Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Tüneller, kuleler, şelaleler... Üstelik hepsi kitaptan!




Toplam oy: 383

Kitaplarla haşır neşir olanlar bilirler ki, kütüphanenizdeki kitapların sayısı arttıkça bir düzeni sürdürmek de gittikçe zorlaşır. Kitaplar raflara sığmaz olur, gittikçe üst üste yığılır ve en sonunda işler içinden çıkılmaz bir hal alır. Peki bu krizi olumlu bir duruma dönüştürmek mümkün mü?

 

Harika mimari tasarımlarıyla kitaplardan kuleler yahut tüneller oluşturan kütüphaneler de mevcut, kitapları plastik sanatlara malzeme eden sanatçılar da. İşte o tüneller, kuleler, şelaleler... Üstelik hepsi kitaptan!

 

 

1.Yangzhou Zhongshuge Kütüphanesi, Çin

 

Çin'de bulunan Yangzhou Zhongshuge Kütüphanesi, tüneller boyu uzanan kitapların görüntüsünü yansıtan siyah aynalı camdan zeminiyle kitaplar arasında akan bir nehiri çağırıştırıyor adeta.

 

 

 

 

2. Scanner, eser sahibi Matej Kren, İtalya

 

Kitapları devasa bir kule inşa etmek için, adeta birer tuğla gibi kullanmış Slovakyalı sanatçı Matej Kren. Yarattığı heykelle büyüklük, karmaşa ve yansıma duygularını bir araya getirmeye çalışıyor. Sonsuzluk yanılsaması yaratmak isteyen sanatçı, inşa ettiği kulenin içinde aynalardan da faydalanmış.

 

 

 

3. Biografia, eser sahibi Alicia Martín, İspanya

 

Kitapları bir araya getirerek heykele dönüştüren bir diğer sanatçı da Alicia Martín. İspanyol sanatçı bu eserinde aceleci bir şelale gibi pencereden dışarı fışkıran kitaplar sergiliyor. Sanatçı pencereden yere kadar uzanan tel kafesi kaplamak için tam 5000 adet ikinci el kitap kullanmış.

 

 

 

4. Babil Kulesi, Marta Minujin, Arjantin

 

Arjantinli sanatçı Marta Minujin, birçok farklı dilde yazılmış 30000 kitapla, ünlü Babil Kulesi'ni inşa etmeye girişiyor. Minujin yedi katlı bu eseri 2011 yılında, Buenos Aires'in Dünya Kitap Başkenti seçilmesi kapsamında inşa etmiş. Heykelin sökülmesi ise şehir halkının raflardan kendileri için birer kitap seçmesiyle sağlanmış.

 

 

 

5. The Last Bookstore, Amerika Birleşik Devletleri

 

Eğer sahaflarda dolaşmayı seviyorsanız ve yolunuz Los Angeles'a düşerse kesinlikle uğramanız gereken duraklardan biri The Last Bookstore. Zira bu kitabevinin ikinci katında "Labirent" adı verilen bir bölüm bulunuyor ve bu labirenti dolduran 100000'den fazla ikinci el kitap tanesi 1 dolardan satışa sunuluyor. Kitaplar arasında kaybolmak için müthiş bir fırsat!

 

 

 

 


 

 

 

Kaynak: Electric Literature

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.