Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Vitrindekiler // Ağustos 2018




Toplam oy: 203
"Yeni çıkanlar" rafının kalabalığı içinde gözden kaçabilecek metinlere dair izlenimlerimizi bu köşemizde topluyoruz. Vitrindekiler; son ayların kitapları hakkında kısa kısa...

Viking Masalları (Yaz. Jennie Hall)


Hint, İbrani, İran ve Japon masallarının ardından Viking Masalları’nı da yayımladı Karakarga. Soğuk denizin en kuzeyinden kralların, savaşların ve denizlerin öyküleri... İzlanda’nın uzun, karanlık ve soğuk kış zamanlarında ateşin etrafında oturan ailelerin tekrar tekrar anlattıkları... Bir zamanlar yazılı olmayan, gezgin ozanların ezbere bildikleri bu efsaneler, şimdilerde çeşitli derlemelerle yanı başımızda. Bu kitapta da, bu hikayelerden bazıları yer alıyor.


Kızılderili Masalları (Yaz. Margaret Compton)


Japon, Hint, Rus ve Türk masallarının ardından Kızılderili Masalları’nı da yayımladı Maya Kitap. Kızılderililerin kadim ve renkli kültürlerinden beslenen masallar... Yakılan büyük ateşin çevresinde, kabilenin yaşlıları tarafından anlatılanlar... “Kimisinin ana teması dostlukken diğerininki korku ve ölüm olabiliyor,” ama her birinin ortak noktası, içinden doğdukları toplumun bir yansıması olmaları ve bir zamanlar sosyal hayatın tam merkezinde yer almaları...



Bir Kitap Bir Kitaptır (Yaz. Jenny Bornholdt)


Bir anlamda, kitap nedir, sorusunun peşinde dolaşıyor Jenny Bornholdt. Bir kitap, yalnızca bir kitap mıdır? Sarah Wilkins’in –bir örneğini yan “camda” gördüğünüz– harika çizimleri eşliğinde söz konusu soruya olası cevaplar okuyoruz. “Kitaplar okumak içindir,” cümlesiyle başladığına bakmayın; odamızda yere basmadan dolaşmak istiyorsak ne yapmalıyız, reçel kazalarını nasıl örtbas edebiliriz gibi kitapla ilişkileri ilk bakışta kolaylıkla kurulamayacak durumlar sizi bir hayli şaşırtabilir. Bu kitabın bir çocuk kitabı olarak hazırlandığı bilgisi de şaşırtıcı gelecektir; zaten bir çocuk kitabı, yalnızca çocuklara hitap eden bir kitap mıdır?



Kitap (Yaz. John Agard)


John Agard, sözü doğrudan “kitap”a vermiş kitabında. Yıllardır hakkında yazıp çizdiğimiz “kitap” alıyor kalemi bu sefer eline ve Neil Packer’ın –bir örneğini yan “camda” gördüğünüz– harika çizimleri eşliğinde tarihini/hayatının hikayesini anlatıyor. Yazıdan önce insanlar uzak yerlere nasıl mesaj gönderiyorlardı örneğin, ya da kitabın hayatına koyunlar nasıl girmiş olabilir? Peki ya asıl, e-kitap konusunda neler düşünüyor kendisi? Merak etmeyin, diyor, “beni ateşe atan nice insan tanıdım, biraz sanal uzayda gezinmek beni korkutur mu sanıyorsunuz?”

 

 

 

Görselin yüksek çözünürlüklü halini görmek için tıklayınız.

 

 

 

 


 

 

Görsel: Ece Zeber

 

 


 

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.