Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

150 yıl sonra keşfedildi



Toplam oy: 1044

Zehirleme, hipnozcular, çocuk kaçıranlarla bir dizi suç ve hayal edilemeyecek kadar korkunç bir infaz: Yayımlanan ilk dedektif romanı olduğuna inanılan Charles Felix’in The Notting Hill Mystery adlı eseri, 150 yıl içinde ilk kez tekrar basıldı.

 

1868’de yayımlanan Wilkie Collins’in The Moonstone romanı ve 1866’da basılan Mösyö Lecoq’nun ilk kez göründüğü Emile Gaboriau romanı L’Affaire Lerouge’un her ikisi de dedektif türünün ilk kurmaca ürünleri olarak görülse de British Library, The Notting Hill Mystery’yi gerçek anlamda ilk modern dedektif romanı olarak kabul ediyor.

 

 

 

 

 

1862 ila 1863 yılları arasında Once a Week adlı bir dergide tefrika edilen roman, kitap olarak 1863’de yayımlandı, fakat 20’inci yüzyıl başından bu yana romanın baskısı bulunmuyordu. Roman, sigortadan yüklü miktarda para almak için karısını öldüren Baron R_’yi adalete teslim etmek için çalışan sigorta dedektifi Ralph Henderson’ın maceralarını anlatıyor. Henderson’ın günlük yazıları, mektuplar, suç tutanakları, görgü tanığı ifadeleri, haritalar ve adli kanıtlar kullanarak yaptığı araştırma, yavaş yavaş sonuç veriyor ve hikâye boyunca kötü bir hipnotizmacı, Çingenelerin kaçırdığı bir kız çocuğu ve üç katil ortaya çıkıyor. British Library, romanda, 1920’li yıllara kadar dedektif kurmacasında yaygın olmayan yenilikçi teknikler kullanıldığını belirtiyor.

 

 

 

 

 

“Bu, yalnızca tesadüfî bir karşılaşma mı yoksa bir dizi suça ve hayal etmesi bile korkunç olan bir infaza işaret eden dehşet verici kesinlik mi” diye soruyor gazeteci, seyyah ve avukat Charles Warren Adams’ın müstear ismi Charles Felix. Yayımlandığında olumlu eleştiriler alan roman hakkında Guardian, “ustalıkla biraraya getirilmiş” yazarken, The Evening Standard, “kendi türünde tek”, London Review ise “The Notting Hill Mystery, okuyucunun tıpkı solitaire’deki gibi, verilen bir bulmacanın çözümünü kendi yorumuyla bulmaya zorlandığı “özenle hazırlanmış kaos” olarak yorumlamış.

 

 

 

 

 

Yazar Julian Symons The Notting Hill Mystery’yi 1972 yılında, ilk dedektif romanı olarak tanımlamış ve önceliğini “sorgulanamaz” ve olaylar dizisini “çarpıcı bir şekilde modern” olarak yorumlamış. British Library The Notting Hill Mystery’i, 19’uncu yüzyıla ait yüzlerce eserden oluşan bir roman koleksiyonu kapsamında ilk kez geçen martta talep üzerine bastı. Roman, yalnızca iki ya da üç adet satarken, New York Times’ta romanın yazarı olarak Adams’ın belirtilmesi ve yazının sonunda Adams için “usta ve bütünüyle deli” yazılınca The Notting Hill Mystery yüzlerce kopya sattı ve British Library bu ay yeni baskısını yapacağını açıklamak zorunda kaldı

 

 

“Paul Collins’in New York Times’ta ‘çok gerçekçi bir üslupla yazılmış müthiş bir kitap’ olarak tanımladığı gibi roman, hem bütünüyle dönemi hem de bütünüyle döneminin ötesini yansıtıyor” diyen Lara Speicher, “Kitabın başında suçun ne olduğunu biliyorsunuz ve sonra yazar sizi peyderpey suça çıkan tüm olayların içinden geçiriyor. Ve en nihayetinde de ne olduğunu anlıyorsunuz. Modern polisiye okuyucusu bu romanı kesinlikle beğenecektir” dedi. British Library, romanın yeni baskısını 1863 tarihli orijinalindeki gibi fotoğraflar kullanarak ve George de Maurier’in illüstrasyonlarıyla yayımladı.

 

 

 

 

Kaynak: Taraf

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.