Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Latin Amerika’dan doğan 6 harika kitap




Toplam oy: 1002

Büyülü gerçekçiliğin anavatanı Latin Amerika. Aynı zamanda edebiyatın birçok usta ismini de doğuran, yetiştiren topraklar...  Öyle ki Latin Amerika edebiyatı İspanyolca edebiyat içinde geniş ve köklü bir yere sahip. Peki Latin Amerika edebiyatı denince akla ilk kimler ya da hangi kitaplar gelir? Ünlü ingiliz gazetesi Telegraph bu soruya cevaben Latin Amerika edebiyatına dahil 10 kitap sıralamış. Şimdilik bu kitaplardan sadece altısı Türkçeye çevrilmiş durumda, umarım geri kalanlarını da en kısa sürede Türkçede okuyabiliriz.

 

1. Seksek - Julio Cortázar

 

Julio Cortázar'ın başyapıtı olan Seksek aynı zamanda üzerine en çok yazılıp çizilen, en çok tartışılan romanlardan biridir. Julio Cortázar bu yapıtında seksek oyununa benzer "sıçramalı" bir okuma deneyimi sunar okuruna.

 

 

2. Yüzyıllık Yalnızlık - Gabriel García Márquez

 

Büyülü gerçekçilik dendi miydi akla ilk gelen isimdir Márquez. Ve Yüzyıllık Yalnızlık da Márquez'in çocukluğunda dinlediği masallardan ve efsanelerden izler taşıyan, içinde o çocuksu masumiyeti de barındıran ve onu kitlelere tanıtan romanıdır. Yıllar içinde öyle bir hâl almıştır ki bu Latin Amerika edebiyatını Yüzyıllık Yalnızlık olmaksızın düşünemeyiz.

 

 

3. Motorsiklet Günlükleri - Ernesto Che Guevara

 

Ernesto Che Guevara, nam-i diğer "Che" kuşkusuz sadece edebiyatseverlerin değil, her yaştan insanın da ilgisini çeken bi isim.  Bu kitap Che Guevara'nın 23 yaşında, arkadaşı Alberto Granado ile çıktığı ilk Güney Amerika yolculuğu sırasında tuttuğu günlükten ibarettir. Genç Che bize anıları vasıtasıyla kendi gözünden bir Güney Amerika panaroması sunar.

 

 

4. Ruhlar Evi - Isabel Allende

 

Isabel Allende Şili'nin özgün seslerinden biridir Isabel Allende. Şili'nin ilk sosyalist lideri olan Salvador Allende'nin Pinochet önderliğindeki ordu tarafından devrilmesi ve öldürülmesinden sonra ömrünün önemli bir kısmı sürgünde geçen Isabel Allende'nin kökleriyle kurduğu bağın bir meyvesidir ilk romanı Ruhlar Evi. Romanda, yaşayan kişilerle geçmişin ruhları sanki iç içe geçmiş, birbirlerine karışmışlardır. 

 

 

5. Simyacı - Paulo Coelho

 

Aslen Brezilyalı olan Paulo Coelho'yu bir dünya yazarı haline getiren kitap desek Simyacı için yalan olmaz. Mesnevi'de yer alan bir öyküden yola çıkılarak yazılan bu roman Coelho'nun yazarlık kariyerinde adeta bir sıçrama tahtası görevi görmüştür. Simyacı yayınlandıktan sonra hızla popülerleşmiş ve altı yıl içinde tam 26 dile de çevrilmişti.

 

 

6. Artemio Cruz'un Ölümü - Carlos Fuentes

 

Hem Meksika devrimine hem de Meksika'nın 20. yüzyıldaki kaderine dair bu hikaye bizi Meksika'nın ateşli ve sarsıntılı ruhunda bir maceraya çıkarır. Bu sadece Artemio Cruz'un değil, Meksika'nın da geçmişiyle hesaplaşmasının hikayesidir.

 


Kaynak: Telegraph

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.