Bu yıl 30’uncusu düzenlenen Tüyap Kitap Fuarı, katılımcı yayınevleri çalışanlarının gelenekselleşmiş alkış sesleri ve ıslıklarıyla son buldu. Geçen sene 410 bin ziyaretçisi olan fuar, yetkililerden aldığımız bilgiye göre bu sene 415 bin ziyaretçi ağırlayarak kendi rekorunu kırmış.
Ancak yayınevlerinden gelen görüşler bu rekoru destekler nitelikte değil. Hafta arası okullardan gelen öğrenci sayısı ile bir hayli kalabalık geçen fuar, asıl ziyaretçisine hafta sonlarında kavuştu; ancak yayınevleri her sene yaşanan kalabalığın bu sene olmadığını ve fuarın beklentilerinin altında kaldığını söylediler.
Fuar başladığından beri konuştuğumuz yayınevleri durumun pek değişmediğini ve ziyaretçi sayısının her zamankine göre daha az olduğunu söyledi. Yine de bu az ziyaretçi sayısı bazı yayınevleri için olumlu sonuç vermiş ve satışları her zamankine göre daha fazla olmuş.
Bu fuarda, servislerin kaldırılması ve fuar tarihinin değişmesi yayıncıların önemle ve sürekli yineledikleri sorunlar arasında yer aldı. Ziyaretçisini düşünmeyen fuarın katılımcı yayınevleri müşterilerini düşünür de onların ulaşımı için bir şeyler yapar mı bilinmez ama seneye metrobüslerin başlaması ile katılımın artması beklentiler arasında yer alıyor.
Bu verimli alış veriş ziyaretçi için zorlu bir yolculuk, soğuk hava ve yorgunluk demek olsa da fuarda gezinirken ne kadar mutlu olduklarını fark etmemek imkansız.
Renkli geçen fuarın hem ziyaretçi hem katılımcılar için en büyük sıkıntısı ise Ragıp Zarakolu’nun yokluğuydu. Ziyaretçilerin bile kabullenemedikleri bu durum çoğu kişi tarafından “haksızlık” olarak nitelendirilirken ifade özgürlüğünün çetrefilli olduğu ülkemizde bazı yayınevleri için Zarakolu’nun tutuklanması “Türkiye’ye yakışmıyan” bir hadise olarak nitelendirildi.
Bu sene fuarda ikinci kez yer alan sahaflar hallerinden memnun görünselerde onlar da servislerin kaldırılmasından bir hayli şikayetçi oldular. “Satış yapmaya değil sahaf mesleiğini tanıtmaya geldik” diyen sahaflar, servislerin romantik ve nostaljik olduğunu ve ne olursa olsun kaldırılmaması gerektiğini söylediler.
Fuar boyunca kendilerine ayrılmış bölümde ziyaretçiler ile samimiyetle ilgilenen sahaflar, kâr amacı gütmeyerek fuarda olduklarını dile getiriyorlar: “Bizim burada olmamız sahaf mesleğinin geleceği için yatırımdır.”
Fuara bu sene 610 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılırken yurt dışından 35 ülke ve 30 yabancı yazar konuk edildi. Fuarda toplam 200 kültür etkinliği gerçekleşirken bir çok yazar okurlarına imza dağıttı.
Metrobüs ile katılımın artmasını uman yayıncılar, ticaretin biraz dışında bir fuar olmalı deseler de satış yapmaktan pek vazgeçecek gibi görünmüyorlar.
Piyasa değerlerinin konuşulup yayınevleri arası iletişimin kurulduğu fuar anlayışı henüz ülkemizde var olacak gibi görünmüyor. Ancak uluslararası olmaya yönelik atılan adımlar az da olsa bir şeyleri değiştirebilir.
fuardan tek aklımda kalan girdi çıktısı 12 TL olan otoparkı ile hakkaten fahiş fiatlı kafeleri oldu. Bir daha da hayatta gitmem. Internetten, evimde oturduğum yerden alırım kitabımı..
415.000 ziyaretçi iyi güzel de, ne kadar kitap satılmış acaba? Bence fuar okur olan ziyaretçilerini kaybediyor, onların yerini sadece fuar gezmeye gelen ziyaretçiler alıyor. Otopark 12TL (ISPARK bile 5 TL iken) yiyecek/kafeteryalar accayip pahalı. Anlaşılan Tüyap bu işi iyice ticarete dökmüş, gittikçe de kötüleşecek bu durum. Beter olsunlar!!!
Yeni yorum gönder