Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Dave Eggers, Günter Grass Vakfı ödülünü almaya gitmedi



Toplam oy: 1146

Türkçede Ne Nedir, Vahşi Şeyler ve Müthiş Dahiden Hazin Bir Eser adlı kitapları yayımlanan Amerikalı yazar Dave Eggers, Nobel’li Günter Grass’ın İsrail hakkındaki tartışma yaratan şiirinin ardından, Günter Grass Vakfı’nca verilen ödülü almak için Almanya’ya gitmedi.



Kalp sorunları nedeniyle kontrol amacıyla Hamburg’daki Asklepios Klinik St. Georg Hastanesi’ne götürüldüğü ifade edilen Grass, iki hafta önce, “Neden şimdi yaşlanmış bir halde ve son mürekkebimle bunu söylüyorum: Nükleer güç İsrail, kırılgan dünya barışını tehdit ediyor. Yarın çok geç olabilecek şey bugünden söylenmeli: Biz Almanlar, yeterince suçumuz var, öngörülebilir bir suçun ortakları olabiliriz” dediği Ne Söylenmeli adlı şiirinin yayımlanması üzerine İsrail’de 'persona non grata' (istenmeyen kişi) ilan edilmişti..




Dave Eggers, Katrina Kasırgası sırasında, Suriye asıllı bir Amerikalının hikâyesini anlattığı Zeitoun adlı kitabıyla daha önce David Grossman, Boro Cosic ve Lidia Jorge’nin kazandığı ödüle değer görülmüştü. Eggers’ın Günter Grass Vakfı’nın 40 bin avro (yaklaşık 95 bin lira) tutarındaki Albatros Ödülü’nü almak için cuma günü Almanya’nın Bremen şehrine gitmesi bekleniyordu.

 

 

 

 

 

 

Ödül parasını bağışladı

 

 

Fakat yazar, ödülü kazandığı için “çok mutlu” olduğunu söylerken, Grass’ın şiirinin uluslararası tepkiye yol açmasından sonra törene şahsi olarak katılmama kararı verdiğini ifade etti. Yaptığı açıklamada Eggers, “Grass’ın tartışmalı son şiirinin ardından, ödül töreninin ertelenmesi gerektiğini hissettim, böylece tartışma vakfın çok farklı işine ve Zeitoun’un meselesine gölge düşürmeyecekti. Fakat organizatörler, töreni açıklanan tarihte yapmayı seçtiler ve ben bu yüzden törene kişisel olarak katılmamamın en iyi seçenek olduğunu düşündüm. Grass’ın son şiirinde yükselen sorunlar, benim konuşmaya hazır olduğum konular değil ve benden sürekli o konular hakkında yorum yapmam beklenecekti. Bununla birlikte vakfın kitabımı ödüllendirmesi ve benim Zeitoun’da altını çizmeye giriştiğim adalet ve dinlerarası işbirliği meselelerine dikkat çektiği için mutluyum” dedi.

Eggers, ödül aralık ayında açıklandığında, ödül parasının Almanya’da dinlerarası diyalogun sağlanması için çalışan kurumlara verilmesini istediğini söyledi. Vakfın bu isteğini kibarca kabul ettiğini söyleyen Eggers, “Bu onur ve cömertlikleri için onlara teşekük ederim” dedi.

 

 

Albatros Ödülü, eseri, edebiyat kalitesi açısından müstesna olan, kültürel ve sosyo-politik bağıntısıyla birlikte düşünce özgürlüğü ve hayatımızın her alanı, dünya ve çağ ile sınırsız bir ilişkisi olan bir yazara veriliyor. Albatros Seçici Kurulu ise açıklamasında “Zeitoun, sivil vicdan ve yargılar konusunda güçlü bir örnek teşkil ediyor ve Eggers başarısıyla Suriye asıllı bir Amerikalı’nın hayatını sakince 11 Eylül histerisi bağlamından çıkarıyor ve onu eski sakin, sıradan ve her günkü saygınlığına yerleştiriyor” dedi.

 

 

Kaynak: Taraf

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.