Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Bağımsız ve verimli bir edebiyat için, Gümüşlük'te



Toplam oy: 601

Gümüşlük Akademisi Vakfı Edebiyatevi, ürün vermeye ve adından söz ettirmeye başlamış genç yazarlarla, bu tür üzerine düşünen ve yazılar kaleme alan eleştirmenleri aynı platformda buluşturuyor. 23-26 Mayıs 2013 tarihlerinde gerçekleşecek ve  bugünkü edebiyat ortamımız için bir ilk olma özelliği taşıyacak buluşmanın amacı; hem edebiyat alanındaki yaratım ve eleştiri süreçlerini farklı açılardan değerlendirmeyi sağlamak hem de yayın dünyasının belli başlı sorunlarını tartışmaya açmak.

 

 

 

Buluşmanın tartışma başlıkları şöyle:


* Bağımsız, özgürlükçü, verimli ve esinlerle dolu bir edebiyat ortamı nasıl yaratılır? Piyasanın gölgesini üzerimizden atmak mümkün mü?
* Kitabın metalaştırılması sürecinde yazarın “çoksatar bir kahraman” olarak yeniden inşası ve bunun edebiyata etkisi. Romancının, eseri bir ürün olarak pazarlayan “piyasada”, “çoksatan” baskısından kurtuluş yolları…
* Edebiyat dergilerinden kitap eklerine, kitap eklerinden edebiyat bloglarına ve sosyal medyaya edebiyat eleştirisi.
*Yazma arzusu ve bu arzunun önündeki engeller. (toplumsal, siyasal, edebiyat ortamı)
*Kitaplarımız “yeniçıkanlar” raflarından sonra nereye gidiyor? Yayın dünyasında dağıtım sorunu, kitabevlerindeki raf ömrü sınırlamaları.
* E-kitap edebiyatın geleceği için bir alternatif olabilecek mi? Yazarlar e-kitaplaşma sürecini nasıl belirleyebilir?
* Roman yazım sürecinin insanı yalnızlaştırması, bugünkü edebiyat ortamında hissedilen yalnızlık, iletişimsizlik ve dayanışma eksikliği.
*Uluslararası kitap fuarları ve yabancı dillerde genç roman yazarlarının temsili.
*Aramızdan ayrılışının 40. yılında Halikarnas Balıkçısı... Edebiyat - mekan ilişkisi bağlamında Halikarnas Balıkçısı'nın yapıtları üzerine düşünmek.


Katılımcı yazarlar şöyle: Irmak Zileli, Deniz Gezgin, Cem Kalender, Ozan Can Özübal, Nur Yazgan, Yavuz Ekinci, Oylum Yılmaz. Eleştirmen olarak Bülent Usta, Ersan Üldes, Hande Öğüt, Hasan Cömert ve Ceren Ünlü'nün olacağı buluşmada, deneyimlerini paylaşmak için, Amy Spangler ve Gülenay Börekçi de bulunacak.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.