleşmek zorunda kalmasının eğlenceli öyküsünde, öykünün kahramanının aldatılan sevgilisinin adını gördüğümüz anda bu ayki çemberin kapandığını anlıyorum. Sevgilinin adı Anne; aynı Aşık Kemiği'nin romantik kanun kaçağının adı da olduğu gibi...

 

 

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.