Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Yazarlar ve daktiloları




Toplam oy: 1486

Sevdiğiniz bir yazarı, çalışırken gösteren fotoğraflara bakmanın kendine has bir büyüsü vardır. Kitaplarındaki dehanın izini, masanın başındaki duruşlarında sürmenin, yüzlerindeki ifadeye bakmanın büyüsünden bahsediyoruz...

 

İngiliz mühendis Henry Mill, 1714'te daktilonun patentini aldığından beri, bu fotoğraflarda yazarların önlerinde bir de daktilo görüyoruz. Bu birliktelik, bilgisayarlar yaygınlaşana dek sürüyor. Çünkü bilgisayar denen elektrikli daktiloya direnen yazarlar bulunsa da bu isimler azınlıkta.

 

Örneğin babasının hediye ettiği Corona Standart marka daktilosuna bu yılın başında veda ederek, Türkan Şoray'ın hediye ettiği bilgisayara geçen Selim İleri bu yazarlardan biriydi. İleri'yi daktilosuna veda etmeye itense, bugünlerde daktilo tamircisi bulmanın zorluğu...

 

Lafı uzatmıyor, sizi yazarları daktilolarıyla gösteren fotoğraflarla baş başa bırakıyoruz:

 

Agatha Christie

 

Alfred Hitchcock

 

Arthur Miller

 

Ayn Rand

 

Bob Dylan

 

Charles Bukowski

 

Dorothy Parker

 

Douglas Adams

 

Ernest Hemingway

 

Francoise Sagan

 

George Orwell

 

Herman Hesse

 

Hunter S. Thompson

 

Ian Fleming

 

J. G. Ballard

 

James Jones

 

John Cheever

 

José Saramago

 

Langston Hughes

 

Leonard Cohen

 

Lewis Carroll

 

Patricia Highsmith

 

Philip Roth

 

Saul Bellow

 

Sinclair Lewis

 

Sylvia Plath

 

Tennessee Williams

 

Tom Waits

 

Truman Capote

 

William Faulkner

 

William S. Burroughs

 

 


 

 

GG

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.