Yazarlık, öğrenilebilir mi? Dolayısıyla; öğretilebilir mi? Yaratıcı yazarlık, ne menem bir kavramdır? Step ikliminin payitahtında, yazarlık öğrenilebilir mi pekala? Ankara'nın mutat ayazından, "yazmasam çıldıracaktım" diyenler için, yaratıcı yazarlığa dair buğulu fısıldaşmalar.
YARATICI YAZARLIK KİTAPLARI İLGİ GÖRÜYOR
Hasan Yılmaz (32) Kitapçı
Yaratıcı yazarlık kitaplarının mesleğim itibariyle de ilgi çektiğini ve talep edildiğini görüyorum. Genellikle genç arkadaşlar bu kitaplara ilgi gösteriyor. Ben yazarlığın öğrenilebileceğine, pratikle de geliştirilebileceğine inanıyorum. Düzenli olarak yazmanın ve daha çok yazmanın, yazarlık yolunda en önemli adım ve kendini geliştirme yolu olduğunu düşünüyorum. Göz attığım yaratıcı yazarlık kitapları da çoğunlukla ‘sürekli olarak yazmak eylemi’ üzerinde duruyor.
YAZARLIK ÖĞRENİLMEZ
Özge Ünver (29) Teknik Ressam
Yazarlık bana göre öğrenmek ile elde edilebilecek bir durum değil. Ama dilin anlatım özellikleri ve dili doğru kullanmak adına öğrenilebilecek birçok şey olduğunu düşünüyorum. Yaratıcı yazarlık kursları bu noktada yararlı olabilir. Bu kurslar gözlemci olmayı, okuyucuyu yazdıklarının içine çekmeyi öğretebilir. Bir üslup kazandırabilir. Ama yeteneğiniz yoksa, çok da faydası olabileceğini düşünmüyorum.
BENİ YAZMAKTAN SOĞUTTU
Fatih Oylum (34) Muhasebeci
Benim şair olmak gibi bir hayalim vardı açıkçası. Liseden üniversiteye geçiş yaptığım yıllar yazdığım şiirlerin arkadaşlarım arasında ilgi çektiğini görünce, yazı dilimi nasıl geliştiririm diye düşünmüştüm. Yazarlık kitaplarından ziyade yazarlık kurslarının faydalı olacağını düşünmüş ve bir kursa yazılmıştım. Kursta, yazdığım şiirler ve bazı düz yazıların arkadaşlarım arasında olduğu kadar ilgiyle karşılanmaması beni yazmaktan soğuttu. Kurslardaki okuma ve yazma üzerine dersler de benim için bir sosyal aktivite olmaktan öteye geçemedi.
KURSLAR YETENEĞİMİZİ AÇIĞA ÇIKARABİLİR
Güven Güngör (27) Kurgu Operatörü
Yazarlığın belli bir noktaya kadar öğrenilebileceğine inanıyorum. O noktadan sonra eğitim, kişisel yeteneklere bağlı olarak ilerleyebilir. Ancak yazarlık konusunda okuduğumuz kitaplar ve özellikle alacağımız teorik dersler farkında olmadığımız bir yeteneği, yazarlık yeteneğimizi açığa çıkarabilir. İçinde olan yazı yazabilme yeteneğini fark edememiş kişi, özellikle kurslar sayesinde, eğitim veren kişilerin de yönlendirmeleriyle bu yönünü keşfedebilir; yaratıcılığını daha ileri seviyelere taşıyabilir.
ÇALIŞMAK VE DİSİPLİN
Nurhan Karagöz (58) Emekli
Çalışmakla ve disiplinle başarılmayacak hiçbir şey yok. Yazarlık da buna dahil pek tabi. Bir romanı kurgulamak, karakterleri tasarlamak, hikayeyi yaratmak; bunlar öğrenilebilir şeyler bence. Emek ve özveri isteyen şeyler olduğu da kuşkusuz. Yazarlık kurslarında öğrenilebilir mi diye sorarsanız, bence bunu ders olarak düşünmek kişiyi disiplinli bir programa tabi tuttuğu için daha verimli olacaktır. Yazma yeteneğinin, çok okumanın meyvesi olduğuna da hep inanmışımdır.
Yazarlik yazma ihtiyacinin ve duyulma isteginin birlesimidir,huzur verir.İcsellestirdigimiz onca duygunun icinden sectiklerimiz dile gelir kelimelerle hayat bulur.Yani yazarlik biraz da kendine donmek,kendini yansitmaktir.yasanmisliklar iyi yada kotu etkiler kelimeleri,zaman da ya hayat verir ya öldurur icimizdeki yazarin derdest ettigi duygulari.Yazarlik ogrenilmez,kalp duyar akil yorar her kelimeyi.Ogrenilense yazinin etkileyiciligi,teknik detaylaridir...Duygu ayni duygu,huzur ayni huzurdur yoksa...
Yeni yorum gönder