Bugün, Amerikan edebiyatının önemli isimlerinden yazar Philip Roth'un 80. yaş günü. Yazar, eserleriyle olduğu kadar huysuzluklarıyla da nam salmış bir isim. Röportaj vermekten haz etmeyen, verse de ağzından pek bir söz çıkmayan Roth, başkalarının ne düşündüğünü pek önemsemeyen ve hatta genç yazarlara yol yakınken dönmelerini salık veren bir açıksözlülüğe de sahip. Bakalım Philip Roth "konuşturulabildiği" ender anlarda edebiyat dünyası ve yazarlık hakkında neler söylemiş?
"Ben, yazarlara çalışma alışkanlıklarını sormam. Umrumda da değildir çünkü. Joyce Carol Oates bir keresinde söylemişti, yazarlar birbirlerine nasıl çalıştıklarını sorduklarında, aslında asıl merak ettikleri şey 'Acaba o da benim kadar kaçık mı?' sorusuna bir cevap bulabilmektir. O yüzden bu soruya cevap vermeyeceğim."
The Paris Review, 1984
"Ah, evet, bu gerçekten de harika. Ama ben senin yerinde olsam yol yakınken dönerdim. Bu alan berbat. Yazıyorsun ve yazıyorsun ve daha sonra hepsini atmak zorunda kalıyorsun çünkü yazdıkların beş para etmiyor. O yüzden şimdi durmanı öneririm. Bunu kendine yapmak istemezsin. Bu benden sana bir tavsiye olsun."
Roth'un genç bir yazara tavsiyesi
"Ünlü olmak, markalaşmaya benziyor. Ivory Sabunları, mısır patlakları ve Philip Roth. Ivory, batan bir sabun; mısır patlakları ancak kahvaltıda gider ve Philip Roth da kendini bir parça ciğerle tatmin eder."
Esquire, 1981
"Bana, romanımın bu ülkenin kültüründe bir şeyleri değiştirip değiştirmediğini soruyorsunuz ve buna cevabım hayır. Tabi ki bazı skandallar yaşandı, ancak insanlar zaten skandallarla yaşarlar; bu onların hayat biçimleridir. Bir anlama gelmez. Eğer bana, romanımın bu ülkenin kültüründe bir şeyleri değiştirmesini isteyip istemediğimi sorarsanız, buna da cevabım hayır olacaktır. Benim tek istediğim, okurlarımı bir romanımı okurken etki altına alabilmektir. Başka yazarların yapamadığı kadar etki altına alabilmek ve daha sonra onları hayatlarına geri bırakabilmek."
The Paris Review, 1984
Roth: Bir keresinde New York'tan gelen bir fotoğrafçı vardı ve fotoğrafımı çekerken sürekli "Gülümse!" diyordu. Ona ve tüm bu gülümseme saçmalığına katlanamıyordum. Neden kameraya gülümsersin ki? Hiç mantıklı değil. Ben de ondan ve gülümsemeden kurtuldum.
Martin Krasnik: Hiç gülümsüyor musunuz?
Roth: Evet, bir köşede, kimse görmüyorken.
Guardian'dan
"Dindar kelimesinin tam tersiyim ben, anti-dindarım. Dindar insanları da katlanılmaz buluyorum. Dini yalanları da. Tüm bunlar koca bir yalan."
Guardian
"Amerikan kültüründe 'umut verici' çalışmalar bulmakta iyi değilim. Estetik okuryazarlığın burada çok ömrü olduğu konusunda kuşkuluyum."
Observer, 2001
"Ben Philip Roth. Romanım İnsan Lekesi romanımla ilgili Wikipedia'da yer alan yazıda pek çok önemli yanlış vardı ve ben sizden bunu düzeltmenizi rica ettim. Bu yazı Wikipedia'ya adeta bir edebi dedikodu gibi girmişti ve içinde aslında hiçbir gerçekçilik yoktu. "
Wikipedia'ya yazdığı açık mektuptan
Kendisinin "Öfke" kitabı ile ilgili şöyle bir İnceleme/Yorum yazısı mevcut:
http://www.kalemkahveklavye.com/2013/03/ofke-uzerine-gezginci-erdem.html
Yeni yorum gönder