Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Ahmet Ümit: "Radyo, hayal gücünü tetikliyor"



Toplam oy: 1267

Türkiye radyolarında edebiyatla ilişkili programlara pek sık rastlamıyoruz artık. "Arkası yarın"lı kitap okumaları ise anne-babalarımızdan dinlediğimiz bir masal gibi. Kitapların da, radyonun da, televizyonun gölgesinde kaldığı günümüzde, Ahmet Ümit'in ünlü karakteri Başkomser Nevzat'ın serüvenleri NTV Radyo'nun en çok dinlenen programı olmayı başarıyor.

 

Ahmet Ümit'le Başkomser Nevzat'ın başarısını konuştuk:

 

"Dizi olarak, daha fazla ses getirirdi"

 

 

Radyo ile edebiyatın arası neden açıldı?

Ben küçükken Agatha Christie'nin kitapları arkası yarınlara uyarlanırdı. Radyonun başında toplanır hep beraber dinlerdik. Artık bu programların yapılmamasını, radyonun öneminin azalmasına bağlıyorum. Görsel medyanın rolü arttı. O nedenle radyo geriledi. Televizyon uyarlamaları, dizi uyarlamaları daha fazla ses getiriyor artık. Başkomser Nevzat da dizi olarak devam etseydi, daha fazla ses getirirdi.

"Televizyonda kafanızdakini bulamayabilirsiniz"


Bir eseri radyoya uyarlamak zor mu?

Biraz daha zor. Metni efektlerle desteklemeniz gerekiyor. Televizyonda ise göstererek anlatma imkanı var. Radyonun güzel tarafı dinleyicinin hayal dünyasına daha fazla ihtiyaç duyması. Karakterin yüzünü görmediğiniz, için kafanızda onu istediğiniz gibi canlandırabilirsiniz. Aynı şey mekan için de geçerli. Halbuki televizyonda kafanızdakini bulamayabilirsiniz.

"Başkomser Nevzat'ın başka bir örneği yok"


Başkomser Nevzat'ın başarısını neye bağlıyorsunuz?


Başkomser Nevzat çok ünlü, tanınan bir karakter ve başka örneği yok. O yüzden dinleyenlerin hoşuna gidiyor. Özellikle trafikte olanlar, radyo dinleme alışkanlığı olanlar için ilgi çekici.

 

Edebiyatseverler, radyo başına!

 

* Komser Nevzat gizemli, tuhaf cinayet vakalarını, muavini Ali ile birlikte Cumartesi 13.30 ve Pazar 16.10’da NTV Radyo’da çözüyor. Komser Nevzat'a ünlü seslendirme sanatçısı Nuri Gökaşan hayat veriyor.

 

* Mehmet Said Aydın ve Tuğçe Güleç ile Kürt Edebiyatı (Açık Radyo'da iki haftada bir Pazartesi günleri, 18.10 - 20.00 arası yayınlanan Açık Dergi programı içinde...)

* 100 Yıl Sonra Albert Camus (Açık Radyo'da her Salı, 18.10 - 20.00 arası yayınlanan Açık Dergi programı içinde...)

* Paylin ve Yetvart Tomasyan'la Ermeni Edebiyatı Numuneleri (Açık Radyo'da iki haftada bir Perşembe günleri, 18.10 - 20.00 arası yayınlanan Açık Dergi programı içinde...)

* Ceyhan Usanmaz ile Bu Köşe Kitap Köşesi (Açık Radyo'da her Cuma, 18.10 - 20.00 arası yayınlanan Açık Dergi programı içinde...)

* Banu Aksoy ve Yıldıray Karakıya ile Bir Dolap Kitap, Açık Radyo'da her Pazar 10.00- 10.30 arası, çocuk kitaplarına yer veriyor.

* Sevin Okyay ile Cinayet Masası, NTV Radyo'da her Pazar 12.10'da başlıyor ve polisiye romanları inceliyor.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.